Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Όλη η αλήθεια – Το παράδειγμα της Ρουμανίας

Κοινοποίηση:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Λίγες μόνο μέρες μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την έναρξη λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, αμέτρητοι είναι οι φίλα προσκείμενοι δημοσιογράφοι αλλά και οι απλοί βουλευτές που προσπαθούν να εκθειάσουν την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι η χώρα μας θα γίνει πόλος έλξης ξένων φοιτητών,οι οποίοι πληρώνοντας διόλου ευκαταφρόνητα ποσά για ακαδημαϊκά δίδακτρα, θα τονώσουν σημαντικά την όλο και “ακμάζουσα” ελληνική οικονομία, όπως ακριβώς συνέβη και με το “επιτυχημένο” παράδειγμα της Κύπρου. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι αρκετά διαφορετική απο αυτή που θέλουν να παρουσιάσουν.

Όσον αφορά στο παράδειγμα της Κύπρου θα πρέπει να γίνουν ορισμένες διευκρινίσεις. Στην Κυπριακή Δημοκρατία αυτή τη στιγμή συνυπάρχουν ουσιαστικά δύο κυρίαρχα Πανεπιστημιακά ιδρύματα: το ιδιωτικό (μη κρατικό) University of Nicosia,γνωστό και ως Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (με δίδακτρα για έναν φοιτητή Ιατρικής που ανέρχονται στις 18.000€ με 22.000€ ετησίως), το οποίο προσφέρει αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα και το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου με μηδενικά δίδακτρα για τους Κυπρίους φοιτητές, το οποίο προσφέρει ελληνόφωνα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι αποκλειστικά και μόνο από την ιδιωτική (αγγλόφωνη) Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας τα έσοδα από τα δίδακτρα των φοιτητών μπορούν να ανέλθουν σε 12 εκατομύρια ευρώ(600 φοιτητές x 20.000€) , ένα ποσό όμως που δεν καταλήγει στα χέρια της Κυπριακής Κυβέρνησης ή του Υπουργείου Παιδείας, αλλά στο ξενόφερτο Πανεπιστήμιο που έχει έρθει στην Κύπρο για να κάνει business υπο την επωνυμία University of Nicosia και τα καταφέρνει εκπληκτικά.

Αν συμπεριλαβούμε τις σχολές Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Νομικής και Κτηνιατρικής του Πανεπιστημιού οι οποίες έχουν αυξημένη ζήτηση από ευκατάστατους Ελληνες αλλά και γόνους πλούσιων οικογενειών αραβικής, ισραηλινής είτε ευρωπαϊκής καταγωγής, τα χρήματα που μπαίνουν στο ταμείο των ξένων ιδιοκτητών του University of Nicosia μπορεί να φαντάζουν εξωπραγματικά.

Εν αντιθέσει με τα παρά πάνω, η Βαλκανική Ρουμανία έχει πρωτοστατήσει και διατηρήσει όλον αυτόν το ακαδημαϊκό πλούτο (με την κυριολεκτική σημασία της λέξης) για τον εαυτό της. Με απλά λόγια, δεν επιτρέπει σε ξένα πανεπιστήμια να διεισδύσουν στον ακαδημαϊκό της χάρτη και να πλουτίσουν εις βάρος του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Ταυτόχρονα, όμως, επιτρέπει στα κρατικά-δημόσια και προυπάρχοντα ρουμανικά πανεπιστήμια να δημιουργούν αγγλόφωνα αλλά και γαλλόφωνα προγράμματα σπουδών, στα οποία προφανώς μπορούν να σπουδάσουν φοιτητές από όλον τον κόσμο πληρώνοντας πάλι ακριβά ακαδημαϊκά δίδακτρα. Η μεγάλη επιτυχία της Ρουμανίας βρίσκεται ακριβώς στο γεγονός, ότι τα εκατομύρια των εσόδων από τα δίδακτρα των αγγλόφωνων και γαλλόφωνων ιδιωτικών προγραμμάτων σπουδών (ιατρικής, οδοντιατρικής κτλπ) πηγαίνουν απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του Δημοσίου Πανεπιστημίου, το οποίο με το ιδιαίτερο καθεστώς αυτονομίας που διαθέτει τα αξιοποιεί για να βελιτώσει τις συνθήκες διδασκαλίας τόσο των ξένων όσο και των ρουμάνων φοιτητών, οι οποίοι και συμβιώνουν στο ίδιο campus.

Για μια λοιπόν φορά ας κοιτάξουμε να γίνουμε Ρουμανία και όχι Κύπρος.

Ελ Βέλο

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Όταν τα ιδιωτικά θα τα έχουν οι ολιγαρχες ντόπιοι και ξένοι, για τις επιχειρήσεις συμφερόντων των θα προσλαμβάνουν προσωπικό από τα πανεπιστήμια τους και οι πτυχιούχοι των κρατικών θα μένουν άνεργοι.Απορω γιατί αυτή την αλήθεια κανείς δεν την λέει.

    1. Οι πτυχιούχοι κρατικών ιδρυμάτων είναι ήδη άνεργοι ή εργάζονται για ψίχουλα. Οι ολιγάρχες ήδη ψωνίζουν από το Deree College.

      Μάλλον ο φόβος όλων είναι αυτό που έγραψε ο προηγούμενος. Ότι δηλαδή τα μαρξιστικά κωλοχανεία που έχουν το θράσος και λέγονται Πανεπιστήμια θα ξεγυμνωθούν άκομα περισσότερο..

  2. Καταλαβαίνουν ότι διαλύονται τα “φοιτητικά” κουμμουνιστικά και αναρχοάπλυτα παραμάγαζα και τους έχει πιάσει σύγκρυο. Προχώρα μέγιστε Κυριάκο, αφάνισε όλα τα παράσιτα.

Comments are closed.