Οργισμένη αντίδραση της Γαλλία προκαλεί συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα μέλη της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη) που υπογράφηκε την Παρασκευή (6/12) στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.
Πρόκειται για μια εμπορική συμφωνία η οποία σύμφωνα με τους εμπνευστές της θα δημιουργήσει μια αγορά 700 εκατομμυρίων ανθρώπων, μειώνοντας τους δασμούς σε περισσότερο από το 90% των αγαθών. Ωστόσο, η συμφωνία ΕΕ-Mercosur θα πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο της ΕΕ (κράτη-μέλη) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για την έγκριση του Συμβουλίου χρειάζεται ειδική πλειοψηφία.
Τα υπογράφοντα κράτη της MERCOSUR – η Δημοκρατία της Αργεντινής, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας, η Δημοκρατία της Παραγουάης και η Ανατολική Δημοκρατία της Ουρουγουάης – και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσαν, στην 65η Σύνοδο Κορυφής Mercosur (Μοντεβιδέο, 6 Δεκεμβρίου), την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Εδώ και αρκετές εβδομάδες όμως, η Γαλλία, αντιτίθεται σθεναρά στη συμφωνία και δείχνει διατεθειμένη, παρά την πολιτική αστάθεια, να μην την υπογράψει. Επίσης, η Αυστρία και η Πολωνία έχουν αντιταχθεί ρητά με τη συμφωνία αυτή, ενώ και η Ιταλία θα μπορούσε να ενταχθεί στο μέτωπο αυτό, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας της Ιταλίας Φραντσέσκο Λολομπρίτζιτα. Πρόκειται για χώρες που αντιπροσωπεύουν το 35% του πληθυσμού της ΕΕ σχηματίζουν μειοψηφία αποκλεισμού.
Στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης έπεσαν οι υπογραφές
Το γαλλικό «μπλόκο»
«Η σημερινή μέρα δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Αυτό που συμβαίνει στο Μοντεβιδέο δεν είναι η υπογραφή της συμφωνίας, αλλά απλώς η πολιτική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Αυτό δεσμεύει μόνο την Επιτροπή, όχι τα κράτη μέλη», δήλωσε η παραιτηθείσα υπουργός εμπορίου της Γαλλίας, Sophie Primas, προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή αναλαμβάνει την ευθύνη της ως διαπραγματευτής και τίποτα παραπάνω».
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε διαμηνύσει την Πέμπτη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι το σχέδιο συμφωνίας παραμένει «απαράδεκτο». Στα μέσα Νοεμβρίου, από το Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), είχε ήδη επιβεβαιώσει ότι η Γαλλία δεν θα υπογράψει «ως έχει» αυτή τη συνθήκη.
Παρά την έντονη αντίθεση του Παρισιού, η ΕΕ και οι χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη και Βολιβία) ανακοίνωσαν αυτή την Παρασκευή από το Μοντεβιδέο (Ουρουγουάη) ότι ολοκλήρωσαν τις «διαπραγματεύσεις με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας». Μια αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία που έρχεται στο επίκεντρο της δυσαρέσκειας των Γάλλων αγροτών, οι οποίοι καλούν επίσης σε νέες διαμαρτυρίες στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.
«Προδοσία»
Η πλειοψηφούσα συνδικαλιστική Ένωση Αγροτών της Γαλλίας, FNSEA-Jeunes Agriculteurs (JA), ανακοίνωσε πως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «πρόδωσε τους Ευρωπαίους αγρότες».
Αυτή η επικύρωση «δεν είναι μόνο μια πρόκληση για τους Ευρωπαίους αγρότες που εφαρμόζουν τα υψηλότερα πρότυπα παραγωγής στον κόσμο, αλλά και μια άρνηση της δημοκρατίας, όταν σχεδόν όλοι οι Γάλλοι βουλευτές μας [εκφράστηκαν] κατά αυτής της συμφωνίας », ανέφερε.
Αντίθετοι με τη συμφωνία οι Γάλλοι αγρότες
Η ανησυχία του αγροτικού κόσμου
Η εν λόγω εμπορική συμφωνία, σύμφωνα με αγροτικούς συνεταιρισμούς, θα επιφέρει μια σειρά αλλαγών στην αγορά, καθώς τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα κινδυνεύουν να χάσουν «έδαφος» λόγω της εισαγωγής φθηνότερων προϊόντων, τα οποία δεν πληρούν αντίστοιχες αυστηρές προδιαγραφές παραγωγής, όπως για παράδειγμα ως προς τη χρήση των φυτοφαρμάκων.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες των αγροτών οι αφορολόγητες εισαγωγές βόειου κρέατος, πουλερικών, ζάχαρης, φρούτων και κρασιού που έγκειται σε ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας, δημιουργούν περαιτέρω αθέμιτο ανταγωνισμό.
Συμφωνία win-win λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Για τους υποστηρικτές της, η συμφωνία θα ανοίξει νέες αγορές για τους Ευρωπαίους, ενώ θα διατηρήσει την επιρροή της στην περιοχή σε μια εποχή που η Κίνα αυξάνει τις επενδύσεις της στη Λατινική Αμερική. Οι αντίπαλοί της ανησυχούν για τον ανταγωνισμό από τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων στην Ευρώπη.
«Πρόκειται για μια συμφωνία win-win, η οποία θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, και στις δύο πλευρές. Εστιάζουμε στη δικαιοσύνη και το αμοιβαίο όφελος», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.