Το μεγαλύτερο μέρος του λόγου γύρω από τον πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία επικεντρώνεται φυσικά σε γεγονότα εντός αυτής της χώρας.
Αυτό περιλαμβάνει σήμερα τον «πόλεμο φθοράς» που διεξάγεται και από τις δύο πλευρές, σενάρια επίθεσης με ψευδείς επιθέσεις εναντίον των πυρηνικών σταθμών και τι θα έπρεπε να συμβεί προκειμένου η Ρωσία ή η Λευκορωσία να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά σε αυτή τη σύγκρουση.
Αυτό που έχουν ξεχάσει όμως οι περισσότεροι αναλυτές είναι πώς η βορειοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη Ρωσία εάν δοθεί η εντολή.
Ο αποτυχημένος αποκλεισμός του Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία το καλοκαίρι του 2022 και οι φετινές προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας «αμυντικής γραμμής της ΕΕ» κατά μήκος των συνόρων Πολωνίας-Λευκορωσίας μέχρι τα σύνορα Εσθονίας-Ρωσίας, η οποία θα λειτουργούσε de facto ως νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα που θα μπορούσε να επεκταθεί στη Φινλανδία, τα ρωσικά σύνορα δεν συζητούνται αρκετά στις μέρες μας.
Αυτό μπορεί να αλλάξει αφού ο Διοικητής των Εσθονικών Αμυντικών Δυνάμεων μίλησε την περασμένη εβδομάδα για τα σχέδια του Ταλίν να κλείσει τον Κόλπο της Φινλανδίας.
«Η θαλάσσια άμυνα είναι ένας τομέας όπου η συνεργασία μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας πρόκειται να αυξηθεί και ίσως είμαστε σε θέση να κάνουμε πιο συγκεκριμένα σχέδια για το πώς, εάν χρειαστεί, μπορούμε να εμποδίσουμε πλήρως τις αντίπαλες δραστηριότητες στη Βαλτική Θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Στρατιωτικά, αυτό είναι εφικτό, είμαστε έτοιμοι για αυτό και κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.
Εάν υπάρχει απειλή και είναι απαραίτητο, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε για να προστατευτούμε», ανέφερε ο Διοικητής των Εσθονικών Αμυντικών Δυνάμεων.
Αυτό ώθησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να απαντήσει ως εξής, σύμφωνα με το Sputnik:
«Εάν η Φινλανδία και η Εσθονία σχεδιάζουν να επιβάλουν πλήρη αποκλεισμό του Κόλπου της Φινλανδίας για τη ρωσική ναυτιλία, η Ρωσία θα θεωρήσει τέτοιες ενέργειες ως προφανή παραβίαση των διεθνών ναυτιλιακών νόμων.
Οι νόρμες του δεν περιέχουν διατάξεις που επιτρέπουν, ακόμη και με βάση κάποια «απειλή», τη θέσπιση μέτρων περιορισμού της ναυτιλίας, πολύ λιγότερο μονομερών μέτρων μεροληπτικής φύσης που στοχεύουν σε ένα συγκεκριμένο κράτος… αλλά προχωρούμε από το γεγονός ότι σε αυτό το θέμα θα να τηρούν αυστηρά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».
Το επικίνδυνο σενάριο
Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο της Εσθονίας και της Φινλανδίας να αποκλείσουν τον ομώνυμο κόλπο της τελευταίας παράλληλα με τη Λιθουανία να επαναφέρει τον δικό της αποκλεισμό στη ρωσική πρόσβαση στο Καλίνινγκραντ μέσω του εδάφους της από τη Λευκορωσία.
Θα μπορούσε να είναι μόνο μια απάντηση στην κλιμάκωση των εντάσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας και όχι μια αιφνιδιαστική πρόκληση, αλλά θα ήταν και πάλι αρκετά σοβαρό ώστε να προκαλέσει μια κουβανέζικη κρίση αιχμής.
Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει να αποκοπεί ο θύλακάς της στο Καλίνινγκραντ, που είναι η δυτικότερη επιχειρησιακή της βάση ενάντια στο ΝΑΤΟ.
Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι ο Trump απειλεί τον Putin με αυτό μετά τις εκλογές εάν κερδίσει ως «διαπραγματευτική τακτική» για να τον κάνει να αποδεχτεί όποια συμφωνία του προσφέρεται στην Ουκρανία λόγω του πόνου που θα συμβεί αν αρνηθεί.
Η Εσθονία δεν θα μιλούσε για αποκλεισμό του Κόλπου της Φινλανδίας χωρίς προηγούμενη ενθάρρυνση από τις ΗΠΑ, και αυτές οι ίδιες δυνάμεις μπορεί είτε να χειραγωγήσουν τον Trump να πιστεύει ότι αυτή είναι μια «καλή ιδέα» ή να έχουν ήδη πείσει την Kamala να το κάνει αν κερδίσει.
Οριστε Εσθονια ??Φινλανδια ??Ετοιμες να τα βαλουν με την αρκουδα…!!Πως αραγε???Εχουν στρατο και ποσους??Με σφεντονες??Δεν μπορουν και το ξερουν απλως γαυγιζουν σαν μικρα πεκινουα!!!!Ας κατσουν εκει που ειναι….Το καλυτερο για αυτους!!