Μηηηη !!! Μη το σκοτώσεις !!! Σαμιαμίδι : Το καλό στοιχειό του παλιού ελληνικού σπιτιού

Κοινοποίηση:
1

Γραφει ο Βαγγελης Μητρακος
-Μηηηη !!! Μη το σκοτώσεις !!!

Μας φώναζαν οι μανάδες και οι γιαγιάδες , όταν βλέπανε εμάς , τα χαιρέκακα παιδιά του παλιού καιρού (που χαρά είχαμε μα κακία όχι) να καραδοκούμε με κανένα ματσούκι ή καμιά παντόφλα στο χέρι , για να πετύχουμε το σαμιαμίδι (το «γουστεράκι» όπως αλλιώς το λέγαμε) που περπατούσε στον τοίχο ή στο πάτωμα ή στο ταβάνι του παλιού μας σπιτιού .

-Αυτό είναι η τύχη του σπιτιού ! Φυλάει το σπίτι !

Γιατί ,ναι ! Αυτό είχε αποθησαυρίσει η σοφία «των παλαιών των ημερών» : Πως το σαμιαμίδι φέρνει τύχη στο σπιτικό και στους ανθρώπους του !

Κι εμείς σταματούσαμε και μέναμε μόνο να κοιτάμε πόσο γρήγορα έτρεχε να κρυφτεί σε καμιά χαραμάδα , σε κάποια τρυπούλα , πίσω από το μπαούλο ή κάτω από το ντιβάνι , αυτή η μικρή σπιτίσια σαυρίτσα με το ξεθωριασμένο χρώμα , το φολιδωτό δέρμα , το μεγάλο κεφάλι , τα μεγάλα συμπαθητικά μάτια , τη μικρή ουρά και τα νυχάκια στα ντελικάτα δαχτυλάκια της , που , ξαφνικά , εμφανιζότανε στα σπίτια μας (από το «πουθενά» , κάπου εκεί στις αρχές του καλοκαιριού . Πολλές φορές το κάναμε χάζι αραγμένοι ανάσκελα στα κρεβάτια μας , βλέποντάς το να σουλατσάρει στα ψηλά ψάχνοντας κανένα έντομο για να φάει . Μερικά παιδιά , μάλιστα , στις παρέες , μας λέγανε πως ο παππούς και η γιαγιά τους , έχουνε δώσει ονόματα στα σαμιαμίδια του σπιτιού τους και πως όταν τα βλέπουνε τους μιλάνε και όσο στενοχωρημένοι κι αν είναι αναγαλλιάζει το πρόσωπό τους και γίνονται χαρούμενοι και γελαστοί .

Από πού ερχόταν , πού και πώς εξαφανιζόταν το σαμιαμίδι του σπιτιού δεν ήξερε κανείς. Ο δάσκαλος , στη Φυσική Ιστορία που κάναμε στο σχολείο , μας είχε πει πως είναι ωφέλιμο , γιατί τρώει τα βλαβερά έντομα , μύγες , κουνούπια , αράχνες , κλπ . Και πως γεννάει κάτι πολύ μικρά αυγά , συνήθως σε παλιές θυρίδες ή σε σχισμές πετρόχτιστων σπιτιών , και το χειμώνα πέφτει σε χειμερία νάρκη . Κι ακόμα πως αν του κόψεις την ουρά του αυτή ξαναγίνεται . Τούτο δω μας συνάρπαζε κυριολεκτικά ! Σαν , δηλαδή , να κοβόταν το χέρι ή το πόδι μας και μετά να ξαναγεννιόταν !!! Αυτή η συγκλονιστική πληροφορία από το δάσκαλο μας έκανε να κυνηγάμε μανιωδώς τα καημένα τα σαμιαμίδια όπου τα βρίσκαμε και να προσπαθούμε να τους κόψουμε τις ουρές για να δούμε αν θα ξαναγίνουν . Εκείνο που βλέπαμε όμως , όποτε καταφέρναμε το μακάβριο πείραμα , ήταν ένα πονεμένο σαμιαμίδι που άτσαλα έτρεχε να κρυφτεί και μια κομμένη ουρίτσα που κουνιότανε πέρα δώθε σαν να ήταν ζωντανή ! Κι αυτό ήταν κάτι που μας έκανε να χάσκουμε μπροστά σ’ αυτό το θαύμα της φύσης και να δίνουμε πίστη στις γιαγιάδες ότι πραγματικά τούτο δω το γουστεράκι ήτανε πραγματικό «στοιχειό» !

