Το πρωινό της 19 Ιουλίου 2010 θα παγώσει όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος. Η δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη είχε συνταράξει το πανελλήνιο.
Το makeleio.gr αλλά και η εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ με αναλυτικά και αποκαλυπτικά ρεπορτάζ τους θα αναφερθούν στο παρασκήνιο της περίεργης αυτής δολοφονίας.
Η ανάληψη της ευθύνης για τη δολοφονία από την τρομοκρατική οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών», είχε εν πολλοίς οδηγήσει στο συμπέρασμα πως οι 16 σφαίρες που δέχθηκε ο δημοσιογράφος προέρχονταν από τα όπλα των τρομοκρατών. Υπήρχαν όμως πολλοί που δεν το πίστευαν αυτό.
Μεταξύ αυτών ο Περικλής Γκιόλιας, αδερφός του Σωκράτη. Ο Περικλής τα τελευταία 8,5 χρόνια υποστηρίζει πεισματικά ότι η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια έγινε με «συμβόλαιο θανάτου».
Η πρώτη ένδειξη πως η δολοφονία Γκιόλια ήταν «συμβόλαιο θανάτου» προέκυψε το 2012, όταν ο βαρυποινίτης Τάσος Τσεχιλίδης, ο οποίος εκτίει ποινή πεντάκις ισοβίων στην Κύπρο για την εν ψυχρώ εκτέλεση πέντε σωματοφυλάκων του δολοφονηθέντος επιχειρηματία Φάνου Καλοψηδιώτη στην Αγία Νάπα τον Ιούνιο του 2012, είχε κατονομάσει τον συνεργό του στο ίδιο έγκλημα, Δημήτρη Μαμαλικόπουλο, ως το δράστη της δολοφονίας του Γκιόλια. Και οι δύο ποινικοί ήταν γνωστοί στον αντιεξουσιαστικό χώρο στην Ελλάδα, αλλά και γνωστοί ως εκτελεστές «συμβολαίων θανάτου».
Μάλιστα, οι ελληνικές Αρχές φέρονται να έχουν πειστεί πως ο Μαμαλικόπουλος ήταν πράγματι ένας εκ των δολοφόνων του Γκιόλια.
Νεότερα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως κατατείνουν στο ότι τα κίνητρα της δολοφονικής επίθεσης του Γκιόλια δεν ήταν ιδεολογικά, αλλά πως επρόκειτο πράγματι για συμβόλαιο θανάτου, πίσω από το οποίο υπήρχαν οικονομικά κίνητρα.
Αστυνομικές πηγές με πλήρη γνώση της υπόθεσης θεωρούν μάλιστα πως η οικογένεια του Σωκράτη Γκιόλια, και ειδικά ο Περικλής Γκιόλιας, γνωρίζουν πράγματα για τις σχέσεις του Σωκράτη Γκιόλια με γνωστούς επιχειρηματίες τα οποία δεν έχουν αποκαλύψει.
Λαυρεντιάδης και Κυριακίδης: Πακτωλός χρημάτων στα ΜΜΕ
O υπόδικος επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, έχει πλήθος δικαστικών μετώπων. Πέραν από τις διώξεις που του έχουν ασκηθεί για τα χρέη της εταιρείας του ELFE προς τη ΔΕΠΑ, ύψους 130 εκατ. ευρώ περίπου, δικάζεται για την υπόθεση των επισφαλών δανείων 701 εκατ. ευρώ που χορήγησε η τράπεζα Proton Bank την περίοδο 2010-2011, σε εταιρείες άμεσου ή έμμεσου ενδιαφέροντός του, αλλά και για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για την οποία κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σχετικά με ληφθέν δάνειο 100 εκατ. ευρώ.
Με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης Proton, δικαστικές πηγές έχουν αρχίσει να μελετούν πιο εξονυχιστικά τη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει το 2014 ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων ο συγκατηγορούμενός του Λαυρεντιάδη στο σκάνδαλο της Proton, Αντώνης Αθανάσογλου και η οποία στρεφόταν τόσο κατά του Λαυρεντιάδη, όσο και κατά του στενού του συνεργάτη Πέτρου Κυριακίδη, ο οποίος καταζητείται από τον Δεκέμβριο 2012.
Οι Λαυρεντιάδη και Κυριακίδης κατηγορούνται μεταξύ άλλων πως ενώ γνώριζαν πως η «αμαρτωλή» εταιρεία του Λαυρεντιάδη, Alapis, είχε συνολική οφειλή ύψους 1,084 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες,μεθόδευσαν το 2010 και το 2011 την άντληση κεφαλαίων από την Proton Bank με τη συνεργασία φαινομενικά άσχετων εταιρειών ως προς τον όμιλο Λαυρεντιάδη, που όμως ενεργούσαν κατόπιν οδηγιών και υποδείξεων του επιχειρηματία προς εξυπηρέτηση των ατομικών και εταιρικών του συμφερόντων.
