Μοναξιά και υγεία: Μύθοι και πραγματικότητα σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα

Κοινοποίηση:
782_Doctor_1-768x432

Η μοναξιά έχει χαρακτηριστεί ως «σύγχρονη πανδημία» και «σιωπηλός δολοφόνος», υπογραμμίζοντας τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Human Behaviour φέρνει νέα στοιχεία στο φως, αμφισβητώντας την άποψη ότι η μοναξιά αποτελεί αυτόνομο παράγοντα κινδύνου για την υγεία.

 

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα ανέλυσαν δεδομένα από πολλαπλές πηγές και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πολλές ασθένειες που θεωρούνταν ότι προκαλούνται από τη μοναξιά είναι πιθανότερο να οφείλονται σε άλλους παράγοντες. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της μοναξιάς και προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η αϋπνία.

Παράλληλα, οι σωματικές επιπτώσεις της μοναξιάς είναι επίσης σημαντικές. Έχει συσχετιστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, πεπτικές δυσλειτουργίες και πρόωρο θάνατο. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ, Vivek Murthy, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η κοινωνική απομόνωση είναι εξίσου επικίνδυνη για τη ζωή όσο το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα.

Εξετάζοντας το ενδεχόμενο η μοναξιά να είναι η αιτία μη ψυχικών προβλημάτων υγείας, οι ερευνητές στράφηκαν σε πολλαπλές βιοϊατρικές βάσεις δεδομένων που περιέχουν πληροφορίες για εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς στις ΗΠΑ, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα διεκπεραίωσε μια στατιστική ανάλυση για 26 από τις 30 παθήσεις μόνο για τους ασθενείς των οποίων τα γενετικά δεδομένα ήταν διαθέσιμα. Διαπίστωσαν ότι πολλές από τις ασθένειες που θεωρούσαν ότι προκαλούνται ή επιδεινώνονται από τη μοναξιά, στην πραγματικότητα οφείλονταν σε άλλες αιτίες. Εν προκειμένω, οι περισσότερες από αυτές, διαπίστωσε η ομάδα, εμφανίστηκαν σε συνδυασμό με τη μοναξιά, όχι εξαιτίας της.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες προτείνουν ότι φαίνεται να ισχύει η διαπίστωση ότι η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει ή να οδηγήσει σε πλήθος ψυχικών παθήσεων και ότι μπορεί να παίζει ρόλο σε ορισμένα άλλα ζητήματα, όπως η ανάπτυξη φλεγμονών ή οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε ποικίλα προβλήματα. Υποστηρίζουν ότι οι έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της θα πρέπει να συνεχιστούν, προκειμένου να προσδιοριστούν οι παθήσεις σχετίζονται πραγματικά με τη μοναξιά ή την κοινωνική απομόνωση και ποιες είναι απλώς τυχαίες.

 

ygeiamou.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response