Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή με την παρουσίαση επετειακού μουσικού προγράμματος από τη Μικτή Χορωδία του Δήμου υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Γαλίτη, τη Μικτή Χορωδία “Cantus” Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων υπό τη διεύθυνση της Κωνσταντίνας Μήλια και τη Συμφωνική Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων υπό τη μουσική διεύθυνση του Αρχιμουσικού Γιώργου Χλίτσιου.
Τη Δευτέρα τελέστηκε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων στη θέση «Αη Γιάννης», όπου το 1913 έγινε η υποδοχή των αγωνιστών της Απελευθέρωσης της Κόνιτσας από τον οθωμανικό ζυγό με επικεφαλής τον λοχαγό Δημήτριο Παπανικολάου, διοικητή του 1ου Τάγματος του 22ου Σώματος Πεζικού.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου, όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ιωαννίνων, διδάκτωρ Ιστορίας Μαρούλα Παπαευσταθίου – Τσάγκα με θέμα «Ο Πίνδος σέρνει το χορό με το ζερβί του χέρι κι οπίσωθέ του ακολουθούν όλα τα κορφοβούνια…» – 112 χρόνια ελεύθερη Κόνιτσα.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση ενώπιον των επισήμων με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Κόνιτσας «Ελευθέριος Χ. Παγγές» και της στρατιωτικής μουσικής της 8ης Ταξιαρχίας.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Λιόλιος ως εκπρόσωπος του ασθενούντος Μητροπολίτου κ.κ. Ανδρέα, ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Τσίμαρης, ο πρώην υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κακούσης, ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης, ο διοικητής της 8ης Μ/Π Ταξιαρχίας Ιωαννίνων ταξίαρχος Βασίλειος Κολιός, ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και επίτιμος διοικητής της Σχολής Ικάρων αντιπτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Καραμεσίνης και ο αντιπρόεδρος αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Τζουνάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Πρόδρομος Γαϊτανίδης, η αναπληρώτρια περιφερειάρχης Αγνή Νάκου, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Χριστόφορος Μπόκας, ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου Κωνσταντίνος Τσιώπος, οι δήμαρχοι Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας, Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης, Ζίτσας Μιχαήλ Πλιάκος, Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαΐτσης, οι αστυνομικοί διευθυντές Χρήστος Κωλέτσης και Δημήτριος Διαμάντης, ο διοικητής του 583 Τάγματος Προκαλύψεως Αντισυνταγματάρχης Αθανάσιος Γιαννούλης, ο διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Ντόλκας, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας Σπυρίδων Μπράχος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας αντιπύραρχος Λεωνίδας Καραλής, οι πρώην δήμαρχοι Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, Νικόλαος Εξάρχου και Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βασίλης Σπανός, οι αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι των Κοινοτήτων του Δήμου, μέλη της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ιωαννίνων, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου.