Μηνιγγίτιδα: Άμεσο, δωρεάν εμβολιασμό φοιτητών και μαθητών της Πάτρας ζητούν οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ

Κοινοποίηση:
eody

Τον άμεσο, καθολικό και δωρεάν εμβολιασμό του φοιτητικού και μαθητικού πληθυσμού της Πάτρας κατά της μηνιγγίτιδας ζητά το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου εργαζομένων στον ΕΟΔΥ. «Οι ζωές μας μετράνε, δεν είναι κόστος», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επίσης, ζητούν να ενταχθεί ο εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα Β άμεσα στο Εθνικό Πρόγραμμα, για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Το αίτημα για εμβολιασμό επανέλαβε σήμερα, Τρίτη και ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο ιός «αρχίζει να παίρνει χαρακτηριστικά επιδημίας».

«Για ακόμα μια φορά η προστασία και η πρόληψη μετατίθενται στην ατομική ευθύνη. Είναι τουλάχιστον επικίνδυνο, ειδικά μετά το 4ο κρούσμα να μην υπάρχει από το κράτος και την κυβέρνηση κανένα απολύτως μέτρο πρόληψης για το σύνολο του πληθυσμού», τονίζουν οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, αναφερόμενοι στον θάνατο του 20χρονου φοιτητή στην Πάτρα, από μηνιγγίτιδα.

«Δεν μπορεί το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας να αποτελεί ζήτημα “ατομικής ευθύνης” όταν μάλιστα είναι πανάκριβο και την ίδια ώρα στην Ελλάδα το στέλεχος Β του μηνιγγιτιδόκοκκου είναι πολύ συχνό και παρά τη σπανιότητά του μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα νόσο και σοβαρές επιπλοκές! Δεν ανεχόμαστε οι ζωές μας να μπαίνουν σε δεύτερη θέση, να χάνουν τη ζωή τους κάθε τρεις και λίγο νέοι άνθρωποι λόγω του “κόστους” των εμβολίων!», υπογραμμίζουν ακόμα.

Η ανακοίνωση του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στον ΕΟΔΥ:
«Άμεσος, καθολικός και δωρεάν εμβολιασμός του φοιτητικού και μαθητικού πληθυσμού της Πάτρα κατά της μηνιγγίτιδας! Οι ζωές μας μετράνε, δεν είναι κόστος!

Ακόμα ένα περιστατικό θανάτου από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο μέσα σε διάστημα λίγων μηνών διαπιστώθηκε στην Πάτρα (προηγήθηκε ο θάνατος 16χρονης μαθήτριας) παράλληλα, τέταρτο στη φοιτητική κοινότητα μέσα σε έναν χρόνο! Να τονίσουμε ότι από τις αρχές του έτους 2025 μέχρι σήμερα 29/1/2025, έχουν δηλωθεί 8 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.

Βέβαια αυτό δεν είναι αρκετό για να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και ο Ε.Ο.Δ.Υ. αφού σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα “του κόστους – οφέλους” δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συρροής κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στο Δήμο Πατρέων και μάλιστα το περιστατικό χαρακτηρίζεται ως μη ανησυχητικό! Για ακόμα μια φορά η προστασία και η πρόληψη μετατίθενται στην ατομική ευθύνη!

Είναι τουλάχιστον επικίνδυνο, ειδικά μετά το 4ο κρούσμα να μην υπάρχει από το κράτος και την κυβέρνηση κανένα απολύτως μέτρο πρόληψης για το σύνολο του πληθυσμού! Χαρακτηριστικό είναι δε, ότι η εξεταστική δεν σταμάτησε ούτε στο τμήμα της αδελφής του άτυχου νέου, με τον οποίο διέμεναν από κοινού στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου!

Εμείς άλλωστε, οι εργαζόμενοι στον Ε.Ο.Δ.Υ. βιώνουμε κάθε φορά σε κάθε νέο τραγικό περιστατικό την τεράστια αγωνία όλων των εμπλεκόμενων, των γονιών, των φοιτητών, των μαθητών κλπ με εκατοντάδες κλήσεις αγωνίας! Οι οποίοι τελικά καταλήγουν να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη προκειμένου να προχωρήσουν στον απαραίτητο εμβολιασμό!

Δεν μπορεί το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας να αποτελεί ζήτημα “ατομικής ευθύνης” όταν μάλιστα είναι πανάκριβο και την ίδια ώρα στην Ελλάδα το στέλεχος Β του μηνιγγιτιδόκοκκου είναι πολύ συχνό και παρά τη σπανιότητά του μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα νόσο και σοβαρές επιπλοκές! Δεν ανεχόμαστε οι ζωές μας να μπαίνουν σε δεύτερη θέση, να χάνουν τη ζωή τους κάθε τρεις και λίγο νέοι άνθρωποι λόγω του “κόστους” των εμβολίων!

Να εμβολιαστεί δωρεάν, με κρατική ευθύνη, ο μαθητικός και φοιτητικός πληθυσμός της Πάτρας.
Να ενταχθεί ο εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα Β άμεσα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού καθολικά για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους!
Ή να διαθέσει άμεσα ο ΕΟΔΥ δυνάμεις για την επιτόπου κάλυψη όλων των μέτρων προφύλαξης των μαζικών χώρων στους οποίους διαπιστώθηκε το κρούσμα όπως:

Ενημέρωση του κοινού για την ανάγκη αποφυγής στενής επαφής και έκθεσης σε σταγονίδια.
Ελάττωση του συγχρωτισμού σε όλους τους μαζικούς χώρους που διαπιστώθηκε το κρούσμα.
Συνεχής παρακολούθηση για ύποπτα κρούσματα στο περιβάλλον του ασθενούς (οικιακό, επαγγελματικό, παιδικός σταθμός/ νηπιαγωγείο, σχολείο).
Ενημέρωση του κοινού και την διενέργεια εμβολιασμού του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response