Απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα και την παροχολογία της κυβέρνησης από το βήμα της εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων Βιώσιμης, Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κάνοντας λόγο για «χοντροκομμένη απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών», ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι για τον κ. Τσίπρα, με βάση όσα είπε σήμερα στη Βουλή, «ο χρόνος της διακυβέρνησης μετρά από τότε που δήθεν έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια. Δηλαδή, από την 21η Αυγούστου του 2018. Πρόκειται για μια πρωτοφανή ομολογία αποτυχίας και μια ακόμα χοντροκομμένη απόπειρα εξαπάτησης. Ξέραμε ότι η εξουσία είχε φθείρει τον ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται, όμως, ότι η αγωνία μπροστά στις εκλογές που έρχονται τους κάνει να θέλουν να μετρήσουν το χρόνο αλλιώς. Πράγματι, ο χρόνος μετράει αλλιώς. Μόνο που μετράει πλέον αντίστροφα», επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Χαρακτηρίζοντας δε τον κ. Τσίπρα ως «τον μακροβιότερο και συνεπέστερο μνημονιακό πρωθυπουργό», ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κοινωνία πλήρωσε πολύ ακριβά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για το επεισοδιακό πρώτο επτάμηνο του 2015 που έφερε τελικώς τα capital controls και το τρίτο μνημόνιο, από το οποίο προέκυψαν οι αυξήσεις φόρων και «η διάλυση των τραπεζών».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά πως ο κ. Τσίπρας «υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο, επέβαλε 10 δισ. ευρώ πρόσθετα μέτρα, δέσμευσε τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια και κρατάει τη χώρα εκτός αγορών». Επίσης, εκτίμησε πως η κυβέρνηση«αντιλαμβάνεται την οικονομική πολιτική ως παιχνίδι επιδομάτων» και καταφεύγει «στον φαύλο κύκλο μιας πελατειακής πολιτικής, που μοιράζει προσωρινή ανακούφιση την ίδια ώρα που πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι».Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην επόμενη μέρα και το δικό του σχέδιο, τονίζοντας πως «η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά με υγιή και βιώσιμο τρόπο, να απελευθερώσει δημιουργικές δυνάμεις, να αλλάξει το κλίμα και τη ψυχολογία στην αγορά». Σ’ αυτή τη λογική, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τρεις βασικούς άξονες του σχεδίου του: Αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, ολοκληρωμένη στρατηγική μεταρρυθμίσεων και διάχυση της ευημερίας, όπως είπε, στους εργαζομένους των επιχειρήσεων και όχι μόνο στους μετόχους τους.