Μητέρα στη φυλακή για βίντεο της κόρης της που καταγγέλλει τον ρωσικό στρατό

Κοινοποίηση:
sylipsi-gynaikas

Στην Κριμαία, μια γυναίκα αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις με την κατηγορία της αμέλειας ανηλίκου, καθώς η 10χρονη κόρη της φέρεται να δημοσίευσε ένα βίντεο που θεωρείται ότι δυσφημεί τον ρωσικό στρατό. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το βίντεο, το οποίο κυκλοφόρησε σε ρωσικά κανάλια του Telegram, απεικονίζει το κορίτσι να επιλέγει ανάμεσα στις σημαίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Στη συγκεκριμένη εικόνα, ένα εκνευρισμένο emoji βρίσκεται δίπλα στη ρωσική σημαία, ενώ ένα emoji καρδιά συνοδεύει την ουκρανική.

 

Η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει το κορίτσι ως μαθήτρια από την πόλη Saky, που βρίσκεται στη δυτική Κριμαία. Λόγω της νεαρής ηλικίας του παιδιού, οι αρχές δήλωσαν ότι η 38χρονη μητέρα θα θεωρηθεί διοικητικά υπεύθυνη για τις πράξεις της κόρης της. Αυτή η εξέλιξη εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ευθύνη των γονέων και τη νομοθεσία που αφορά την προστασία των ανηλίκων σε περιόδους πολιτικής αναταραχής.

Η περίπτωση αυτή δεν είναι μοναδική και αντικατοπτρίζει τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχονται οι πολίτες στην Κριμαία υπό τη ρωσική διοίκηση. Η χρήση κοινωνικών δικτύων από ανηλίκους μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, ειδικά όταν οι δημοσιεύσεις τους κρίνονται ως πολιτικά ευαίσθητες ή επικίνδυνες. Οι αρχές φαίνεται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον έλεγχο των πληροφοριών που διακινούνται στο διαδίκτυο και για την αποτροπή οποιασδήποτε μορφής κριτικής προς τον στρατό ή την κυβέρνηση.

Η αστυνομία τής έχει ασκήσει δίωξη για «αποτυχία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την συντήρηση και την ανατροφή» ενός παιδιού και οι αρχές θα παραδώσουν τα στοιχεία σχετικά με την υπόθεση στην πρόνοια, σύμφωνα με το υπουργείο. Οι κατηγορίες επιφέρουν χρηματική ποινή μέχρι και 500 ρούβλια (σχεδόν 5 ευρώ), ή προειδοποίηση.

 

Αντίστοιχες συλλήψεις και στο παρελθόν

Η Ρωσία έχει στο παρελθόν φυλακίσει, βάλει πρόστιμο και συλλάβει χιλιάδες ανρθώπους που, κατά τα δικά της κριτήρια, καταπάτησαν τους νόμους της αυστηρής λογοκρισίας που απαγορεύει την κριτική σε βάρος του στρατού από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Guardian.

Η συγκεκριμένη κατάσταση, σύμφωνα με τις ομάδες υπέρ των δικαιωμάτων, παραπέμπει σε παλιότερες περιόδους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response