Απίστευτο! Και όμως, κάνοντας χρήση ευνοικών διατάξεων του νόμου “5039 ΦΕΚ Α 83/3.4.2023, για τα… “Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023”, αθωώθηκε ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, που ήταν κατηγορούμενος για λεκτικό επεισόδιο μετά το τέλος του αγώνα πρωταθλήματος με τον Άρη στο «Γ.Καραϊσκάκη», το 2021.
Πως έγινε αυτό;
O Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν κατηγορούμενος, βάσει του νόμου 2725/99, για την αθλητική βία και συγκεκριμένα βάσει του άρθρου 41ΣΤ παράγραφος 2 του ν. 2725/1999 (Α’ 121), περί των αδικημάτων βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή αθλητικό υπόβαθρο, που όριζε ότι, “με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και χρηματική ποινή, εκτός εάν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα σύμφωνα με άλλη διάταξη, τιμωρείται όποιος:
α) χωρίς δικαίωμα από τον νόμο ή τους κανονισμούς της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας ή υπερβαίνοντας το δικαίωμά του αυτό, εισέρχεται με σκοπό τη διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής του αγώνα ή την πρόκληση επεισοδίων, κατά τη διάρκεια αθλητικής συνάντησης ή αμέσως πριν από την έναρξη ή αμέσως μετά τη λήξη της, στον αγωνιστικό χώρο ή στον χώρο των αποδυτηρίων των αθλητών και των διαιτητών ή στους διαδρόμους που συνδέουν τους ανωτέρω χώρους”…
Στο μεταξύ ο νόμος άλλαξε και έγινε ευνοικότερος.
Και μάλιστα η νέα διάταξη πέρασε στο νόμο “ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 5039 ΦΕΚ Α 83/3.4.2023, που αφορά: “Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις”.
Η νέα ευνοικότερη διάταξη πέρασε στα τελευταία άρθρα κάτω – κάτω, με το άρθρο 148, το οποίο ορίζει:
Άρθρο 148
Είσοδος στον αγωνιστικό χώρο και τα αποδυτήρια με σκοπό την πρόκληση επεισοδίων ή τη διατάραξη του αγώνα Προσθήκη παρ. 2Α στο άρθρο 41ΣΤ και κατάργηση περ. α) παρ. 2 ν. 2725/1999
1. Στο άρθρο 41ΣΤ του ν. 2725/1999 (Α’ 121), περί των αδικημάτων βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή αθλητικό υπόβαθρο, μετά από την παρ. 2, προστίθεται παρ. 2Α ως εξής:
«2Α. Με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή, εκτός εάν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα σύμφωνα με άλλη διάταξη, τιμωρείται όποιος, χωρίς δικαίωμα από τον νόμο ή τους κανονισμούς της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας ή υπερβαίνοντας το δικαίωμά του αυτό, κατά τη διάρκεια αθλητικής συνάντησης ή αμέσως πριν από την έναρξη ή αμέσως μετά από τη λήξη της, εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο ή στον χώρο των αποδυτηρίων των αθλητών και των διαιτητών ή στους διαδρόμους που συνδέουν τους ανωτέρω χώρους και με σκοπό τη διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής του αγώνα ή την πρόκληση επεισοδίων, τελεί τις πράξεις της περ. β) της παρ. 1.»
2. Η περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 41ΣΤ του ν. 2725/1999, περί του αδικήματος της εισόδου φυσικού προσώπου, με σκοπό τη διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής του αγώνα ή την πρόκληση επεισοδίων, κατά τη διάρκεια αθλητικής συνάντησης ή αμέσως πριν από την έναρξη ή αμέσως μετά τη λήξη της, στον αγωνιστικό χώρο ή στον χώρο των αποδυτηρίων των αθλητών και των διαιτητών ή στους διαδρόμους που συνδέουν τους ανωτέρω χώρους, χωρίς δικαίωμα από τον νόμο ή τους κανονισμούς της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας ή υπερβαίνοντας το δικαίωμά του αυτό, και για το οποίο αδίκημα προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή, καταργείται.
Mε δυό λόγια, η νέα διάταξη προυποθέτει όχι μόνο είσοδο στον αγωνιστικό χώρο, ή τα αποδυτήρια, με σκοπό τη διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής του αγώνα ή την πρόκληση επεισοδίων, αλλά και να τελέσει τις πράξεις της αυτές, καθώς ορίζει:
“… τιμωρείται όποιος, χωρίς δικαίωμα από τον νόμο ή τους κανονισμούς της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας ή υπερβαίνοντας το δικαίωμά του αυτό, κατά τη διάρκεια αθλητικής συνάντησης ή αμέσως πριν από την έναρξη ή αμέσως μετά από τη λήξη της, εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο ή στον χώρο των αποδυτηρίων των αθλητών και των διαιτητών ή στους διαδρόμους που συνδέουν τους ανωτέρω χώρους και με σκοπό τη διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής του αγώνα ή την πρόκληση επεισοδίων, τελεί τις πράξεις της περ. β) της παρ. 1.»
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αθωώθηκε, καθώς ισχύει πάντα ο ευνοικότερος νόμος.
Ο διαιτητής Τάσος Σιδηρόπουλος, που ήταν μάρτυρας, δεν προσήλθε στο δικαστήριο.
Πηγή: dikografies.blogspot.com
1. Ποίος σας είπε ότι οι πρόεδροι ποδοσφαιρικών Α.Ε. δεν έχασαν συγγενείς στα Τέμπη και δεν χρειάζεται σρήριξη για να απαλύνουν τον πόνο τους, στην περίπτωση που θα κατηγορηθούν για παράβαση του άρθρου 41 ΣΤ παρ. 2, του ν. 2275/1999;
2. Μάρτυρες κατηγορίας, μερικές φορές εξαφανίζονται.
3. Μαλάκες, ακόμα πάνε στα γήπεδα