Ο Αθανάσογλου, ιδρυτής και πρώην αντιπρόεδρος της τράπεζας Proton, αποκαλύπτοντας τις αξιόποινες καταδολιευτικές πράξεις των Λαυρεντιάδη και Κυριακίδη ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη μήνυσή του τα εξής:
«Ο κύριος Λ. Λαυρεντιάδης, ο οποίος υπήρξε μέτοχος πλειοψηφίας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alapis, από κοινού με τον κύριο Π. Κυριακίδη, πρώην Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, ενεργώντας μεθοδικά, είχαν πετύχει να εμφανίζουν τον όμιλο της Alapis ως απολύτως ακμαίο οικονομικά, και, με τον τρόπο αυτό, απέσπασαν τεράστια χρηματικά ποσά (άνω των 3 δισ. ευρώ) από το σύνολο σχεδόν των ελληνικών τραπεζών, αλλά και το επενδυτικό κοινό (μέσω πολλαπλών αυξήσεων κεφαλαίου), αν και άριστα γνώριζαν ότι η Alapis βρισκόταν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, αφού οι ίδιοι, μέσω πλήθους εικονικών συναλλαγών και ασύλληπτων διαδρομών χρημάτων, είχαν αφαιμάξει την Alapis επί σειρά ετών».
Στη μήνυση Αθανάσογλου εμπεριέχεται μια αναφορά η οποία έτυχε της προσοχής των αρχών.
Συγκεκριμένα, ο τραπεζίτης κατήγγειλε την «υπεξαίρεση» ποσού τουλάχιστον 31,73 εκατ. ευρώ έως 40 εκατ. ευρώ περίπου από την Alapis ή θυγατρικών της (τα λεφτά ήταν δανεικά από την Proton), με αποδέκτες εταιρείες συμφερόντων του Πέτρου Κυριακίδη, σημειώνοντας τα εξής:
«Εντός του έτους 2010 και 2011 διοχετεύτηκαν σημαντικά κεφάλαια από την Alapis προς εταιρείες του Ομίλου Πέτρου Κυριακίδη (κατά βάσει ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε., ΑΝΩ Α.Ε. & Εκδοτικό Οργανισμό Π. Κυριακίδη), συνολικού ύψους τουλάχιστον 31,73 εκατ. ευρώ, ήτοι: (i) Ποσό 27,92 εκατ. ευρώ σε αμοιβές, δυνάμει ιδιωτικών συμφωνητικών για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών (την εκπόνηση τεχνικοοικονομικής μελέτης και αναλύσεων, την οργάνωση διαφημιστικής καμπάνιας στο διαδίκτυο για τη προϊόντα της, τη διενέργεια έρευνας αγοράς). (ii) Ποσό 3,814 εκατ. ευρώ για την αγορά προϊόντων (CD, διαφημιστικά κ.λπ.) από την ΝΕΠ το 2010».
Προς επίρρωση των παραπάνω ο τραπεζίτης επικαλείται και το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Proton, το οποίο στη σελίδα 33 αναφέρει τα εξής:
«…Τα ως άνω ιδιωτικά συμφωνητικά, οι συμφωνηθείσες αμοιβές και οι απορρέουσες αξιοσημείωτες χρηματικές συναλλαγές δεν είναι συμβατές σε καθαρά οικονομική-εμπορική βάση».
Η μήνυση Αθανάσογλου υποστηρίζει στη βάση αυτή πως «δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι τα ως άνω ιδιωτικά συμφωνητικά είναι εικονικά και ζητείται με την παρούσα η περαιτέρω διερεύνηση αυτών».
Οι «χρυσές» απολύσεις
Διευρύνοντας τις καταγγελίες Αθανάσογλου για τις ΝΕΠ Εκδόσεις ΑΕ, ΑΝΩ ΑΕ και τον Εκδοτικό Οργανισμό Π. Κυριακίδη οι αρχές βρήκαν στοιχεία που χρονολογούνται από το 2010, τα οποία σχετίζονται άμεσα με το Σωκράτη Γκιόλια και τα οποία για πρώτη φορά φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το Newsbomb.gr.
Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Μετά τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια στις 19 Ιουλίου 2010, οι διωκτικές αρχές και συγκεκριμένα, η Αντιτρομοκρατική, η ΕΛΑΣ και το ΣΔΟΕ άρχισαν να εξετάζουν τα κίνητρα της δολοφονίας του δημοσιογράφου.
Αυτό έγινε παρά το ότι είχε ήδη υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για τη δολοφονία από την τρομοκρατική οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών».
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2010 στο γραφείο του τότε Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη φθάνει ένα ενημερωτικό από τη ΔΟΥ Ηλιούπολης, το οποίο αναφέρει πως η εταιρεία ΑΝΩ ΑΕ, συμφερόντων του Πέτρου Κυριακίδη, εξέδωσε δύο βεβαιώσεις αποδοχών, που αφορούσαν στον Σωκράτη Γκιόλια και στον Βασίλη Κερμελή (σ.σ. αδερφό της γυναίκας του Γκιόλια) και οι οποίες είχαν ειδικό ενδιαφέρον.
«Επειδή από τις παραπάνω βεβαιώσεις προκύπτει μικρό χρονικό διάστημα απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα μεγάλα ποσά για αποζημίωση απολυομένων, σας στέλνουμε συνημμένα φωτοαντίγραφα των αναφερόμενων βεβαιώσεων, για περαιτέρω έρευνα της εκδότριας επιχείρησης», ανέφερε το ενημερωτικό.
Κατόπιν του εμπιστευτικού σχετικού εγγράφου της ΔΟΥ Ηλιούπολης ο Καπελέρης εξέδωσε άμεσα εντολή ελέγχου και το ΣΔΟΕ μετέβη στην έδρα της ΑΝΩ ΑΕ στην Καλλιθέα για επιτόπιο έλεγχο.
Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ επιβεβαίωσε τα ευρήματα της ΔΟΥ Ηλιούπολης.
Διαπιστώθηκε πως ο Σωκράτης Γκιόλιας είχε συνάψει με την εταιρεία του Πέτρου Κυριακίδη στις 27/4/2009 σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας δύο ετών έναντι μηνιαίων αποδοχών 30.000 ευρώ (!) και ο Βασίλης Κερμελής είχε συνάψει στις 26/4/2009 σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας ενός έτους, έναντι μηνιαίων αποδοχών 20.000 ευρώ!
Για ποιο αντικείμενο εργασίας ο Γκιόλιας θα λάμβανε 30.000 ευρώ;
Η σύμβαση την οποία αποκαλύπτει το Newsbomb.gr ανέφερε τα εξής:
«1. Αντικείμενο της σύμβασης
α) Ο Μισθωτός Θα προσφέρει την εργασία του ως υπάλληλος- σύμβουλος μηχανογράφησης της εταιρείας με ενδεικτική δραστηριότητα: 1) να προτείνει ιδέες: για την προώθηση των πωλήσεων, με τη χρήση διαφημιστικών κειμένων, για τη δημιουργία ομάδας θαυμαστών διαδικτυακά με στόχο την προβολή των δραστηριοτήτων της εταιρείας 2) να παρακολουθεί την εκτέλεση της διαφημιστικής καμπάνιας,3) να ερευνά και να επεξεργάζεται πιθανή συνεργασία με εκδοτικές επιχειρήσεις και να προτείνει στην εταιρεία τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας συνεργασίας παρουσιάζοντας ειδική αξιολόγηση κάθε φορά, 4) να επεξεργάζεται κείμενα που θα του προτείνονται και να διατυπώνει εγγράφως την άποψή του, 5) να παρέχει εξειδικευμένες συμβουλές για το σχεδιασμό και οργάνωση δικτυακών τόπων και ιστοσελίδων, 6) να δημιουργεί -κατασκευάζει δικτυακούς τόπους, 7) να φροντίζει για την ανάπτυξη Εφαρμογών Ε- BUSINESS, 8) να αναπτύσσει υπηρεσίες σχεδιασμού και φιλοξενίας ιστοσελίδων, 9) να υλοποιεί mockups δικτυακού τόπου και συμφωνία επί αυτών, 10) να υλοποιεί και δημιουργεί μοντέλο οντοτήτων συσχετίσεων – Βάσης δεδομένων περιεχομένου – υπερσυνδέσεων, 11) να φροντίζει για τον προγραμματισμό εφαρμογής διαχείρισης δικτυακού τόπου και υπηρεσιών αυτού, ι2) να χειρίζεται με τις γλώσσες προγραμματισμού για διαδικτυακές εφαρμογές όπως η ΡΗΡ, Ργthοη, java,asp,ruby,perl σύμφωνο με τις οποίες καθορίζονται οι λειτουργίες του διαδικτυακού τόπου και ο τρόπος με τον οποίο ο web server θα συνθέτει και θα στέλνει στον web browser του χρήστη το αποτέλεσμα εμφάνισης του διαδικτυακού τόπου».