Σήμερα , σπάνια μέσα σε σημερινό σπίτι , μπορεί –εντελώς τυχαία – να εμφανιστεί ένα τέτοιο μικρό και αθώο ζωάκι . Κι όταν εμφανιστεί οι άνθρωποι αντιδρούν με τρόμο λες και βλέπουνε τον Γκοτζίλα και πασχίζουν να το ξεφορτωθούν !

Ίσως γι’ αυτό , τα σημερινά σπίτια δεν είναι χαρούμενα κι ευτυχισμένα , αφού έχουν απαρνηθεί το καλό στοιχειό του σπιτιού , το μικρό σαμιαμίδι !

Βαγγέλης Μητράκος – krokeai.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

24 Σχόλια

  1. Μία ιστορία γιά τά σαμαμίδια από γερμανικό δικαστήριο.
    Μία Γερμανίδα πού έκανε διακοπές στήν Ισπανία μήνυσε ένα ταξιδιωτικό γραφείο γιατί στό σπίτι
    πού έμεινε κινδύνεψε η ζωή της.Παρα λίγο νά τήν φάει ένα θεριό.Η κυράτσα ζήτησε αποζημίωση
    από τό ταξιδιωτικό γραφείο καί θά τό πετύχαινε άν ο γερμανός πρόεδρος δέν είχε σπίτι στήν Ισπανία και γνώριζε τά θηρία δηλαδή τά σαμαμίδια.Τήν έκανε τήν πατσαβούρα ρεζιλι.Πλήρωσε
    όλα τά έξοδα τού δικαστηρίου καί επί πλέων τό ταξιδιωτικό γραφείο τήν μήνυσε γιά συκοφαντία.
    Πήγε γιά μαλλί καί βγήκε κουρεμένη.
    Γιάννης Λάκων

  2. Πάντως είναι γεγονός ότι σε χωριό της Θεσσαλίας δύο αδελφάκια πέθαναν όταν ήπιαν γάλα στο οποίο είχε πέσει σαμιαμίθι. Στον τάφο τους είναι ζωγραφισμένη η εικόνα ενός σαμιαμιθιού.μμ

    1. Φημες Μαιρη φημες
      Δεν υπαρχει περιπτωση να εγινε τετοιο πραμα. Ουτε δηλητηριο εχει ουτε τοξινες κτλ.

      1. Κανεις λαθος. Ειναι φορεις σαλμονελας ενος βακτηριου που προκαλει τροφική δηλητηριαση.
        .
        Μια άλλη ερευνα έδειξε πως ενδεχεται να ευθυνεται και για τον ερπη ζωστηρα που παθαινουν συχνα οι ανθρωποι. Και αυτο διοτι ειναι πολλυπληθεις, μπαινουν μεσα στα σπιτια, ειναι νυχτοβια (αρα δεν θα το δεις αν το βραδυ παει στο φλυτζανι σου και το γλυψει και εσυ την αλλη μερα θα πιεις τον καφε σου…) και ζουν σε υγρα μερη (αποθηκες, βοθροι..) και τρωνε οτι μπορεις να φανταστεις (κουνουπια.. – ιος τού νείλου…!- αραχνες, κατσαριδες..).
        .
        Και η επιστημονικη του ορολογια είναι, ημιδάχτυλος ο τουρκικος (!!!!!!) και οχι αθωο σαμιαμιδι! Κατι παραπανω θα ξερουν οι επιστημονες!

