Μισέλ: Ο “μάγος” της απάτης του ΕΟΠΥΥ καταλήγει στη φυλακή

Κοινοποίηση:
profilakisi-ioannina-dolofonia-4-1

Σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των επτά κατηγορουμένων που εμπλέκονται σε ένα σοβαρό κύκλωμα απάτης κατά του ΕΟΠΥΥ. Μετά την απολογία του, ο κατηγορούμενος γνωστός ως «Μισέλ» κρίθηκε προφυλακιστέος. Ο «Μισέλ» φέρεται να είχε ενεργό ρόλο στη διακίνηση παράνομα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τα οποία προορίζονταν για τοξικομανείς.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κατηγορούμενος ήταν υπεύθυνος για την εύρεση των Αριθμών Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ασφαλισμένων, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία της απάτης. Από την άλλη πλευρά, τρεις γυναίκες από τους κατηγορούμενους αφέθηκαν ελεύθερες. Ανάμεσα τους βρίσκεται και μια γιατρός, η οποία παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι συνταγογραφούσε νόμιμα φάρμακα.

Για τις υπόλοιπες δύο γυναίκες επιβλήθηκε εγγυοδοσία ύψους 10 χιλιάδων ευρώ και υποχρεώθηκαν να εμφανίζονται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια και την ασφάλεια του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα.

Αύριο απολογούνται οι υπόλοιποι 9 κατηγορούμενοι, μεταξυ των οποίων γιατροί και φαρμακοποιοί.

 

Ο τρόπος δράσης
Χρησιμοποιώντας ΑΜΚΑ κυρίως μεταναστών που είχαν επιστρέψει στις χώρες τους, ή φυλακισμένων και φιλοξενούμενων σε δομές οι συλληφθέντες γιατροί συνταγογραφούσαν ακόμα και σκευάσματα που περιείχαν ναρκωτικές ουσίες .

Ενδεικτικός διάλογος

 

Μαιευτήρας: Τον φώναξαν να πάει να δώσει κατάθεση
Υπάλληλος φαρμακείου: Αλήθεια;
Μαιευτήρας: Ναι. Οπότε είμαστε προσεκτικοί
«Το μεγαλύτερο μέρος των ΑΜΚΑ ήταν αλλοδαποί στους οποίους δήλωναν ψεύτικες διευθύνσεις κατοικίας, χρησιμοποιούσαν κυρίως ΑΜΚΑ ανασφάλιστων πολιτών, γιατί έχουν μηδενική συμμετοχή, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ήταν έγκλειστα σε κέντρα κράτησης ή φιλοξενούνταν σε δομές διαμονής αλλοδαπών» σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη.

Παράλληλα φρόντιζαν κάποια σκευάσματα να τα «εξαφανίζουν», κάτι που επίσης αποκαλύπτεται από τους διαλόγους που ήρθαν στο φως:

Ιδιοκτήτης Φαρμακείου: Βάλ’ τα σε μια μαύρη σακούλα
Υπάλληλος φαρμακείου: Ναι; Και τα πετάω μακριά από το φαρμακείο ή εδώ πέρα σε μας κοντινά;
Ιδιοκτήτης Φαρμακείου: Όχι. Μακριά εννοείται. Όσο πιο μακριά γίνεται.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response