Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Υπερψηφίστηκε με 159 «ναι» το νομοσχέδιο για την ίδρυσή τους

Κοινοποίηση:
ΜΑΚ

Πέρασε από τη Βουλή με 159 «ναι» το νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Με 159 «ναι» ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, μετά τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Τα «όχι» ήταν 129 και τα «παρών» 11.

Η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής κορυφώθηκε την Παρασκευή (08/03), με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγώνβουλευτών αλλά και τις παρεμβάσεις του αρμόδιου Υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη. Φυσικά, δεν έλειψαν και οι εντάσεις, με αλληλοκατηγορίες ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση τόσο για τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου και την προοπτική αλλαγής του Άρθρου 16 του Συντάγματος, όσο και τοποθετήσεις από το βήμα της Βουλής που προκάλεσαν «θύελλα» αντιδράσεων για το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων».

«Μαραθώνια» ψηφοφορία λόγω… Κωνσταντοπούλου

Πρωτόγνωρη καθυστέρηση υπήρξε στην ψηφοφορία, ελέω… Πλεύσης Ελευθερίας. Συγκεκριμένα, για περισσότερο από μιάμιση ώρα μετά την αναγγελία της έναρξης της διαδικασίας από τον Πρόεδρο της Βουλής, η επικεφαλής του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι βουλευτές, Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καρεγεωργοπούλου, είχαν… ανοίξει τα χαρτιά στα γραφεία τους και διάβαζαν μία προς μία τις 205 διατάξεις του σχεδίου νόμου, προκειμένου να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν.

Ψήφιση υπό τη «σκιά» άγριων επεισοδίων

Το μεσημέρι, έξω από τη Βουλή σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές κατά του νομοσχεδίου και δυνάμεις των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν εννέα πολίτες και επτά αστυνομικοί.

Άγρια επεισόδια στο Σύνταγμα – Μολότοφ στον Άγνωστο Στρατιώτη | newsbomb.gr

Οι αρχές προχώρησαν σε δεκατέσσερις προσαγωγές, εκ των οποίων οι τρεις μετετράπησαν σε συλλήψεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση»

Κατά την ομιλία του, ο ΠρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για ένα «ιστορικό βήμα», ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του, με αναφορά στον Δημήτρη Κουτσούμπα και την προχθεσινή του (07/03) τοποθέτηση περί… sugar daddies, που «ξεσήκωσε» αντιδράσεις. «Υπέθεσα ότι ζητήσατε τον λόγο για να ζητήσετε συγγνώμη για την απαράδεκτη, σεξιστική σας τοποθέτηση, η οποία αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ παραμένει η πλέον αναχρονιστική δύναμη μέσα σε αυτή την αίθουσα», τόνισε πριν από την επιχειρηματολογία για το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η ρύθμιση της κυβέρνησης «από τη μία, προσφέρει στους νέους περισσότερες επιλογές για να σπουδάσουν στον τόπο τους και από την άλλη, φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στον διεθνή εκπαιδευτικό χάρτη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «είμαστε οι τελευταίοι που έχουμε ένα σκληρό κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση», εκτίμησε ότι «όλες αυτές οι αλλαγές έχουν τη συντριπτική στήριξη της ελληνικής κοινωνίας» και εξέφρασε την άποψη ότι «η εποχή που κάποιοι έκαναν καριέρα φωνάζοντας “έξω οι εταιρείες από τα Πανεπιστήμια” έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

Ανέλυσε, κατόπιν, τις προδιαγραφές και τις εγγυήσεις του νομοσχεδίου, κατηγορώντας την αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι «κάποιοι θυμήθηκαν σήμερα την ποιότητα των υποψηφίων, όταν καταψήφιζαν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής».

Επικαλούμενος τον Αντώνη Μανιτάκη, υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας για το νομοσχέδιο. «Η απαγόρευση της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων εξακολουθεί να ισχύει ατόφια, λέει ο Αντώνης Μανιτάκης», επεσήμανε.