  3. Υπάρχουν συνεχώς παντού. Είναι χαριτωμένα και άκακα. Για τύχη δεν ξέρω αν φέρνουν και δεν το πιστεύω. Απλά οι παλιοί λόγω αγραμματοσύνης λέγανε πολλά τέτοια πράγματα ώπος και για το τι κάνει και τι δεν κάνει. Κοινώς μπούρδες, αλλά πολλοί άνθρωποι τα πιστεύουν ακόμη και σήμερα.

  4. ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΚΙΝΔΥΝΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΡΑΠΗ Ή ΠΑΚΙΣΤΑΝΟ ΜΑΝΤΡΑΧΑΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΥΚΑΡΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΚΟΨΕΙ ΣΑΝ ΓΑΛΕΟ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑΧ……..

    1. Μη μιλας για αραπηδες και πακιστανους μαντραχαλους γιατι ηδονιζονται οι αναρχοσυμμοριτες

  5. Ένα υπέροχο και αβλαβες ζωάκι που τρώει μύγες, κουνούπια κλπ και ξεβρωμίζει τον τόπο. Στη Λακωνία το θεωρούμε γούρι. Τα σαμιαμίδια είναι φίλοι μας. Κάποιοι τα λένε γουστεράκια. Εμείς γκρουστέρες λέμε τις μεγάκες πράσινες σαύρες. Προφανώς απο τον κρουστέρες. Τα σαμιαμίδια βγάζουν και ήχους.
    Προσωπικά (δεν είμαι οικολόγος) δεν πειράζω ποτέ τα σαμιαμίδια και φίδια όπως οι δεντρογαλιές που τρώνε τα ποντίκια.

  6. K
    Πες μου σε παρακαλώ υπάρχει αυτός που πιστεύει στον Ινδουισμό και ζει βάσει αυτών που λέει η θρησκεία του και υπάρχει και αυτός που πιστεύει στον Χριστιανισμό και ζει όπως προστάζει η δική του θρησκεία. Εξήγησε μου σε παρακαλώ ποιος από τους δύο είναι “αμαρτωλός” και γιατί.

  7. Αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια. Φτωχά μεν αλλά ευτυχισμένα παιδικά χρόνια. Με τις ιστορίες του παππού με τις πίτες της γιαγιάς με το κυνηγητό, κρυφτό, ομάδες, βεζύρη, τσίγκινα καπάκια από μπύρες ΦΙΞ ή πορτοκαλάδες ΗΒΗ, κουτιά από γάλα ΝΟΥΝΟΥ που τα πατάγαμε και περπατούσαμε με αυτά, σιδερένια ζάντα από παιδικό καρότσι και με το σύρμα την οδηγούσαμε και τόσα άλλα παιχνίδια που μόνοι μας φτιάχναμε μιας και δεν υπήρχαν JUBO, ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ ή άλλα παιχνιδάδικα. Τόξα, πατίνια με σιδερένια ρουλεμαν, ΄ξύλινα σπαθιά και ασπίδες, όπλα, σφεντόνες………………. όμορφα παιδικά χρόνια, ανέμελα παιδικά χρόνια. Όλοι μας έχουμε τα σημάδια των αναμνήσεων μας, από τον πετροπόλεμο ή …………….τέλος πάντων.

  8. ..ειναι και… πενταδάκτυλο βλέπω……. Μωρέ ποιος “βασιλιας” είναι πενταδάκτυλος?

      1. Οχι καλέ, είναι απο ενα παιδικο παραμυθι.. που ελεγαν τον βασιλια πενταδάκτυλοοο… και χαθηκε σε ενα δασοοοος… Άντε, δεν το χεις διαβάσει; Και αναρωτήθηκα τότε, γιατί τον ελεγαν ετσι αφου ολοι εχουμε απο πεντε δακτυλα? Τι ήθελε να “δειξει” με αυτό ο συγγραφεας τού παρα μυθ(ι)ου;
        .
        Άσχετο.. Μήπως είναι κανεις παλαιοντολογος- βιολογος εδω μεσα και γνωριζει αν εξαφανίστηκαν ολοι οι δεινοσυροι ή.. ξέφυγαν μερικοι; Την εξέληξη με την αλλαγή μεγεθους την εχω διαβασει, μην την αναφερει…

  9. Θυμάμαι μικρός μαζευόνταν γύρω απτην λάμπα στην αυλή και μεις πιτσιρίκια βάζαμε στοιχήμα ποιο θα φάει τα πιο πολλά κουνούπια…τζόγος κανονικός..

  10. Α δε το ήξερα αυτό!Εγώ αν βρω κανένα μέσα στο σπίτι του δίνω και καταλαβαίνει!Δε θα γεμίσω σαύρες στο σπίτι επειδή το λέγαν οι παλιοί!Εχω τις εικονίτσες μου,δε χρειαζομαι σαυρες

    1. Ναι μη σου δαγκωσει το γαριδακι ξαφνικα και τι συμφορα θα μας βρει μετα. Ασε το ζωακι ησυχο ρε Ζβατζενειγκερ εξολοθρευτη.

  11. Ελένη παπαριές είναι αυτά. Το είχα ακούσει από τον παππού και την μάνα μου αυτό με τον παπά στο χωριό. Τότε στα χωριά δεν είχαν τιβί να βλέπουν Survivor και Master Chef και περνούσαν την ώρα τους με άλλες παπαριές ιστορίες… Το Σαμιαμίδι δεν φέρνει ούτε τύχη ούτε έχει δηλητήριο. Απλά τρώει κουνουπάκια μυγάκια κλπ. Δεν μας πειράζει, δεν το σκοτώνουμε.

  12. …σαυρα.. ερπετωειδης. Οι παλιοι δεν ξεραν και γραμματα και ηταν και αφελεις… Κακώς που ο δάσκαλος ο δικος σας δεν σας μιλησε για την εποχή των.. δεινοσαυρων! Θα σας ελεγα εγω μετά.. πόσο “καλο” και “αθωο” ερπετο ειναι

    1. Ελπίζω να τρολάρεις γιατί αλλιώς έχεις θέμα…

      1. Κι εσυ καλά θα ηταν να ανοιγες και κανενα επιστημονικό βιβλιο να διαβασεις εκτος απο τα κομικς και τις τσοντες. Άντε κυριε λαγουδακο, που χωρις να εχεις γνωση θελεις να εχεις και γνωμη!

  13. Ποια χωρια κ ποια πετροσπιτα! Καθε χρονο μ επισκεπτοντε στον τελευταιο οροφο της οικοδομης 5ετιας μεσα στο κεντρο της πολης

  14. Η παράδοση λέει και κάτι άλλο, ότι όποιος σκοτώσει ένα σαμιαμίδι είναι σαν να κάνει 10 λειτουργίες, επειδή αυτό κάποτε είχε παίσει στο δισκοπότηρο με τον αγιασμό και ο παπάς για να μην χύσει τον αγιασμό, αναγκάστηκε να τον πιει μαζί με το σαμιαμίδι και πέθανε. Τι αληθεύει εν τέλει? Στα χωριά που υπάρχει ακόμα το χώμα, τα πετρόκτιστα σπίτια, το “λιακό” και τα λουλούδια υπάρχουν και σαμιαμίδια.

    1. Ελένη με αυτά που λες μόνο χριστιανή δεν είσαι. Άνοιξε καλύτερα καμία Αγία Γραφή γιατί δεν σε βλέπω καλά.

Comments are closed.