Μητσοτάκης για αντιπυρική περίοδο: “Ήταν η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών”

Κοινοποίηση:
6349739

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκίνησε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των υποδομών και την περαιτέρω ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι ένας απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου είναι καλό και χρήσιμο να γίνεται κάθε χρόνο ώστε να γίνεται να κεφαλοποιηθούν τα θετικά της προσπάθειας και να ακουστούν χρήσιμες προτάσεις για το πώς μπορεί να υπάρξει βελτίωση.

«Ας δούμε λίγο τα πραγματικά δεδομένα, τι έγινε σε αυτή την περίοδο και ποια τα στατιστικά που πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Πρώτο δεδομένο αυτή η χρονιά ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών. Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία, έντονους ανέμους μετά από περίοδο ανομβρίας και με ελάχιστο χιόνι στα βουνά», ανέφερε στις πρώτες του κουβέντες στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βρεθήκαμε σε βαθμό επικινδυνότητας 4 και 5 νωρίτερα από άλλες χρονιές και είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για έξι μήνες. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Σημείωσε ότι είχαμε 9.101 φωτιές φέτος σε σχέση 7163 πέρσι. Είπε επίσης ότι πέρσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα και φέτος 440.000 στρέμματα με μέσο όρο 500.000 στρέμματα τα τελευταία χρόνια.

Το μέτρο σύγκρισης δεν μπορεί να είναι ότι δεν θα έχουμε καθόλου πυρκαγιές, σημείωσε. Τονισε ότι σημασία έχει να είμαστε κάτω από τον μέσο όρο. Πρόσθεσε πως είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά και πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις.

«Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο. Δείτε στις ΗΠΑ. Είναι μια πραγματικότητα που συνοδεύει την κλιματική κρίση. Οι επιθέσεις θα είναι ολοένα και πιο συχνές. Η Μεσόγειος είναι περιοχή στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και θα δοκιμάζεται ολοένα και πιο συχνά», υπογράμμισε.

«Το σχέδιό μας συμπυκνώνεται σε 4+1 πυλώνες για την αντιπυρική περίοδο»

Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά μίλησε γα το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο συμπυκνώνεται σε 4+1 πυλώνες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με πρώτο άξονα την πρόληψη.

«Μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι συστάθηκε μια επιτροπή υπό τον Γερμανό καθηγητή Goldammer με αντικείμενο την πρόληψη. Διατέθηκαν 400 εκατομμύρια ευρώ σε δράσεις πρόληψης με αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμό οικοπέδων, παρεμβάσεις σε περιαστικά δάση. Για πρώτη φορά δρομολογήθηκε ένα τέτοιο πρόγραμμα παρέμβασης στα δάση που είχε πραγματικό αποτύπωμα και βοήθησε πολύ στις δύσκολες πυρκαγιές που αντιμετωπίσαμε φέτος το καλοκαίρι.

Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε συμμάχους τους πολίτες, δεν αρκεί μόνο το κράτος, για να φροντίζουν και οι ίδιοι τις περιουσίες τους. Η πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδα τους, είχαμε 8.000 καταγγελίες για ακαθάριστες περιοχές στον περιαστικό ιστό. Ήταν μια συλλογική επιτυχία της χώρας και μια αναγνώριση της κοινωνίας ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Και ότι σε αυτή την προσπάθεια μαζί με τη συλλογική υπάρχει και ατομική ευθύνη.

Ως προς τις ποινές για εμπρησμό, υπενθύμισε πως έχουν αυστηριοποιηθεί, έστω και αν αυτοί συνέβησαν από αμέλεια. «Είχαμε και τραγικά περιστατικά ανθρώπων που υποτίθεται ότι ήταν επιφορτισμένοι σε επίπεδο πολιτικής προστασίας να βάζουν φωτιές και θα υποστούν τις συνέπειες τους νόμους. Παράλληλα, δίνουμε κίνητρα για να ασφαλίζουν οι πολίτες τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών και γι’ αυτούς η ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 10%».

Αναφορικά με την κατάσβεση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για δύο πρωτοβουλίες: αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτήρηση, τον άμεσο εντοπισμό και τη γρήγορη κατάσβεση της πυρκαγίας. «Για πρώτη φορά είχαμε στην Αττική drones που πετούσαν 24 ώρες το 24ωρο. Για πρώτη φορά τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού είχαμε έμφορτα αεροσκάφη και ελικόπτερα για να κάνουν προσβολές σε πρώτο χρόνο μια φωτιά πριν να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Με τον τρόπο αυτό σβήσαμε τη συντριπιτική πλειοψηφία, άνω του 98% σβήστηκε όταν ήταν ακόμα μικρές».

«Θέλω να ελπίζω ότι η χώρα έχει αποκτήσει κουλτούρα εκκενώσεων που θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το θυμήθηκα κοιτώντας τους δυο καταστροφικούς τυφώνες στς νοτιοανατολικές ΗΠΑ. Το 112 είναι δοκιμασμένος μηχανισμός που αξιοποιήθηκε όποτε έπρεπε, έχει σώσει πολλές ζωές. Να σταματήσετε να λέτε ότι είναι άλλοθι για όσα υποτίθεται ότι δεν γίνονται στην Πολιτική Προστασία και σην κατάσβεση των πυρκαγιών. Είναι άδικο και λάθος να ακυρώνετε για λόγους μικροκομματικής αντιπαράθεσης», τόνισε στη συνέχεια.

«Σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στην αποκατάσταση των ζημιών. Η ταχύτητα με την οποία γίνονται έλεγχοι και εκθέσεις είναι σημαντική αλλά γίνεται πιο γρήγορα από ό,τι παλαιότερα. Για την πυρκαγιά της Αττικής έχουν εγκριθεί 18 παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών έργων και δύο ανάδοχοι θα προχωρήσουν σε αναδασώσεις γύρω από την μονή Πεντέλης και το Αστεροσκοπείο.  Στην Εύβοια μετά τη φωτιά του 2021, προχώρησαν έγκαιρα οι αναδασώσεις. Αυτές είναι ελάχιστες κατά κανόνα, γιατί οι ειδικοί μάς λένε ότι αυτή θα γίνει κατά βάση με φυσικό τρόπο».

«Υλοποιούμε το ΑΙΓΙΣ ύψους €2,1 δισ. – Το 2027 τα νέα Canadair»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ ύψους 2,1 δισ. ευρώ με το οποίο, όπως υπενθύμισε, η Ελλάδα θα γίνει το 2027 από τις πρώτες χώρες που θα αποκτήσουν τα νέα Canadair αναβαθμίζοντας παράλληλα τον στόλο των οχημάτων της πυροσβεστικής και ενισχύοντας την πυροσβεστική με έμψυχο δυναμικό.

«Με το ΑΙΓΙΣ προμηθευόμαστε 1.950 νέα πυροσβεστικά οχήματα εκ των οποίων 235 θα έχουν παραδοθεί μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι. Θα έχουμε και 13 νέα ελικόπτερα που θα μπορούν να κάνουν και ρίψεις νερού αλλά και μπορούν να μεταφέρουν μικρές ομάδες πυροσβεστών. Το κόστος μίσθωσης είναι σημαντικό οπότε αξίζει να προχωρήσουμε στην αγορά ορισμένων τέτοιων ελικοπτέρων. Το κόστος μίσθωσης αυξάνεται κάθε χρόνο γιατί είναι πεπερασμένος ο αριθμός τους. Θα αποκτήσουμε και νέους Τράκτορες που μπορούν να κάνουν υδροληψίες από θάλασσες και λίμνες που θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Πετζετέλ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος, δε, στον Νίκο Ανδρουλάκη, είπε ότι η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι μια πραγματικότητα, δεν έχει κόμμα και χρώμα, είναι κίνδυνος που απειλεί τους πάντες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Τα καταφέρατε κύριε Μητσοτακη να κάνετε την Ελλάδα μια μεγάλη μπαταρία της Ευρώπης οπως εχετε δηλώσει μετά από συμφωνία που κάνατε με την Γερμανία .Τα υπόλοιπα τα ξέρετε…μπράβο στους ψηφοφόρους σας….

  2. ΤΙ ΛΕΣ ΜΩΡΗ ΜΑΛΑΚΙΑ? ΓΕΛΟΙΕ ΥΠΟΚΡΙΤΗ??? ΠΟΣΑ ΠΗΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΨΕΙΣ ΟΛΑ ΩΣΤΕ ΜΕΤΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ? ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΕΜΑΣΟΥΜΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ!!!

  3. ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΗΚΕΣ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΑ ΚΑΨΕΙΣ ΕΕΕΕ;;;;
    ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΗΤΑΝ Η ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 40 ΕΤΩΝ ΝΑ ΦΥΤΡΩΝΕΙΣ ΑΝΕΜΟΜΠΑΜΠΟΥΛΕΣ ….. ΑΝΩΜΑΛΕ.

Leave a Response