Μια αλεπού σε λήθαργο: «Η αλεπού που κοιμάται, όρνιθες δεν πιάνει»
Η αλεπού που κοιμάται, όρνιθες δεν πιάνει
Αυτή είναι μια παροιμία για τεμπέληδες που δεν θέλουν να δουλεύουν. Καθότι δύσκολα μια αλεπού «πιάνεται» σε κατάσταση απόλυτης «ρέκλας».
Υπάρχει επίσης μια παροιμία που λέγει:«Πεινώσαν αλώπεκα ύπνος επέρχεται». Δηλαδή…«Όταν πεινάει η αλεπού, καμώνεται πως κοιμάται». Αυτό λέγεται για ανθρώπους που είναι ιδιαίτερα ήσυχοι καθώς καταστρώνουν σχέδια εναντίον άλλων.
Η αλεπού είναι ταυτισμένη στη λαϊκή συνείδηση με την πανουργία και την πονηριά. Και βέβαια, παρά το γεγονός ότι ζει κυριολεκτικά δίπλα μας (τι γυρεύει εξάλλου η αλεπού στο παζάρι;), η ζωή της παραμένει εν πολλοίς μυστήριο, όπως μας παραδόθηκε από τους μύθους αλλά και τις ιστορίες των κυνηγών.
Και, όμως, στις εικόνες του βίντεο μια αλεπού «πιάνεται κυριολεκτικά στον ύπνο». Κοιμάται τόσο βαθιά που δεν αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη παρουσία. Ακόμα και όταν το χέρι ακουμπά το σώμα της, εκείνη αργεί να συνειδητοποιήσει το τι συμβαίνει.
Αφού το χάδι του ανθρώπινου χεριού την ξυπνάει, τεντώνεται για λίγο κι έπειτα πετάγεται άξαφνα ως αιφνιδιασμένη.
Η αλεπού ανήκει στο γένος των θηλαστικών, που ανήκει στην οικογένεια κυνίδες. Το πιο γνωστό είδος είναι η κόκκινη αλεπού. Το τρίχωμα είναι κοκκινωπό με μαύρο χρώμα στο πίσω μέρος των αυτιών της και στο μπροστινό μέρος των ποδιών της, ενώ το άκρο της ουράς της είναι πάντα λευκό.
Εξωτερικά μοιάζει λίγο με τον σκύλο, αλλά η ουρά της είναι πολύ πιο φουντωτή και το τρίχωμά της πιο πυκνό. Το μεγαλύτερο σε διαστάσεις είδος είναι η κόκκινη αλεπού. Φτάνει σε μήκος έως και 90 εκατοστά και ζυγίζει 7-10 κιλά. Το εντυπωσιακό είναι ότι η ουρά της φτάνει σε μήκος έως και 60 εκατοστά, δηλαδή είναι αρκετά μεγάλη συγκριτικά με το σώμα της. Στα περισσότερα είδη, τα πόδια είναι κοντά και λεπτά και έτσι η ουρά χρησιμεύει και σαν μέσο ισορροπίας.