Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν Αυστραλοί επιστήμονες σε ομάδα 25.000 ανθρώπων άνω των 60 ετών, η μπίρα (και το αλκοόλ εν γένει) έχει ευεργετικές ιδιότητες, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Συγκεκριμένα, κατά 33% μικρότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας για εκείνους που πίνουν σχεδόν 1 λίτρο μπίρας ή 2 ποτήρια κρασί την ημέρα, σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου.
Ειδικότερα, οι ερευνητές μελέτησαν τις συνήθειες των συμμετεχόντων ως προς την κατανάλωση αλκοόλ, χωρίζοντάς τους σε κατηγορίες, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για τα επόμενα 40 χρόνια.
Οι κατηγορίες περιλάμβαναν τους ανθρώπους που δεν έπιναν καθόλου, εκείνους που έπιναν περιστασιακά (περίπου 400 mL μπίρας ή ένα ποτηράκι κρασί την εβδομάδα, κατά μέσο όρο), εκείνους που έκαναν μέτρια κατανάλωση (μέχρι 800 περίπου mL μπίρας ή 2 περίπου ποτηράκια κρασί την ημέρα), καθώς και σε όσους έκαναν βαριά κατανάλωση (μέχρι 1,4 λίτρα μπίρας ή 3 περίπου ποτήρια κρασί την ημέρα) ή πολύ βαριά κατανάλωση (πάνω από 1,4 λίτρα μπίρας ή πάνω από 3 ποτήρια κρασί ημερησίως).
Σημειώνουμε ότι στην έναρξη της μελέτης, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε άνοια, ωστόσο μέσα στα επόμενα 40 χρόνια 2.124 εξ’ αυτών διαγνώστηκαν με την εκφυλιστική ασθένεια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άνθρωποι που είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια ήταν εκείνοι που δεν έπιναν καθόλου, ενώ τον μικρότερο κίνδυνο (κατά 38% σε σχέση με τους προηγούμενους) εμφάνισαν οι άνθρωποι που έκαναν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, με σχεδόν 1 λίτρο μπίρας την ημέρα. Εκείνοι που έκαναν περιστασιακή κατανάλωση είχαν επίσης μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 22%.
Παράλληλα, ακόμα και οι άνθρωποι που έπιναν πάνω από 1,4 λίτρα μπίρας ημερησίως κινδύνευαν κατά 19% λιγότερο να εμφανίσουν άνοια, συγκριτικά με όσους δεν έπιναν καθόλου.
«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι η αποχή από το φαίνεται να συνδέεται με ένα υψηλότερο ρίσκο διάγνωσης με άνοια. Αντίθετα, η μετριοπαθής κατανάλωση θα μπορούσε να προσφέρει κάποιο βαθμό προστασίας», έγραψαν οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο περιοδικό «Addiction».
Ακόμα ο λόγος για τον οποίο το αλκοόλ σε κάποιο βαθμό προστατεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο από την άνοια δεν είναι ξεκάθαρος, εντούτοις οι ειδικοί έχουν τη θεωρία ότι ίσως μειώνει τη συσσώρευση πλάκας στον εγκέφαλο, αυξάνοντας παράλληλα την καλή χοληστερόλη στον οργανισμό.
Από την άλλη, οι ειδικοί προειδοποιούν πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με άλλους κινδύνους (π.χ: καρδιαγγειακά προβλήματα, κίρρωση του ήπατος κ.τ.λ), επομένως είναι σημαντικό να πίνουμε με μέτρο. Πιο συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο συστήνουν τους ενήλικες να μην καταναλώνουν πάνω από 2,8 λίτρα μπίρας ή 10 μικρά ποτήρια κρασί την εβδομάδα.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι ασθενείς με άνοια εκτιμάται πως θα τριπλασιαστούν μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, επομένως είναι σημαντικό να εστιάσουμε στην πρόληψη της άνοιας, με την παχυσαρκία να φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της ασθένειας.