«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή πλούτου που θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε οτι τα προσωινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης «δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές ιδιωτικές επιχειρήσεις» επαναλαμβάνοντας τη συμφωνία αλήθειας της κυβέρνησης με τους επιχειρηματίες ότι αφενός θα υπάρξει μείωση φόρων και απλοποίηση διαδικασίας έκδοσης αδειών και αφετέρου οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να επενδύουν στη χώρα αλλά και να φροντίζουν τους εργαζομένους τους. Παρουσιάστηκε, δε, σίγουρος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το α΄ εξάμηνο του 2021.
Παράλληλα επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας «λυπάμαι που για ένα τόσο σημαντικό θέμα ο κ. Τσίπρας μπόρεσε να χωρέσει σε δύο σελίδες τριπλάσια ψέμετα και ανακρίβειες».
.
Αναπτύσσοντας τις ανακρίβειες του Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:
«Τι είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει αύξηση ανεργίας. Σύμφωνα με ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία υποχώρησε.
Δεύτερη ανακρίβεια: υποκριτικά η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ότι υπάρχει ρεκόρ απολύσεων. Η αλήθεια είναι ότι αντί για απολύσεις οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 65.000. Οπως περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις: 257.000 ήταν το 2018, 265.000το 2019
– Τρίτο ψέμα. Διατείνεται η αξιωματική αντιπολίτευση ότι τάχα υποβαθμίστηκε η επιθεώρηση εργασίας και ανθεί η παραβατικότητα. Αλήθεια είναι ότι το 2ο εξάμηνο 2019 έγιναν 1000 περισσότεροι έλεγχοι ενώ ελέγχθηκαν συνολικά 26.000 επιχιερήσεις έναντι 11.000 επι ΣΥΡΙΖΑ στο αντίστοχι εξάμηνο της κυβέρνησηςΤσίπρα.
– Εχουμε φέτος περισσότερους μόνιμους εργαζόμενους. Για πρώτη φορά υπάρχει αύξηση μεριδίου της πλήρους απασχόλησης στην συνολική απασχόλησης
– Ψέμα πέμπτο: Επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δήθεν επι δικής μας θητείας καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι εξαίρεση προβλέπεται μόνο αν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μια επιχείρηση. Με την σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοσίας για την σωτηρία μιας εταιρείας μπορεί να ζητηθεί εξαίρεση απο την Συλλογική Σύμβαση. Ο κανόνας όμως των Συλλογικών Συμβάσεων ισχύει όπως αποδεικνύεται και απο την σύμβαση που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκμέβριο για τουριστικά
– Έκτο ψέμα είναι η υποτιθέμενη μη επέκταση των συλλογικών συμβάσεων. Λεει ο κ. Τσίπρας τι κάνουμε με τους νέους πτυχιούχους ανέργους που είναι στο πρόγραμμα ΟΑΕΔ. Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν σύμβαση ορισμένου χρόνου. Στην ίδια σύμβαση που βγάλατε εσείς γράφει παράταση ή σύναψη νέας συμβαση κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος είναι παράνομη ή άκυρη; Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε συμφέροντα.
Ο πρωθυπουργός αρχικά εξήγησε ότι «προκαλεσα την συζήτηση γιατί πιστεύω ότι τα ζητήματα που αφορούν τον κόσμο εργασίας αποτυπώνουν την διαφορετική μας αντίληψη. Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νεόυ πλούτου στην οποιά θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν λύση στην κοινωνική ανιστότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεων εργασίας».
«Εγώ κλείνω την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.
«Το κράτος έχει ουσιαστικό ρόλο να παίξει μέσα απο πολιτικές. Ο ιδιωτικός τομέας όμως θα δώσει την απάντηση στο ζήτημα ανεργίας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να διευκολύνονται για να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι. Κοινωνία και οικονομία ευημερούν όταν επιχειρήσεις ιδρύονται αναπτύσσονται και έχουν την δυνατότητα εύκολων προσλήψεων. Η δική μας πολιτική θέλει η Ελλάδα να συγκλίνει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.