Ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε διάγγελμα στο αμερικανικό έθνος από το Οβάλ Γραφείο για να επισημάνει την ανάγκη για ενότητα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε την ομιλία του, τονίζοντας την ανάγκη «να πέσουν οι τόνοι» στην πολιτική.
«Θέλω να σας μιλήσω απόψε για την ανάγκη να ρίξουμε τους τόνους στην πολιτική μας και να θυμόμαστε, όταν διαφωνούμε, ότι δεν είμαστε εχθροί, είμαστε γείτονες, είμαστε φίλοι, συνεργάτες, πολίτες και, κυρίως, είμαστε συμπολίτες. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι», είπε.
Παρακολουθήστε το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν:
«Οι χθεσινοί πυροβολισμοί στη συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ, στην Πενσιλβάνια, είναι ένα μήνυμα για όλους μας ώστε να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να κάνουμε έναν απολογισμό του πού βρισκόμαστε και πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα», πρόσθεσε.
Απαριθμώντας μια σειρά από σοβαρές προηγούμενες επιθέσεις εναντίον δημοσίων προσώπων σε ολόκληρη τη χώρα, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η χώρα δεν μπορεί να επιτρέψει η πολιτική βία να γίνει η νέα πραγματικότητα μετά την επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ.
«Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για αυτού του είδους τη βία. Οποιαδήποτε βία. Τελεία και παύλα. Χωρίς εξαιρέσεις. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει μια συνήθεια αυτή η βία», δήλωσε ο Μπάιντεν από το Οβάλ Γραφείο.
Μεταξύ των προηγούμενων επιθέσεων ανέφερε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο και τον ξυλοδαρμό του συζύγου της Νάνσι Πελόζι.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση στους Αμερικανούς να βγουν από τα «σιλό» τους, όπου ακούνε μόνο απόψεις με τις οποίες συμφωνούν.
«Όλοι στην Αμερική αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό και το μίσος δεν πρέπει να έχει ασφαλές καταφύγιο», είπε, αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «ξεχωριστές».
Ο Μπάιντεν πρόσθεσε: «Πρέπει να βγούμε από τα σιλό μας, όπου ακούμε μόνο εκείνους με τους οποίους συμφωνούμε, και όπου η παραπληροφόρηση οργιάζει, όπου ξένοι παράγοντες υποδαυλίζουν τη φλόγα της διαίρεσής μας για να διαμορφώσουν τα αποτελέσματα που συνάδουν με τα συμφέροντά τους και όχι με τα δικά μας». Έπειτα, δήλωσε πως είναι ο «πιο άπιαστος στόχος της Αμερικής» και πρόσθεσε ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για τη χώρα «από το να είμαστε ενωμένοι». «Μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Στην ομιλία του ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στο όραμα των Ιδρυτών Πατέρων για τη Δημοκρατία, αναλύοντας αυτό που έχει γίνει κεντρικό δόγμα της εκστρατείας επανεκλογής του. «Οι ιδρυτές μας κατανοούσαν τη δύναμη του πάθους. Έτσι δημιούργησαν μια δημοκρατία που έδωσε στη λογική και την ισορροπία την ευκαιρία να επικρατήσει έναντι της ωμής βίας», είπε. «Αυτή είναι η Αμερική που πρέπει να είμαστε, μια αμερικανική δημοκρατία όπου τα επιχειρήματα διατυπώνονται με καλή πίστη, μια αμερικανική δημοκρατία όπου το κράτος δικαίου είναι σεβαστό. Μια αμερικανική δημοκρατία όπου η αξιοπρέπεια και η ευγενής άμιλλα δεν είναι απλώς έννοιες, αλλά μια πραγματικότητα».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι, ενώ ορισμένοι Αμερικανοί έχουν διαφορετική άποψη για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, «η πολιτική δεν πρέπει ποτέ να είναι πεδίο μάχης». «Η διαφωνία είναι αναπόφευκτη και η αμερικανική δημοκρατία είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Αλλά η πολιτική δεν πρέπει ποτέ να είναι κυριολεκτικά πεδίο μάχης ή, Θεός φυλάξοι, πεδίο θανάτου».
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, υπάρχει ένα «πρόσθετο βάρος για τον καθένα από εμάς να διασφαλίσουμε ότι, όσο ισχυρές και αν είναι οι πεποιθήσεις μας, δεν πρέπει ποτέ να διολισθήσουμε στη βία».
Πρόσθεσε ότι με το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων να έρχεται αυτή την εβδομάδα, «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα επικρίνουν το ιστορικό μου και θα προσφέρουν το δικό τους όραμα για αυτή τη χώρα. Θα ταξιδέψω αυτή την εβδομάδα, υποστηρίζοντας το ιστορικό και το όραμά μας».
«Συζητάμε και διαφωνούμε, συγκρίνουμε και αντιπαραθέτουμε τον χαρακτήρα των υποψηφίων, τα αρχεία, τα θέματα, την ατζέντα, το όραμα για την Αμερική. Αλλά στην Αμερική, επιλύουμε τις διαφορές μας στο πεδίο της μάχης, έτσι το κάνουμε, στο πεδίο της μάχης, όχι με σφαίρες», πρόσθεσε αργότερα ο Μπάιντεν. Ο πρόεδρος φάνηκε να θέλει να πει ότι οι πολιτικές διαφωνίες πρέπει να επιλύονται στην κάλπη, αλλά σκόνταψε στα λόγια του.
«Η δύναμη να αλλάξουμε την Αμερική πρέπει πάντα να βρίσκεται στα χέρια του λαού, όχι στα χέρια ενός επίδοξου δολοφόνου», είπε.
ΤΩΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΡΙΞΟΥΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
Άι στο διάολο κολογερε….