Το ευρώ αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, λειτουργώντας ως σύμβολο ενότητας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη. Η εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος έθεσε τα θεμέλια για μια πιο στενή οικονομική και πολιτική σύνδεση, ενισχύοντας τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στις χώρες-μέλη.
Παρά την κοινή χρήση του ευρώ, οι εθνικές κυβερνήσεις διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή και διαχείριση των κερμάτων και τραπεζογραμματίων. Οι προσπάθειες αυτές συνέβαλαν στη δημιουργία ενός ισχυρού νομίσματος που αντανακλά τις ανάγκες κάθε χώρας, ενώ παράλληλα προάγει τη συνοχή σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Τα κέρματα χαμηλότερης αξίας, όπως αυτά του 1 και 2 λεπτών, είχαν αρχικά σχεδιαστεί για να διευκολύνουν τις μικρές συναλλαγές και να εξασφαλίσουν ακρίβεια στις τιμές. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η χρήση τους μειώθηκε σημαντικά λόγω της φυσικής στρογγυλοποίησης των τιμών. Σήμερα βρίσκονται σε διαδικασία σταδιακής απόσυρσης από την κυκλοφορία.
Αυτά τα δύο νομίσματα εισήχθησαν για να ενθαρρύνουν τις μικρές συναλλαγές , οι οποίες απαιτούν τη χρήση μικρών ονομαστικών αξιών, για να γίνουν επίσης πιο προσιτές οι τιμές. Στην αρχή η παρουσία τους ήταν θεμελιώδης προκειμένου να τυποποιηθούν όλα τα κόστη που υπάρχουν στις επιμέρους ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες προφανώς υπερηφανεύονταν για διαφορετικά νομίσματα που με την ισοτιμία σε ευρώ έχασαν την οικονομική τους ισχύ, επηρεάζοντας την οικονομία της χώρας αναφοράς. Έτσι, για να αποφευχθεί η υποχρέωση να επιβληθεί στους εμπόρους αυτή η ενέργεια στρογγυλοποίησης, αρχικά θεωρήθηκε ότι θα τους ανατεθεί αυτό το καθήκον. Με τον καιρό έγινε αντιληπτό ότι η στρογγυλοποίηση των τιμών γινόταν πάντα με γνήσιο και φυσικό τρόπο, έτσι ο ρόλος των μικρών κομματιών χάθηκε.
Τι κάνετε με τα κέρματα των 2 λεπτών του ευρώ σήμερα;
Κάποια στιγμή τα κέρματα των 2 λεπτών μαζί με τα κέρματα του 1 λεπτού εξαφανίστηκαν. Ή μάλλον εξαφανίζονται από το εμπόριο και την κυκλοφορία, με την προσπάθεια απόσυρσής τους. Όμως, όπως γνωρίζουμε, το ενδιαφέρον των συλλεκτών σπάνιων νομισμάτων είναι μεγάλο και επίμονο και το κυνήγι για τα πιο σπάνια νομίσματα των 2 λεπτών του ευρώ έχει ξεκινήσει, μεταξύ των οποίων βρίσκουμε:
- 2 cents of Malta 2008, with Temple of Mnajdra
- 2 σεντς του Βατικανού από το 2002
- 2 σεντ τυπωμένο με την εικονογράφηση του κέρματος του 1 λεπτού, δηλαδή το mole antonellana
Αυτά τα νομίσματα κοστίζουν από 10 ευρώ έως και 2.500 ευρώ εάν είναι σε άριστη κατάσταση και με όλες τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με το σφάλμα κοπής σαφώς ορατές. Σήμερα πρόκειται για την κατοχή ενός πραγματικού θησαυρού, γιατί, όταν δεν κυκλοφορούν πλέον νομίσματα τόσο χαμηλής ονομαστικής αξίας, η συλλεκτική και νομισματική τους αξία θα μπορούσε να φτάσει σε απρόβλεπτα νούμερα.
Εν ολίγοις, σήμερα η συλλογή κερμάτων ευρώ δεν είναι κάτι τόσο απαγορευτικό. Υπάρχουν πλεονεκτήματα που συνδέονται με αυτά τα πλέον αχρηστευμένα νομίσματα που μπορούν εύκολα να εισέλθουν στην τάξη των σπάνιων νομισμάτων και τα οποία αποκτούν αξίες και ιδέες που συνδέονται με τη συλλογή νομισμάτων που με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν επίσης να αλλάξουν τους κανόνες της ίδιας της συλλογής.
Ορθά όσα αναφέροντα, με πρόσθετο γεγονός ότι με τον πληθωρισμό η αξία του μετάλλου αυξάνει ενώ αυτή της συναλλακτικής αξίας μειούται με ορατό κίνδυνο αντιστροφής, εάν εφαρμοσθεί κάποια υποτίμησις η άλλο μέτρο “σωτηρίας” των “μεγάλων χρεωκοπημένων” Οικονομιών εις βάρος μικρότερων, κυρίως Ευρωπαϊκού Νότου.
Μεγαλύτερο Θέμα η επιχειρούμενη σταδιακή κατάργησις του Ευρωπαϊκού Εθνικού Νομίσματος με έμμεσους ηι άμεσους θεωρητικούς η Πρακτικούς τρόπους ώστε όλα να βασίζονται και ελέγχονται αυτομάτως από Τεχνητή Νοημοσύνη μέσω Ηλεκτρον.Συναλλαγών άνευ πραγματικού αντικρύσματος, πλήρη αδυναμία ελέγχου και ορίων μεταφοράς χρέους Οικονομικής αδυναμίας των “μεγάλων” στους μικρούς. Συνεπώς μόνη άμυνα Ελλήνων και Ευρωπαίων, άμεση ανάληψη καταβαλλόμενων απολαβώνχσε Μετρητά μέχρι τελευταίο Μονόλεπτο, διατήρησις κύριων συναλλαγών Μετρητά, ακρίβεια συναλλαγής με μικρά κέρματα, άρνηση στρογγυλοποιήσεων, Ηλεκτρον. συναλλαγών. Ευρεία Χρήσις Εθν. Νομίσματος, έστω επιβληθέντος αντ’ αυτού, Ευρώ. Άμεσες ολικές αναλήψεις.