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «κύριε Φάμελλε, έχετε έναν Πρόεδρο ο οποίος σπούδασε σε μη κρατικό πανεπιστήμιο. Ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος σπούδασε σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο, αν ερχόταν το δικό του Πανεπιστήμιο να κάνει παράρτημα στην Ελλάδα, θα έλεγε “όχι”. Πόση υποκρισία; Φαντάζομαι ότι ο ίδιος άλλες σκέψεις θα είχε, αλλά προσαρμόσθηκε μόλις βούτηξε στον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

Ακόμη, «εξαπέλυσε» επίθεση και εναντίον του ΠΑΣΟΚ. «Κύριε Ανδρουλάκη, αλλάξατε γνώμη παρά το γεγονός ότι προσπαθήσαμε να εντάξουμε στο νομοσχέδιο όλους τους προβληματισμούς που είχατε εκφράσει πριν αρχίσει αυτή η συζήτηση», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας τον Πρόεδρο του κόμματος ως «αρνητικό πρωταγωνιστή όλης αυτής της υπόθεσης».

«Η παρουσία μη κρατικών ΑΕΙ θα είναι ένα θετικό παράδειγμα, με εργαστήρια και βιβλιοθήκες απέναντι σε καταλήψεις κουκουλοφόρων. Αυτή τη σύγκριση τρέμετε όλοι εσείς που κάνατε καριέρες στα αμφιθέατρα», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μία ρύθμιση που έρχεται να κερδίσει χαμένο έδαφος και χαμένο χρόνο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να παραμένει δέσμια δογμάτων και αναχρονιστικών αντιλήψεων».

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη»

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «προκρίνω να μιλάμε τόσο για εμένα όσο και όλους, για τον προορισμό μας και πού θέλουμε να πάμε. Η πολιτική είναι μία συνθήκη σύνθεσης και προορισμού. Σέβομαι πάρα πολύ το δικαίωμα του “συνέρχεσθαι”, υπήρξα και εγώ φοιτητής σε ελληνικό Πανεπιστήμιο, έχω σηκώσει το χέρι μου σε Γενική Συνέλευση.

Ακόμη, ξέρω ποια είναι η περίμετρος του νόμου και δεν είναι ετούτη (σ.σ. ο κ. Υπουργός έδειξε μία φωτογραφία με τη μολότοφ που έπεσε μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη). Όλοι μας, στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας, οφείλουμε να το καταδικάσουμε.

Για να απαντήσω και στην κυρία Τζάκρη, είπε: “Ποια σοβαρά Πανεπιστήμια κάνουν παραρτήματα;”. Θα τής δώσω τα τηλέφωνα των Πρυτάνεων του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Πατρών, διότι και οι δύο ανακοίνωσαν παραρτήματα στο εξωτερικό.

Δηλαδή, δεν είναι σοβαρά τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια; Αυτό ακούσαμε τώρα; Υπάρχει μία έντονη παραφιλολογία. Οι μεταρρυθμίσεις δεν χτυπιούνται με απομιμήσεις επιχειρημάτων», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Πιερρακάκης, απαντώντας τόσο στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Γιαννούλη όσο και τη Γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, Θεοδώρα Τζάκρη.

«Οι μεταρρυθμίσεις δεν χτυπιούνται με απομιμήσεις επιχειρημάτων»

Τέλος, πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, επεσήμανε πως «η ευθύνη είναι πάνω μας στην εφαρμογή, προκειμένου να πείσουμε τους πάντες και θα το κάνουμε», στην καταληκτική του τοποθέτηση.

«Σε όλους όσοι μας βλέπουν, έχω να πω τα εξής. Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση, στηρίζει αυτήν την πρωτοβουλία. Σε εκείνους που δεν τη στηρίζουν, λέμε πως δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε, δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε.

Με αυτήν την πράξη, η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη. Ύστερα από δεκαετίες συζήτησης, σήμερα το βράδυ γίνεται νόμος του κράτους μία μεγάλη και ιστορική αλλαγή. Σας καλώ να την υπερψηφίσουμε όλοι μαζί», τόνισε μεταξύ άλλων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: