Με αυξήσεις τα τιμολόγια ρεύματος τον Σεπτέμβριο

Κοινοποίηση:
ΔΕΗ

Φόβους για ανάκαμψη των τιμών του ρεύματος προκαλεί η αναταραχή στην αγορά του φυσικού αερίου, αν και η κατάσταση σήμερα απέχει μακράν από τις περσινές ακραίες τιμές, καθιστώντας, ωστόσο, σαφές πως η ενεργειακή κρίση αλλά και οι ανατιμήσεις στη λιανική δεν αποτελούν ακόμα παρελθόν.

Αν και το καλοκαίρι τελειώνει και η ζήτηση λόγω ζέστης και τουρισμού αποκλιμακώνεται σταδιακά, οι εκτιμήσεις για τον επικείμενο χειμώνα δεν φαίνονται ιδιαίτερα αισιόδοξες για την αγορά αερίου, καθώς μια πιθανή διατάραξη των ροών φυσικού αερίου σε συνδυασμό με ενδεχόμενες συνθήκες έντονου ψύχους στην Ευρώπη, παρά τα αυξημένα αποθέματα, κάνουν ειδικούς και αναλυτές να μιλούν ακόμα και για τιμές αερίου κοντά στα 100 ευρώ/μεγαβατώρα.

Ηδη οι απότομες αυξήσεις του αερίου του τελευταίου διαστήματος έδωσαν ώθηση στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στην εγχώρια αγορά αναμένονται αυξημένα ονομαστικά τιμολόγια λιανικής για τον Σεπτέμβριο.

Ανησυχία και αβεβαιότητα

Η απότομη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στη χρηματιστηριακή αγορά αναφοράς της Ευρώπης (TTF) την περασμένη εβδομάδα και προς στιγμή και την τρέχουσα ξύπνησε τον εφιάλτη της περσινής ακραίας ακρίβειας. Μολονότι δεν υπάρχει σύγκριση με τα δυσθεώρητα ύψη του περσινού Αυγούστου, όταν η τιμή του αερίου έφτασε στα 300 ευρώ/μεγαβατώρα (26/8/2022), η αιφνιδιαστική άνοδος κατά σχεδόν 50% σε σχέση με τις αρχές Αυγούστου (πάνω από τα 40 ευρώ από 29 ευρώ) προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές.

Τη νευρικότητα αυτή εκτιμάται ότι προκάλεσε η ανακοίνωση απεργιών σε τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις LNG στην Αυστραλία, που εκπροσωπούν περίπου το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών του καυσίμου, παρά το ότι οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG δεν εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη χώρα. Αναλυτές αναφέρθηκαν σε πιθανές τιμές στα 50 ευρώ το υπόλοιπο καλοκαίρι και στα 97 ευρώ τον χειμώνα αν πραγματοποιηθούν απεργίες στα τρία εργοστάσια για δύο μήνες (αντίστοιχης διάρκειας με τη διακοπή παραγωγής σε πλωτό κόμβο στην Αυστραλία πέρυσι).

Διακυμάνσεις στη χονδρεμπορική

Παρά το ότι οι χονδρεμπορικές τιμές βρίσκονται σχεδόν στο ένα τέταρτο της αντίστοιχης περσινής περιόδου, εντούτοις διέκοψαν, ίσως προσωρινά, την πτωτική τους πορεία τις τελευταίες ημέρες, ανακάμπτοντας ξανά πάνω από τα 100 ευρώ/μεγαβατώρα.

Ηδη χθες και προχθές διαμορφώθηκαν στα 107,50 και 102,78 ευρώ/μεγαβατώρα, αντίστοιχα.

Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες βρίσκονταν κάτω από τα 100 ευρώ, ενώ το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Αυγούστου έπεσαν στα 59,65 και 53,30 ευρώ/μεγαβατώρα αντίστοιχα, χάρη κυρίως στην αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ. Σήμερα, με επίσης μεγάλη συνεισφορά των ΑΠΕ, η χονδρεμπορική τιμή πέφτει και διαμορφώνεται στα 91,37 ευρώ/μεγαβατώρα.

Πάντως, ακόμα κι έτσι, η μέση τιμή του Αυγούστου μέχρι στιγμής (1-19/8) ανέρχεται σε 93,85 ευρώ/μεγαβατώρα, έναντι 112,68 ευρώ/μεγαβατώρα τον Ιούλιο.

Ανατιμήσεις στα τιμολόγια Σεπτεμβρίου

Ηδη, όμως, οι προβλέψεις της αγοράς για τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου, που ανακοινώνουν αύριο οι προμηθευτές, κάνουν λόγο για αύξηση κοντά στο 10%-15% σε σχέση με τα αντίστοιχα του Αυγούστου. Οι ανατιμήσεις αποδίδονται στη μικρή άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου που φαίνεται πως θα αποτυπωθεί στις χονδρεμπορικές τιμές του Σεπτεμβρίου, καθώς η εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή ενσωματώνει την τιμή αερίου του προηγούμενου μήνα (εν προκειμένω του Αυγούστου που έφτασε σχεδόν τα 40 ευρώ, έναντι του Ιουλίου που κυμάνθηκε μεταξύ 27-35 ευρώ/μεγαβατώρα).

Μένει να φανεί αν και σε ποιο ύψος θα διαμορφωθεί η επιδότηση της κιλοβατώρας, που πλέον κινείται μόλις σε 1 με 1,5 λεπτό, καθώς και ο «κουμπαράς» φαίνεται να αδειάζει αφού τα ελλείμματα στους ειδικούς λογαριασμούς ΑΠΕ και ΥΚΩ πρέπει να κλείσουν, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά και το έσοδο από τον προσωρινό μηχανισμό επιστροφής μέρους των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. 40.3% ΝΔ ΘΕΛΑΤΕ, ΝΔ ΠΑΙΡΝΕΤΕ

  2. Οσο περισσοτερες Κουλογεννητριες τοποθετουνται θα ανεβαινει η τιμη του ρευματος! Κουλαρα ευτυχως λυνεις το ενεργειακο αλλα οχι για την Ελλαδα μαλλον! Ωρε 80% ! Τι 40.3% και παπαριες!

Comments are closed.