Μητσοτάκης για Τουρκία: “Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος πως έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας”

Κοινοποίηση:
htrutyutyui

Τις στενές και παραγωγικές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, από την Κρήτη.

«Οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα» τόνισε ο πρωθυπουργός, «σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα», όπως είπε.
«Χαίρομαι που ο φίλος υπουργός θα φιλοξενηθεί στον τόπο μου, γιατί στο νησί αυτό δεν χτυπά μόνο η καρδιά της Ελλάδας αλλά και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου, χτυπά και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. «Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας, μαζί με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης».

Η αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασία Ελλάδας -ΗΠΑ απλώνει τη δράση της και στον χώρο της κοινής αμυντικής βιονηχανίας, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των F-16 σε Viper αλλά και με επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία. Διευρύνεται και σε άλλα πεδία και περιοχές, όπως η Αλεξανδρούπολη που εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Εκεί κατασκευάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου ενώ δρομολογείται και η ιδιωτικοποίση του λιμανιού. Την ίδια τύχη θα έχει και το λιμάνι της Καβάλας, όπως είπε.

Στις συζητήσεις μας παραμένουν κυρίαρχα τα θέματα για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε, περιοχή που δοκιμάστηκε από την προκλητικότητα της Τουρκίας, με ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου, με αχρείαστη ακραία ρητορική και τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν την ειλικρίνεια, ενέργειες αντίθετες στις αξίες του δυτικού κόσμου, τις οποίες η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου.

Παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις, με τέσσερις λέξεις «όχι σε μονομερείς ενέργειες», συνόψισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως η ελληνική απάντηση είναι η υπεράπσιση των εθνικών μας δικαίων.

Στη Μεσόγειο δεν πρέπει να σηκώνοντια κύματα αντιπαλότητας και απειλών, αποτελεί άλλωστε περιοχή κλειδί για την παγκόσμια σταθερότητα, συνέχισε, και δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τώρα πια έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας.

«Ο κ. Πομπέο συμμερίζεται τις θέσεις μας και κατανοεί ωπς η ένταση μεταξύ δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ δεν ωφελεί κανέναν και πως το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι σταθερή πυξίδα για όλους μας» πρόσθεσε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: