Μολυσμένο νερό στη Μαγνησία: Ξηρασία, διακοπές ρεύματος και μη χλωρίωση πίσω από τη σαλμονέλα – Τι δήλωσαν περιφέρεια και ΕΟΔΥ

Κοινοποίηση:
jhkhkj

Για τρεις παράγοντες κινδύνου όσον αφορά το μολυσμένο νερό στη Μαγνησία έκαναν λόγο περιφέρεια και ΕΟΔΥ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου το πρωί της Πέμπτης (06.06.24), τονίζοντας ότι η αιτία που προκάλεσε τη σαλμονέλα και κατά συνέπεια τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ακόμα διερευνάται.

Ξηρασία, διακοπές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, καθώς και απουσία χλωρίωσης, «βλέπουν» πίσω από τη σαλμονέλα στο νερό στη Μαγνησία περιφέρεια και ΕΟΔΥ, που από κοινού σήμερα παρουσίασαν τα αποτελέσματα από τις νέες δειγματοληψίες.

Αναλυτικά στοιχεία για το μολυσμένο νερό σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο έδωσαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Ο κ. Χατζηχριστοδουλου είπε ότι ταυτοποιήθηκε η σαλμονέλα στο νερό και τα κλινικά δείγματα, προσθέτοντας ότι η σαλμονέλα εντοπίστηκε σε μια από τις τρεις γεωτρήσεις, η δεύτερη είναι καθαρή και η τρίτη με μικροβιακό φορτίο, με το αίτιο να είναι υπό διερεύνηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από μια περίοδο μεγάλης ξηρασίας, όπως υπήρχε τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν πολλές διακοπές νερού και έγιναν ρηγματώσεις στο έδαφος, γεγονός που μπορεί να συνέβαλε στην εισροή μόλυνσης από τα κτήματα, ενώ δεν έγινε χλωρίωση στη δεξαμενή.

«Το γεγονός αυτό είναι προς διερεύνηση. Προηγήθηκε μία περίοδος ξηρασίας, μετά είχαμε έντονες βροχοπτώσεις, βρέθηκε σαλμονέλα, η οποία φαίνεται να πήγε στη δεξαμενή, ενώ είχαμε και περιόδους με διακοπές στην ύδρευση και διακοπές ηλεκτροδότησης και δεν είχαμε αυτό το διάστημα και χλωρίαση του νερού. Ολοι αυτοί οι παράγοντες φαίνεται να συνέβαλαν στο να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τώρα γίνονται ενέργειες να καθαρίσει όλο το δίκτυο και στόχος είναι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να αποκατασταθεί η υδροδότηση», τόνισε.

Επεσήμανε ακόμη πως με τους συνεχόμενους ελέγχους πρέπει να αποφευχθεί κάτι παρόμοιο, γι’ αυτό θα καταρτιστεί πρόγραμμα ελέγχων και σε άλλες περιοχές για πρόληψη κινδύνου.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουρέτας είπε πως εκτός από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, έλεγχοι θα γίνουν επίσης στους Δήμους Αγιάς και Κιλελέρ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ ενώ ανακοίνωσε πως θα γίνει συνολική μελέτη για τους τρεις δήμους και θα υποχρεωθούν οι ΔΕΥΑ να εφαρμόσουν σχέδιο εκτίμησης κινδύνου για το νερό.

Συνολικά μέχρι και χθες ήταν 121 τα καταγεγραμμένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και το φαινόμενο σήμερα είναι σε ύφεση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: