Στις 6 οι αναλυτικές ανακοινώσεις από Νίκη Κεραμέως και Σωτήρη Τσιόδρα – Πώς θα γίνουν οι Πανελλαδικές – Ανοιχτό ακόμα αν θα ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία
Στις 11 Μαΐου θα γίνει η επιστροφή της Γ΄ Λυκείου στα σχολεία ενώ με ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση και θα ανοίξουν τα φροντιστήρια για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών. Τα Γυμνάσια και η Α΄ και Β΄ Λυκείου, όπως και τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευση και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών θα αρχίσουν να λειτουργούν ξανά από τις 18 Μαΐου με το σχέδιο του υπουργείου Παιδεία να προβλέπει ολοκλήρωση μαθημάτων σε γυμνάσια και λύκεια στις 12 Ιουνίου.
«Τα σχολεία, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά» περιέγραψε το σχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του το απόγευμα της Τρίτης.
Σήμερα , η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα παραστεί στην καθιερωμένη ενημέρωση με τον Σωτηρή Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά στις 6 το απόγευμα εξειδικεύοντας τα μέτρα που αφορούν στην σταδιακή επάνοδο των μαθητών στα σχολεία.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας στα σχολεία θα διαμορφωθούν συνθήκες προστασίας της υγείας των μαθητών με την χρήση αντισηπτικών ενώ οι μαθητές ανά τάξη δεν θα ξεπερνούν τους 15.
Πώς θα γίνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις
Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στις 20 Ιουνίου και να ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουλίου.
Για την διεξαγωγή τους θα χρησιμοποιηθεί υπερδιπλάσιος αρθμός αιθουσών με στόχο ο αριθμός των υποψηφίων που βρίσκονται στις αίθουσες να μην υπερβαίνει τους 10 ανά αίθουσα. Για το λόγο αυτό θα χρησιμοποιηθούν και τα σχολικά συγκροτήματα των γυμνασίων ενώ δεν προβλέπεται χρησιμοποίηση αιθουσών δημοτικών σχολείων καθώς ενδέχεται να συνεχίζουν τα μαθήματα τους μέχρι τότε.
Θα υπάρχουν δύο επιτηρητές ανά αίθουσα για 10 μαθητές ή ένας για τις αίθουσες που έχουν 5 μαθητές. Οι υποψήφιοι θα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων μεταξύ τους και θα εισέρχονται στις αίθουσες έναν ένας και αφού προηγουμένως χρησιμοποιηθούν όλα τα μέτρα αντισηψίας.
Τα ίδια αυστηρά μέτρα θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι καθηγητές επιτηρητές. Οσον αφορά τους υποψηφίους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα υπάρξει ειδική μέριμνα.
Κυλιόμενο ωράριο
Το άνοιγμα των σχολείων για την επανέναρξη των μαθημάτων θα συνδυασθεί με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων προφύλαξης με πλύσιμο χεριών και χρήση αντισηπτικού και θα γίνει με μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.
Για να επιτευχθεί η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα αναμένεται να εφαρμοσθεί κυλιόμενο ωράριο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ένας αριθμό μαθητών θα κάνει μάθημα από τις 8.30 έως τις 11.30 επί παραδείγματι και ένας άλλος μετά έως τις 2.30 ή μπορεί και να λειτουργήσουν απογευματινά τμήματα.
Δεν αποκλείεται και η χρήση μασκών όπου απαιτείται. Αναμένεται να επανέλθουμε στην κατάσταση του Μαρτίου όσον αφορά στα σχολεία, πράγμα που σημαίνει ότι όπου εμφανίζεται αριθμός κρουσμάτων που κρίνεται σημαντικός θα κλείνουν τα συγκεκριμένα σχολεία της περιοχής και όχι το σύνολο των σχολείων στην Επικράτεια.
Τα Πανεπιστήμια
Τα Πανεπιστήμια σχεδόν στο σύνολό τους ποσοστό 96,99%, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, πραγματοποιούν εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το ποσοστό που απομένει αφορά σε εργαστήρια που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από το διαδίκτυο.
Εκτιμάται ότι τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια μπορούν να ολοκληρωθούν διαδικτυακά καθώς το σχεδόν το σύνολο των φοιτητών συμμετέχει σε αυτά ενώ μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εξεταστική δοκιμασία. Χθες, ξεκίνησε η διαδικασία της κατ΄ οίκον διανομής των διδακτικών συγγραμμάτων στους φοιτητές ανά την επικράτεια και την Κύπρο με στόχο η διανομή να συμβάλλει στην συνέχιση του εκπαιδευτικού έργου με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης . Αξίζει να σημειωθεί ότι για το φετινό εαρινό εξάμηνο τόσο οι δηλώσεις, οι οποίες ανήλθαν σε 225.813, όσο και το πλήθος των συγγραμμάτων, τα οποία έφθασαν τα 1.184.988, ήταν περισσότερα από τα αντίστοιχα των προηγούμενων ετών.
Ανδρέας Λοβέρδος: Σωστή επιλογή η επαναφορά των μαθητών
Ο Ανδρέας Λοβέρδος βουλευτής ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Παιδείας θεωρεί σωστή την επιλογή της κυβέρνηση για την επαναφορά στα σχολεία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου καθώς και η σταδιακή επαναφορά των μαθητών γυμνασίου και Α και Β λυκείου, πάντα με τις υποδείξεις των ειδικών. Επίσης θεωρεί σωστό που δεν ανοίγουν τώρα τα δημοτικά.
Στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης οι μαθητές συνήθως κάθονται γύρω από κυκλικό γραφείο με τον διδάσκοντα, πώς θα τηρηθούν αποστάσεις 1,5 μέτρου;;
Όσο για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών οι περισσότεροι μαθητές τους είναι μαθητές δημοτικού, δεν θα πηγαίνουν σχολείο και θα πηγαίνουν ξένη γλώσσα; Υπάρχει λογική;
Ανοίγουν τα σχολεία για να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα των ιδιωτικών σχολείων και των ομίλων; Πριν από ενάμισι μήνα τα παιδιά ήταν βόμβες κορωνοιού και τώρα κολλάνε από τους μεγάλους;;
Ο συμπαθής κύριος Τσιόδρας επικαλείται έρευνες, γιατί δεν τις αναρτούν λοιπόν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ να δούμε σε τι δείγμα πληθυσμού έγιναν και που;; Οι επιστήμονες δεν μιλούν γενικά και αόριστα, και επειδή σε μια συνέντευξη τύπου είναι αδύνατο να γίνουν αναφορές σε συγκεκριμένες έρευνες γιατί δεν τις δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας; Τι είδους επιστήμη υπηρετούν;;
Ανοίγουν τα σχολεία για 3 ψωροωρες και θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο. Μιλάμε για γυμνάσια και δημοτικά. Και τι θα γίνει αν δεν κάνουν 1 μήνα μαθημα; δεν ειναι δα και Γ λυκείου. Τα μικρά τρώνε ακόμα τις μυξες τους. Αλοιμονο αν συμβεί κάτι σε κάποιο παιδί. Να δείτε την αύξηση των κρουσμάτων που θα σημειωθεί και μετά θαρχισουν να τα μαζεύουν. Γιαυτό είπαν; αν συμβεί κάτι τότε θα κλείσουμε μόνο το συγκεκριμένο σχολείο. Να δείτε που θα κλείνουν το ένα μετά το άλλο και θα έχουν καταφέρει μι ατρυπα στο νερο