9 Απριλίου 2000, ημέρα βουλευτικών εκλογών. Αντίπαλοι το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, στις δεύτερες εκλογές μετά τον Ανδρέα, και η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή. Μια βραδιά που, ως θυμούνται κάποιοι, «κοιμηθήκαμε με Νέα Δημοκρατία και ξυπνήσαμε με ΠΑΣΟΚ».
Ο Καραμανλής είχε διαδεχθεί τρία χρόνια νωρίτερα, στην αρχηγία, τον Μιλτιάδη Έβερτ και οι δημοσκοπήσεις έφεραν πρώτο κόμμα τη ΝΔ, χωρίς πάντως μεγάλη διαφορά. Στη Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζονταν για τη διαδοχή καθώς ο Σημίτης, σε ήττα, θα καλούνταν να αντιμετωπίσει μεγάλους εσωκομματικούς κλυδωνισμούς. Ο Σημίτης ήταν ήδη τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός, στη δύσκολη μεταπαπανδρεϊκή περίοδο, και η δημοτικότητά του είχε πάρει την… κατηφόρα.
Την ημέρα των εκλογών, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων παρουσίασαν στα ελληνικά κανάλια τα exit polls τους. Το σύνολο των εταιρειών αυτών έδιναν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, με μόνη εξαίρεση την εταιρεία Metron Analysis, που έδωσε προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ, οριακό όμως. Η βραδιά αναμενόταν, και ήταν… θρίλερ.
Σταθερό στην πρόβλεψη για νίκη του ΠΑΣΟΚ ήταν λοιπόν μόνο το exit poll της εταιρείας Metron Analysis για τον ΑΝΤ1, που αρχικά έδινε διαφορά 0,1% υπέρ του κόμματος και αργότερα την αύξησε στο 0,2%. Το Mega έδινε στη Νέα Δημοκρατία προβάδισμα από 42,5% έως 44% και έφερε το ΠΑΣΟΚ δεύτερο με 42%-43,5% ενώ το Star επέλεξε να δώσει κεντρική τιμή για τη δύναμη των κομμάτων, προβλέποντας διαφορά 1,3% υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Η ΕΡΤ αρχικά έψωσε 43,2% στο ΠΑΣΟΚ και 42,9% στη ΝΔ, αλλά στην τελική πρόβλεψη έδωσε και στα δύο κόμματα ποσοστό 43,1%.
Όταν τα exit polls είδαν το φως της δημοσιότητας, στις 19:00, ο Καραμανλής μαζί με τον στενό του συνεργάτη και τότε εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Άρη Σπηλιωτόπουλο έφθανε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Ορισμένοι βιαστικοί, έξω από τη Ρηγίλλης, άρχισαν να κορνάρουν και να φωνάζουν συνθήματα. Γύρω στις 21:00, αφίχθησαν και οι πρώτες σαμπάνιες ενώ ο Κώστας Καραμανλής, που είχε ετοιμάσει ένα προσχέδιο της… νικηφόρου ομιλίας του, την τελειοποιούσε με στόχο, κατά τις 23:00, να μιλήσει για την επάνοδο της Δεξιάς στην εξουσία. Φευ…
Στις εκπομπές των καναλιών, κυρίως Mega και ΑΝΤ1… χαμός. Ποιος ξεχνά άλλωστε τη Βίκυ Μοσχολιού, με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, να μιλάει στις κάμερες κρατώντας μια σημαία και φωνάζοντας «είναι πολύ μεγάλη η νίκη!».
Λέγεται ότι στον Πειραιά ο Πέτρος Μαντούβαλος… επίταξε μηχανή αστυνόμου αφού συστήθηκε ως ο επόμενος υπουργός Δημόσιας Τάξης, σκηνικό που έχει περάσει πάντως στη σφαίρα του θρύλου. Σταδιακά οι δεξιοί πλημμυρίζουν το Σύνταγμα αναμένοντας την άφιξη του επόμενου, νέου πρωθυπουργού. Αμ, δε…
Σταδιακά, από την άλλη, οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ εγκατέλειπαν τα εκλογικά περίπτερα και αποχωρούσαν. Διακριτικά ενώ άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, που επιβεβαίωναν τα exit polls και προμήνυαν μια δύσκολη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας.
Σάουντρακ της βραδιάς, όπως και της προεκλογικής εκστρατείας που είχε προηγηθεί, η μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη. Ο μουσικοσυνθέτης μάλιστα είχε συμμετάσχει ενεργά στην εκστρατεία, παίζοντας με την ορχήστρα του πριν από κάθε ομιλία του Καραμανλή, καθώς είχε κολακευθεί από το γεγονός ότι ο Αρης Σπηλιωτόπουλος είχε ζητήσει την άδεια να χρησιμοποιεί το κόμμα τη μουσική του!
Ωστόσο ένας πολιτικός με εμπειρία και κοφτερό μυαλό, ο Κώστας Λαλιώτης, κάνει μια δημόσια δήλωση που, ακόμη και σήμερα, έχει μείνει χαραγμένη από εκεί το βράδυ: «Ας περιμένουν μερικοί τα τελικά αποτελέσματα καθώς η νύχτα θα είναι μεγάλη».
Η νύχτα έχει πέσει βαθιά όταν το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας δείχνει να είναι σαθρό και ανατρέψιμο. Η καταμέτρηση των ψήφων της Β’ Αθήνας και, γενικότερα, των μεγάλων εκλογικών περιφερειών αρχίζει να… γυρίζει το μπιφτέκι και, κατά τις 22:30, το ΠΑΣΟΚ παίρνει προβάδισμα.
Στο Σύνταγμα πέφτει… σιγή ασυρμάτου και στην Κλαυθμώνος, όπου βρισκόταν το κεντρικό εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ, ουρλιάζουν λες και μπήκε γκολ στο 92’.
Ήταν ένα προβάδισμα που έμελλε να κρατήσει έως τέλους συγκεντρώνοντας το 43,79% ψήφων ενώ η Νέα Δημοκρατία απέσπασε το 42,74%. Ήτοι, διαφορά μόλις 72.400 ψήφων! Οι ΠΑΣΟΚοι ήταν 3.007.596 και οι Νεοδημοκράτες 2.935.196, σε μια βραδιά που ο λεγόμενος δικομματισμός απέσπασε 86,53% δηλαδή περισσότεροι από 8 στους 10 ψήφισαν ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Οι εκλογές του Απριλίου του 2000 ήταν οι τελευταίες που «έδωσαν» στην Ελλάδα κυβέρνηση τετραετίας. Από τότε καμία κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε την θητεία της, εκτός βέβαια κι αν το πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει εκλογές το φθινόπωρο.
Τι άλλαξε λοιπόν; Από τις αναλύσεις του exit poll που διοργάνωσε η εταιρεία Opinion του Ηλία Νικολακόπουλου για λογαριασμό του Mega, ένα ποσοστό 13,4% του εκλογικού σώματος αποφάσισε την ύστατη στιγμή δηλαδή τις τελευταίες ημέρες ή ακόμα και πάνω… από την κάλπη ποιο κόμμα θα ψηφίσει. Αντιθέτως, το 67,4% των ψηφοφόρων παρέμεινε πιστό στις παλαιότερες επιλογές του. Όσον αφορά στις συσπειρώσεις των κομμάτων, η ΝΔ έφθασε στο 95%, ενώ το ΠΑΣΟΚ το 87%.