Μισή χαρά: Τι παρενέργειες έχει το φάρμακο που εξαφανίζει τον κορωνοϊό

Κοινοποίηση:
MotleyFool-TMOT-8bf000a1-coronavirus-vaccine

Τα καλά νέα έρχονται από τη Μασσαλία, μέσω ενός φαρμάκου που ανακαλύφθηκε πριν από 70 χρόνια και είναι το πλέον κατάλληλο για τη θεραπεία της ελονοσίας. Πρόκειται για την χλωροκίνη που χρησιμοποιήθηκε σε κλινικές δοκιμές σε νοσοκομείο της Μασσαλίας, με ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αποτελέσματα, καθώς μετά τη χορήγηση του το 75% των ασθενών εντοπίστηκαν αρνητικοί στον ιό.

O καθηγητής Ιατρικής και Διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, Ντιντιέ Ραούλτ έκανε τις κλινικές δοκιμές σε 24 άτομα και δήλωσε «εντυπωσιασμένος» από το αποτέλεσμα. Στους ασθενείς χορηγήθηκε επί έξι ημέρες το φάρμακο Plaquenil, που περιέχει μικρή δόση χλωρικίνης (600 milligram). Υστερα από τις έξι αυτές ημέρες, μόνο το 25% των ασθενών εξακολουθούσε να φέρει τον ιό, ενώ στο ίδιο διάστημα το ποσοστό των ανθρώπων που δεν έλαβαν θεραπεία και παρέμειναν μολυσμένοι ήταν 90%.

«Είναι απίστευτο. Ο μέσος όρος διάρκειας της μόλυνσης από τον κορωνοϊό είναι 20 ημέρες. Και όσοι έχουν πεθάνει εξακολουθούν να τον έχουν στον οργανισμό τους», δήλωσε ο διευθυντής του IHU, καθώς ύστερα από μόλις έξι ημέρες ο ιός εξαφανίστηκε στους 18 από τους 24 ασθενείς, οι οποίοι έπαψαν να είναι μεταδοτικοί. Οι υπόλοιποι έξι εξακολουθούν να υποβάλλονται στη θεραπεία και αναμένονται τα αποτελέσματα και για αυτούς.

Το βράδυ της Τρίτης η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi δήλωσε ότι είναι έτοιμη να προσφέρει στις γαλλικές αρχές εκατομμύρια δόσεις του ανθελονοσιακού Plaquenil, το οποίο έχει και το αβαντάζ του χαμηλού κόστους.

Τώρα οι επιστήμονες επιδιώκουν να εφαρμόσουν το πρωτόκολλο σε περισσότερους ασθενείς με κορωναϊό. «Οι δοκιμές είναι πολλά υποσχόμενες και θα επεκταθούν σε περισσότερους ασθενείς», δήλωσε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμπεθ Ντιάγιε, τονίζοντας όμως ότι οι νέες κλινικές δοκιμές θα διεξαχθούν με ομάδα ανεξάρτητη από τον καθηγητή Ραούλτ. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται προσοχή, διότι «σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε επαρκή επιστημονικά στοιχεία ότι η θεραπεία λειτουργεί».

Προσοχή συστήνουν και πολλοί ειδικοί, ελλείψει περαιτέρω μελετών και λόγω των παρενεργειών που μπορεί να είναι σοβαρές, ειδικά σε περίπτωση υπερδοσολογίας. Αυτή η θεραπεία ελονοσίας συνήθως δεν συνιστάται για άτομα άνω των 65 ετών, ακριβώς η ηλικιακή ομάδα στην οποία ο κορωναϊός είναι πιο θανατηφόρος.

Σύμφωνα με το μεγάλο ραδιοφωνικό δίκτυο «Europe 1», πολλοί ασθενείς στη Γαλλία έχουν βιαστεί, σπεύδοντας να αγοράσουν χλωροκίνη, η οποία παρουσιάζει έλλειψη στα φαρμακεία στη Γαλλία (και όχι μόνο). Σε δηλώσεις του στο Europe 1 ο διακεκριμένος νεφρολόγος Ζιλμπέρτ Ντιρά τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο, ιδιαίτερα για ανθρώπους με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. «Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός γιατί το φάρμακο έχει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες και ειδικότερα προκαλεί βλάβη στον αμφιβληστροειδή με απώλεια όρασης που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανακοπή».