Από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ προέκυψε πως και για τους δύο εργαζόμενους έγινε καταγγελία σύμβασης στις 8/5/2009, δηλαδή απολύθηκαν δύο εβδομάδες μετά την πρόσληψή τους. Όπως διαπιστώθηκε, η επιχείρηση του Πέτρου Κυριακίδη κατέβαλε στους Γκιόλια και Κερμελή τον ανολογούντα μισθό για τις 12 ημέρες εργασίας (εκδόθηκαν αντίστοιχες επιταγές) καθώς και αποζημίωση απόλυσης, όπου και για τις δύο περιπτώσεις έγινε έκδοση επιταγής με ημερομηνία 8/5/2009.
Συνολικά, η ΑΝΩ ΑΕ του Πέτρου Κυριακίδη κατέβαλε στον Γκιόλια ως μισθό 12 ημερών το ποσό των 18.595 ευρώ μεικτά και ως αποζημίωση απόλυσης το ποσό των 857.500 ευρώ μεικτά. Δηλαδή έλαβε συνολικά 876.695 ευρώ μεικτά. Ο Βασίλης Κερμελής έλαβε ως μισθό 13 ημερών το ποσό των 11.628,68 ευρώ μεικτά και ως αποζημίωση απόλυσης το ποσό των 361.666,67 ευρώ μεικτά. Δηλαδή έλαβε συνολικά 373.295 ευρώ μεικτά
Ενημερωτική ιστοσελίδα φέρνει σήμερα στο φως τις σχετικές επιταγές. Σύμφωνα με αυτές ο Σωκράτης Γκιόλιας έλαβε συνολικά ως αποζημίωση απόλυσης 690.000 ευρώ(καθαρά) και ο αδερφός της γυναίκας του αποζημίωση απόλυσης 293.333,34 ευρώ(καθαρά).
Από τον έλεγχο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προέκυψε κάτι που προβλημάτισε τις Αρχές. Οι δύο επιταγές με ημερομηνία έκδοσης την 8η Μαΐου 2009 εισπράχτηκαν ένα χρόνο αργότερα.
Συγκεκριμένα, το ΣΔΟΕ σε έκθεση του αναφέρει πως οι αναλήψεις των ποσών από το λογαριασμό όψεως που διατηρούσε η Άνω ΑΕ στην Τράπεζα Πειραιώς έγιναν στις 18/5/2010.
Δηλαδή το ποσό των 719.333 ευρώ που αντιστοιχούσε στις δύο επιταγές εκταμιεύθηκε 62 ημέρες πριν τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια.
Η σιωπή του Περικλή
Από τις έρευνες των Αρχών μετά τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια βρέθηκε πως συνολικά ο ίδιος είχε καταθέσεις που άγγιζαν το 1 εκατ. ευρώ.
Σε αυτές περιλαμβάνονται και τα προαναφερόμενα ποσά που εισπράχτηκαν στο όνομα του δημοσιογράφου και του Βασική Κερμελή από την ΑΝΩ ΑΕ.
Πληροφορίες από δικαστικές πηγές αναφέρουν πως εκτός από την Αδαμαντία Γκιόλια – Κερμελή, τη σύζυγο του Σωκράτη, συνδικαιούχος στους λογαριασμού ήταν και ο Περικλής Γκιόλιας.
Αν και ο Περικλής Γκιόλιας έχει καταθέσει το 2010 στις Αρχές για τη δολοφονία του αδερφού του, ο ίδιος δεν είχε αναφερθεί στις σχέσεις του Σωκράτη Γκιόλια με επιχειρηματίες όπως οι Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και Πέτρος Κυριακίδης, από τους οποίος το θύμα είχε χρηματοδοτηθεί αδρά.
Η κατάθεση του Περικλή Γκιόλια στις αστυνομικές Αρχές έγινε στα τέλη Ιουλίου 2010. Ένα χρόνο αργότερα στις 8 Αυγούστου 2011 δημοσιεύθηκε το περιβόητο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Proton, από το οποίο αποδεικνυόταν πως οι αμοιβές που είχαν λάβει οι Γκιόλιας και Κερμελής από την ΑΝΩ ΑΕ του φυγόδικου Πέτρου Κυριακίδη είχαν προέλθει από τα χρήματα που ο Λαυρεντιάδης είχε υπεξαιρέσει από την Alapis και είχε δανειστεί παράνομα από την Proton.
Ωστόσο, ο Περικλής Γκιόλιας τα τελευταία αυτά 8,5 χρόνια δεν έχει αρθρώσει κουβέντα για τα συγκεκριμένα γεγονότα, κάτι που ομολογουμένως προκαλεί εντύπωση….
…. γιατι περικλής γκιόλιας τα αποκρύπτει