Advertorial
Όταν ακούμε την φράση μονώσεις ταρατσών έρχεται στο μυαλό μας η προστασία του σπιτιού μας από κλιματικές επιδράσεις όπως η ζέστη το ψύχος και η υγρασία. Η φράση μονώσεις ταρατσών είναι μία γενική έννοια που περιλαμβάνει πληθώρα εφαρμογών και υλικών όπως ασφαλτικές μεμβράνες, μεμβράνες pvc, φύλλα εμποτισμού, πολυουρεθανικά, ακρυλικά στεγανωτικά αλλά και ελαφρά μπετά.
Επίσης περιλαμβάνει θερμομονωτικά υλικά διαφόρων ποιοτήτων και πυκνοτήτων, ανεστραμμένες μονώσεις, συμβατικές και αντανακλαστικές.
Ακούγοντας λοιπόν όλα αυτά τα υλικά που περιλαμβάνουν οι μονώσεις ταρατσών σαφώς και μπερδευόμαστε στην τελική επιλογή μας εφόσον δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το κατάλληλο υλικό ή εφαρμογή για την δική μας ταράτσα.
Πιο απλά
Θα διαχωρίσουμε τις μονώσεις ταρατσών σε δύο βασικές κατηγορίες και θα επιλέξουμε ποια είναι αυτή που μας ταιριάζει με βάση τις ιδιαιτερότητες της δικής μας ταράτσας.
Οι δύο αυτές κατηγορίες είναι η θερμομόνωση και η στεγανοποίηση.
Η θερμομόνωση μας προστατεύει από τη ζέστη και το κρύο ενώ η στεγανοποίηση από την υγρασία.
Πολλοί πελάτες μας ζητουν να εφαρμόσουν θερμομόνωση στην ταράτσα τους μην ξέροντας ότι ήδη υπάρχει. Αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει στατικά τον σκελετό του κτιρίου και να δημιουργήσει άλλα πιο ανεπιθύμητα προβλήματα.
Οι πολυκατοικίες ‘‘έχουν’’ συνήθως θερμομόνωση
Το 95% των περιπτώσεων που αφορούν ταράτσες πολυκατοικιών πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι ήδη θερμoμονωμένες και ότι για να προχωρήσουμε σε μία τέτοια εργασία θα πρέπει να έχουμε στατική μελέτη από μηχανικό ή να αφαιρέσουμε την παλαιά θερμομόνωση για να τοποθετήσουμε καινούρια πιο αποδοτική.
Λύση με ελαφρού τύπου θερμομόνωση
Μία άλλη εφαρμογή που θα ταίριαζε σε αυτήν την περίπτωση και αφορά θερμομόνωση είναι η ελαφρού τύπου light μόνωση που δεν προσφέρεται όμως για συχνή χρήση και επισκεψιμότητα.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων όταν έχουμε να κάνουμε με ταράτσες πολυκατοικιών αυτό που προτείνουμε και εφαρμόζουμε είναι η στεγανοποίηση για να μην εισχωρεί υγρασία (στην θερμομόνωση που ήδη υπάρχει).
Είναι πολλές οι περιπτώσεις που η υγρασία παραμένει εγκλωβισμένη στην θερμομόνωση και δεν έχει εμφανίσει σημάδια στο ταβάνι ή στους τοίχους.
Αυτό όμως έχει ως συνέπεια να παγώνει το σπίτι μας τον χειμώνα και αντιστοίχως να ζεσταίνεται το καλοκαίρι. Για αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε να ελέγχουμε την θερμομόνωση μας ανά τακτά διαστήματα για τυχόν αποχρωματισμούς ή ρωγμές στην τελική επιφάνεια όπως και να μεριμνούμε για τον σωστό καθαρισμο των υδρορροών της ταράτσας μας.
Στεγανοποίηση και διαπνοή
Άλλοι πελάτες βλέποντας υγρασία στο ταβάνι μας λένε ότι θέλουν να εφαρμόσουν στεγανοποίηση στην ταράτσα χωρίς όμως να υπάρχει θερμομόνωση σε αυτήν.
Θα ήταν λάθος να εφαρμοστεί μία τέτοια εργασία σε ταράτσα η οποία δεν είναι θερμομονωμένη.
Η στεγανοποίηση δεν θα προσφέρει τίποτα ως προς το ψύχος ενώ ταυτόχρονα θα κλείσει την διαπνοή των δομικών στοιχείων.
Αυτό σε ένα κατοικήσιμο κλειστό χώρο θα έχει ως συνέπεια την συμπύκνωση υδρατμών και τη δημιουργία μούχλας που θα προκύψει από την διαφορά της θερμοκρασίας και τον ανεπαρκή αερισμό.
Το φαινόμενο αυτό θα επιδεινωθεί όταν υπάρχουν αεροστεγή παράθυρα και πόρτες στον χώρο.
Στην κατηγορία θερμομονώσεις συναντάμε συνήθως υλικά και εφαρμογές με πάχος και βάρος όπως αφρομπετόν, περλομπετόν, τσιμεντοκονίες, διογκωμένη και εξηλασμένη πολυστερίνη, πολυουρεθάνη και άλλα. Είναι πιο δαπανηρές εφαρμογές και το εύρος τιμών τους είναι από 25 ως 40 ευρώ ανά ένα τετραγωνικό μέτρο.
Στην κατηγορία στεγανοποιήσεις περιλαμβάνονται υλικά όπως τα ασφαλτόπανα, οι μεμβράνες pvc, υαλοϋφάσματα, τσιμεντοειδή, επαλειφόμενα και άλλα.
Oικονομικές εφαρμογές με εύρος τιμών από 8 ως 15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και με ελάχιστο βάρος και πάχος (< 2 εκ.).
Δεν είναι επιστήμη αλλά πολύ απλές αρχές της φυσικής:
α. Θερμομονωτικά χαρακτηρίζονται τα υλικά με κρατούν στατικό αέρα στην μάζα τους
β. η υγρασία έχει την ιδιότητα να ανεβαίνει προς τα πάνω
γ. τα υλικά που περιέχουν άσφαλτο απορροφούν περισσότερη θερμότητα.
δ. τα λευκά υλικά αντανακλούν την ηλιακη ακτινοβολία
Προσοχή στα περιττά φορτία
Δεν αποφασίζουμε εμείς ή ο μονωτής για την στατικότητα του κτιρίου.
Φρόνιμο θα είναι να υπάρχει στατική μελέτη.
Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τι είδους μόνωση ταράτσας πραγματικά χρειαζόμαστε και όχι τι θέλουμε παρασυρόμενοι από διαφημίσεις και υλικά.
Περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις σχετικά θα βρείτε: monoseis-monotica.gr