Συνάντηση με άγνωστο αποτέλεσμα και έκβαση θεωρείται η επαφή στη Γενεύη την Τετάρτη 16/6, μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν. Με όλα τα φλέγοντα ζητήματα ανοικτά και τη χρήση φρασεολογίας που υπερβαίνει κάθε διπλωματική αβρότητα, η βελτίωση του κλίματος μοιάζει μάλλον απίθανη. Εντούτοις, οι δύο ηγέτες δείχνουν τις τελευταίες ώρες να ρίχνουν τους τόνους.
Επί Προεδρίας Μπάιντεν το κλίμα με τη Ρωσία έφτασε στο χειρότερο σημείο εδώ και δεκαετίες και τα δηλητηριώδη σχόλια ανάμεσα στους δύο ηγέτες θύμιζαν εξ αρχής ξιφομαχία.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως: «Στο Χόλιγουντ, υπάρχουν κάποιες ριζωμένες αντιλήψεις, αντριλίκι, που μπορούν να αναγνωριστούν ως κινηματογραφική τέχνη. Είναι μέρος του αμερικανικού πολιτικού πολιτισμού και μπορούν να θεωρηθούν φυσιολογικές. Αλλά όχι εδώ. Εδώ δεν θεωρείται φυσιολογικό».
Τις σκληρές δηλώσεις σιγά – σιγά διαδέχθηκε μία πιο μετριοπαθής γλώσσα. Ακόμα και οι φιλοφρονήσεις, με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να δηλώνει: «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι πολιτικός καριέρας. Έχει περάσει όλη του τη ζωή στην πολιτική» και τον Τζο Μπάιντεν να επισημαίνει πως: «Έχω συναντηθεί μαζί του. Είναι έξυπνος, είναι σκληρός και ανακάλυψα ότι είναι όπως λέμε όταν παίζουμε μπάλα, ένας άξιος αντίπαλος».
Η συνάντηση κορυφής απέχει λίγες μόνο ώρες, με τον Τζο Μπάιντεν να βρίσκεται ήδη στη Γενεύη. Ωστόσο, ούτε το ειδυλλιακό τοπίο της βίλα Λα Γκρανζ, με θέα τη λίμνη βοηθά. Οι προσδοκίες ιδιαίτερα χαμηλές. Και συνάντηση δεν θα είναι μεταξύ φίλων. Από το Κρεμλίνο τονίζουν ότι δεν περιμένουν πολλά, αλλά ό,τι προκύψει, σίγουρα θα είναι χρήσιμο.
Ο Ρώσος πρόεδρος επισημαίνει ότι: «Τείνω να πιστεύω ότι παρά τα όσα ωραία ακούγονται, οι Ηνωμένες Πολιτείες σε όσα έχουν να κάνουν με τη σχέση τους με τη Ρωσία θα προωθήσουν αυτά που θεωρούν εκείνες σημαντικά και απαραίτητα για τους εαυτούς τους».
Κυβερνοεπιθέσεις, Τουρκία, Μέση Ανατολή, Ουκρανία και ίσως Λευκορωσία θα συζητηθούν μέσα στις τέσσερις με πέντε ώρες που θα διαρκέσει η συνάντηση κορυφής.
Η επιλογή της Γενεύης συμβολική, εκεί είχαν συναντηθεί ο Ροναλντ Ρήγκαν με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, αλλά οι ομοιότητες σταματούν εκεί.
«Ο Γκόρμπατσοφ και ο Ρήγκαν είχαν προσωπική χημεία. Ο Μπιλ Κλιντον και ο Μπόρις Γέλτσιν είχαν προσωπική χημεία. Ο Μπάιντεν και ο Πούτιν… δεν νομίζω. Δε υπάρχει χημεία», δήλωσε ο ανταποκριτής του στη Μόσχα Στιβ Ρόζενμπεργκ.
Το σίγουρο είναι ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν λατρεύει να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και ο Τζο Μπάιντεν έχει την ευκαιρία να αποδείξει την βαρύτητα των ΗΠΑ ως εκπρόσωπος της Δύσης.
Για το θέμα αυτό, η ΕΡΤ μεταδίδει: «Όλο το ενδιαφέρον της αμερικανικής διπλωματίας είναι στραμμένο στην αυριανή κρίσιμη μεν, χαμηλών προσδοκιών δε, συνάντηση της Γενεύης. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στη μια τοπική ώρα, αρχικά παρουσία των δύο υπουργών εξωτερικών και εν συνεχεία με αντιπροσωπείες και θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου του κ. Μπάιντεν. Αυτό που λένε στον Λευκό Οίκο είναι ότι αύριο δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα, θα τεθούν όμως οι βάσεις για να διερευνηθεί σε ποια θέματα οι δύο χώρες θα μπορούσαν κάτω από προϋποθέσεις να βρουν κοινό τόπο για το καλό της παγκόσμιας σταθερότητας.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που επαναλαμβάνουν ότι βασική επιδίωξη είναι η σχέση Ουάσιγκτον Μόσχας να γίνει πιο προβλέψιμη και να επιτευχθεί μια “στρατηγική ισορροπία”. Κατά τα λοιπά εκτιμάται εδώ στην αμερικανική πρωτεύουσα ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη πρώτη συνάντηση καθώς οι δύο ηγέτες γνωρίζονται μεν καλά και για πολλά χρόνια όμως τους χωρίζει πολιτική άβυσσος και ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τον κόσμο και τις διεθνείς ισορροπίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετος . Τα θέματα πολλά και γνωστά, με έμφαση στα πυρηνικά, τις κυβερνοεπιθέσεις, Ουκρανία και Λευκορωσία, ανθρωπινά δικαιώματα και βεβαίως η τύχη του Αλεξει Ναβάλνι».
Από τη Μόσχα ανταποκριτής της ΕΡΤ αναφέρει: «Συγκρατημένες είναι οι προσδοκίες της Μόσχας από την αυριανή συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ Πούτιν – Μπάιντεν, Ωστόσο αν αν αναλογιστούμε πως μόλις πριν από περίπου δυο μήνες οι δυο υπερδυνάμεις βρέθηκαν για πρώτη φορά στη μεταψυχροπολεμική ιστορία τους κοντά σε στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία και αύριο οι ηγέτες τους θα έχουν συνάντηση τετ α τετ, αυτό μόνο θετικό είναι.
Αυτό που προσδοκά η Μόσχα είναι να ανοίξει ξανά μια στοιχειώδης φόρμα επικοινωνίας κάτι που το τελευταίο διάστημα γίνεται με μεγάλη δυσκολία καθώς οι πρεσβευτές των δυο χωρών υπολειτουργούν καθώς έχουν ανακληθεί οι πρεσβευτές τους, ενώ η ελίτ των διπλωματών τους έχουν ανακληθεί.
Αναμφίβολα τα πιο καυτά ζητήματα είναι αυτά της Ουκρανίας, των κυβερνοεπιθέσεων καθώς και του Αλεξέι Ναβάλνι και της Λευκορωσίας, ενώ τα πιο ήπια ζητήματα της ατζέντας θα είναι αυτά της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς και η αντιμετώπιση της πανδημίας.
Να πούμε πως μετά το πέρας των συνομιλιών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα δώσει μόνος του συνέντευξη τύπου».