“Φωτιά” στο χώρο της υγείας έχει βάλει μια διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού- Αθλητισμού, σύμφωνα με την οποία η πώληση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής θα μπορεί να γίνεται και από τα γυμναστήρια.
Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, έχει προκαλέσει το μένος του φαρμακευτικού κλάδου, που θέλει ζήτημα δημόσιας υγείας. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Υγείας διατείνεται πως επρόκειτο για απαίτηση των Θεσμών.
Στο νομοσχέδιο τονίζεται ότι πως τα ιδιωτικά γυμναστήρια και οι ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων επιτρέπεται να πωλούν στα μέλη τους βιταμίνες, σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής που έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, η επίμαχη διάταξη “δίνει την δυνατότητα στους γυμναστές ή τους προπονητές να διακινούν χωρίς κανένα έλεγχο ή επιστημονική τεκμηρίωση και ιατρική παρακολούθηση, συμπληρώματα αλλά κυρίως μπορεί να αποτελέσει την βιτρίνα για την δυνατότητα διακίνησης αναβολικών που θα ονομάζονται “συμπληρώματα διατροφής”.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης, “τα θέματα Δημόσιας Υγείας και κυρίως όταν έχουν αντίκτυπο σε νέους και νέες, πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη σοβαρότητα και προσοχή και μόνο από το αρμόδιο Υπουργείο και τους υγειονομικούς φορείς.
Οι έμποροι αναβολικών δεν μπορούν να είναι υπεράνω των θεσμοθετημένων φορέων και των επιστημόνων υγείας που έχουν την ευθύνη και τις γνώσεις, για την διάθεση οποιουδήποτε φαρμακευτικού προϊόντος”, συμπληρώνοντας πως επικοινώνησε με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος απάντησε πως η συγκεκριμένη διάταξη δεν ήταν σε γνώση ούτε του ιδίου αλλά ούτε και του ΕΟΦ.
Σε διευκρινήσεις προχώρησε αργότερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, που με δήλωσή του σημείωνε πως η διάταξη αυτή συμπεριλαμβανόταν σε μια δέσμη μέτρων “προώθησης του ανταγωνισμού στην αγορά” στο πλαίσιο της “εργαλειοθήκης 2” του ΟΟΣΑ και ότι στο κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης συμφωνήθηκε με απαίτηση των “θεσμών” , και ειδικά του ΔΝΤ, να εφαρμοστεί.
“Η ανησυχία που ήδη έχει εκφραστεί στο δημόσιο διάλογο από επιστημονικούς φορείς της χώρας , είναι απολύτως εύλογη και ήδη το υπουργείο Υγείας είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Αθλητισμού για την επανεξέταση της ρύθμισης. Είναι προφανές ότι για σοβαρούς λόγους πρόληψης πιθανών παρενεργειών και προστασίας της Δημόσιας Υγείας , δεν μπορεί να υπάρξει ανεξέλεγκτη διακίνηση αυτών των σκευασμάτων και , ακριβώς γι΄αυτό , η πολιτική βούληση και των δύο υπουργείων είναι να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη.
Η ισχύουσα ΚΥΑ (Γ5α/53625/10-9-2017) διασφαλίζει τον αναγκαίο έλεγχο και δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται αναθεώρηση. Σε κάθε περίπτωση, το επισπεύδον για το υπό συζήτηση ν/σ Υπουργείο Αθλητισμού, θα αναλάβει μετά το τέλος της διαβούλευσης την πρωτοβουλία αλλαγής της συγκεκριμένης διάταξης” υπογράμμιζε ο υπουργός Υγείας.