Μπάιντεν: Η έλλειψη τροφίμων θα είναι «πραγματική» μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία ΚΑΙ στην Ευρώπη

Κοινοποίηση:
U.S. President Joe Biden speaks during a news conference in the framework of a NATO summit amid Russia's invasion of Ukraine, in Brussels, Belgium March 24, 2022. REUTERS/Evelyn Hockstein  REFILE - CORRECTING EVENT

Αποφάσισε να μας πεινάσει: Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι η έλλειψη τροφίμων «θα είναι πραγματική» μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ

«Σε ό,τι αφορά την έλλειψη τροφίμων, ναι, μιλήσαμε για ελλείψεις τροφίμων και θα είναι πραγματική», είπε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες του Βελγίου, μετά από συνάντηση με άλλους παγκόσμιους ηγέτες.

«Το τίμημα των κυρώσεων δεν επιβάλλεται μόνο στη Ρωσία», πρόσθεσε. «Επιβάλλεται επίσης σε πάρα πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών χωρών και της χώρας μας επίσης».

Ο Μπάιντεν είπε ότι «η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν το καλάθι της Ευρώπης όσον αφορά το σιτάρι» και επέμεινε ότι αυτός και άλλοι ηγέτες είχαν μια «μακροχρόνια συζήτηση στη G7» σχετικά με την ανάγκη «αύξησης και διάδοσης» της παραγωγής τροφίμων.

«Επιπλέον, μιλήσαμε για την προτροπή όλων των ευρωπαϊκών χωρών, και όλων των άλλων, να τερματίσουν το εμπόριο… τους περιορισμούς στην αποστολή τροφίμων στο εξωτερικό», είπε ο Μπάιντεν. «Και, λοιπόν, βρισκόμαστε στη διαδικασία να επεξεργαζόμαστε με τους ευρωπαίους φίλους μας τι χρειάζεται για να βοηθήσουμε στην άμβλυνση των ανησυχιών σχετικά με τις ελλείψεις τροφίμων».

Η προειδοποίηση του Μπάιντεν για μια «πραγματική» έλλειψη τροφίμων και τον αντίκτυπο που θα έχει στην Αμερική και τις ευρωπαϊκές χώρες μετά την εφαρμογή των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία έρχεται μετά την ανακοίνωση της γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι αυτή την εβδομάδα ότι οι Αμερικανοί είναι απίθανο να αντιμετωπίσουν έλλειψη τροφίμων.

«Ενώ δεν περιμένουμε έλλειψη τροφίμων εδώ στη χώρα, αναμένουμε ότι οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας, των λιπασμάτων, του σιταριού και του καλαμποκιού θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τιμή της καλλιέργειας και της αγοράς κρίσιμου εφοδιασμού καυσίμων, των προμηθειών τροφίμων για χώρες σε όλο τον κόσμο», είπε η Ψάκι. «Και οι πρώτες εκτιμήσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα υποδηλώνουν δυσανάλογες επιπτώσεις στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, και τη Νοτιοανατολική Ασία».

Τότε, η Ψάκι είπε ότι η κυβέρνηση συνεργαζόταν «με τους εταίρους μας στο G7, τις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ για να μετριάσουν» τις επιπτώσεις της έλλειψης τροφίμων σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

Η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν το 25% της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού, σύμφωνα με το Observatory for Economic Complexity. Παρότι καμία από αυτές τις χώρες δεν εξάγει απευθείας σιτάρι στις ΗΠΑ, η απουσία τους από την παγκόσμια αγορά αναμένεται να πιέσει την προσφορά και να ωθήσει τις τιμές στην αύξηση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Αφού δεν έχει δόντια για να φας …τι σε νοιάζει!!!
    🙂 🙂 🙂

Comments are closed.