Στις 6 Αυγούστου 1906, στα καλύβια της Σαρακατσάνικης οικογένειας των Καραφυλαίων, στην θέση Μπογδάνιτσα του δάσους των Προμάχων στην οροσειρά του Βόρα, ο Καπετάν Γαρέφης, σε μία καταδρομική επιχείρηση με τα παλληκάρια του, σκοτώνει τον Βούλγαρο αρχικομιτατζή Καρατάσο και τραυματίζει θανάσιμα τον συνεργάτη του Λούκα. Στην μάχη τραυματίζεται και ο ίδιος ο Καπετάν Γαρέφης που ξεψυχάει λίγες μέρες αργότερα.
Οι Καρατάσος και Λούκας με την ομάδα τους, όπως και πολλοί άλλοι κομιτατζήδες εκείνη την εποχή, περιφέρονταν στα χωριά της περιοχής και προσπαθούσαν να πείσουν, με βίαιο τρόπο, τους Μακεδόνες Έλληνες που μιλούσαν εντόπικα, ότι δεν ήταν Έλληνες αλλά ότι ήταν Βούλγαροι. Όταν απέτυχε αυτή η προσπάθεια «εκβουλγαρισμού» των Μακεδόνων χρησιμοποιήθηκε η έννοια του «Μακεδονισμού» που με διαφορετικό τρόπο προσπαθεί, ακόμα και σήμερα, να πείσει τους πραγματικούς Μακεδόνες που μιλούν τα εντόπικα ότι δεν είναι Έλληνες αλλά «Μακεδόνες» με σλαβικά χαρακτηριστικά.
Την Κυριακή 11 Αυγούστου 2024, η τοπική κοινότητα Γαρεφίου και ο Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης Αλμωπίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Αλμωπίας και της Πανελλήνιας ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, τέλεσαν τρισάγιο στην μνήμη του Καπετάν Γαρέφη, των παλικαριών του αλλά όλων των γηγενών Μακεδόνων που έχυσαν το αίμα τους για την πίστη τους στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και την Ελληνική εθνική τους συνείδηση. Στο σημείο της μάχης ο κ. Ιωάννης Γκιώσης από το Γαρέφη, το 2019, κατασκεύασε μνημείο με υλικά του Δήμου Αλμωπίας.
Το τρισάγιο τέλεσε ο πατήρ Αθανάσιος και στεφάνι κατέθεσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γαρεφίου κ. Ανδρέας Χρήστου.
Στην συνέχεια, με την καθοδήγηση του κ. Ιωάννη Ιωάννου, κατοίκου Γαρεφίου, δια μέσου εξαιρετικά δύσβατων δρόμων, επισκεφθήκαμε την θέση αρκουδόπετρα, όπου ο Καπετάν Γαρέφης συναντήθηκε κρυφά με τον αρχηγό της οικογένειας των Καραφυλαίων, για να καταστρώσουν το σχέδιο της επιχείρησης κατά της ομάδας των Βούλγαρων κομιτατζήδων Καρατάσου και Λούκα και στην συνέχεια την περιοχή της πηγής όπου ο Καπετάν Γαρέφης και τα παλικάρια του διανυκτέρευσαν πριν από την μάχη και σήμερα ονομάζεται «Γαρέφσκα Βόντα» δηλαδή «Νερό του Γαρέφη».
Ο Πρόεδρος Δημήτριος Γιουματζίδης
Η Γραμματέας
Μαρία Στόικου