Ο καθηγητής Ραούλτ πάντως βάσισε, όπως προαναφέρθηκε, τα αποτελέσματά του, σε μικρή δοσολογία. Αιτία για τη διεξαγωγή της έρευνας του αποτέλεσε μια επιστολή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «BioScience Trends», προερχόμενη από μια ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης την 17η Φεβρουαρίου, σχετικά με τη συνδρομή της χλωροκίνης στην καταπολέμηση του Sars-Cov-2.

Λόγω… προέλευσης η επιστολή κατηγορήθηκε τότε ως «fake news», αλλά ο Ντιντιέ Ραούλτ έχει τελείως διαφορετική άποψη. «Ο καθηγητής Ζονγκ Νασάν απέδειξε ότι η χλωροκίνη βελτιώνει σημαντικά την κλινική εικόνα. Στη Σαουδική Αραβία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από διάφορους τύπους κορωνοϊών τα τελευταία χρόνια, ο επιδημιολόγος Ζιάντ Μέμις τη συνιστά επίσης ως βασική θεραπεία. Αυτοί οι δύο επιστήμονες είναι οι καλύτεροι στον κόσμο στην αντιμετώπιση κορωνοϊών, αλλά στη Γαλλία δεν τους ακούμε, μάλλον επειδή ο ένας είναι Κινέζος και ο άλλος Σαουδάραβας. Επιπλέον η χλωροκίνη έχει περιληφθεί στο επίσημο πρωτόκολλο και στη Νότια Κορέα. Δεν είναι λίγο παράξενο να υψώνουμε τέτοιου είδους τείχη στην Επιστήμη και παράλληλα να κάνουμε λόγο για παγκοσμιοποίηση;»

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. Γιατί διακόψαμε την κυκλοφορία του γιατί όταν πάει με συνταγή γιατρού αυτό σχεδόν κάνουν… αργότερα θα λένε είναι σε έλλειψη;; Γιατί τι κάνουν αυτό αφού λέγεται πως αυτό βοηθά στον κορονοιο. Ο Τραμπ γιατί το συστήνει;

  2. Στη παρουσα οικονομικη συγκυρια,
    η τρομουστερια του κορωναιου συμφέρει τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις της Ε.Ε. τα μαλα.
    Ετσι θα συνεχισουν να “κυβερνουν”.

  3. Η γυναίκα μου παίρνει το πλακενιλ δυο χρόνια γιατί έχει ερυθυματωδη λύκο. Το χαρτί γράφει για παρενέργειες αλλά μπροστά στον κορονοιο πρεπει να το πάρουμε. Εξάλλου δεν θα το πάρουμε για πάντα, παρά μόνο αν προσβληθεί κάποιος. Αχρείαστο να είναι αλλά έχει 3 κουτιά ακόμη η γυναίκα μου. Και το λέω αυτό γιατί δεν συνταγογραφείτε πλέον παρά μόνο αν έχεις αυτοάνοσο. Ας υπάρχει λοιπόν στο σπίτι και βλέπουμε. Εγώ επειδή δουλεύω με κόσμο πήρα έδώ και τρείς μέρες από ένα των 200mg. Mέχρι τώρα δεν με πείραξε. Ο Θεός βοηθός.

  4. Απο οτι ξερω γιατι δουλεψα καποτε σε φαρμακευτικη εταιρια,ενα φαρμακο παιρνει εως και 10 χρονια για να βγει στη κυκλοφορια.
    Σιγα μη φταχτει σε τρεις μηνες εκτος και καποιοι γνωριζαν τον ιο απο πριν……οποτε εχει και κονομα.
    Φαρμακο σου η τροφη σου ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ.

  5. γεια σας πατριωτες,το 1976 ενα μελος της οικογενειας προσβληθηκε απο τοξοπλασμα στο ματι και κινδυνευε να τυφλωθει….κανενας γιατρος δεν μπορουσε να σταματησει την μολυνση και ενας νεος τοτε οφθαλμιατρος μας συνεστησε να παμε στη Αγγλια οπου εκει της χορηγηθηκε αυτο το φαρμακο….ο ιος σταματησε αμεσως αλλα επρεπε ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ να κανει ειδικη εξεταση αιματος λογω ακριβως των ισχυρων παρενεργειων που εχει….

    1. Γιατί ο Τραμπ. Το χορηγεί στις ΗΠΑ αβερτα και εδώ είναι φίδολοι και διστακτικοί;;

Comments are closed.