Μετά από εντολή του υπουργείου Εσωτερικών, μπαίνει προσωρινό λουκέτο σε δεκάδες παιδικές χαρές, καθώς η εταιρεία που είχε πιστοποιήσει τη λειτουργία τους έχασε την διαπίστευσή της.
Όπως αναφέρθηκε στο Mega πρόκειται για την ίδια εταιρεία που είχε πιστοποιήσει και το μοιραίο λούνα παρκ της Χαλκιδικής στο οποίο έχασε τη ζωή του τον περασμένο Αύγουστο ο 19χρονος Γιάννης.
Οι δήμοι υποχρεώθηκαν να κλείσουν τους παιδικούς χώρους αναψυχής μετά την απόφαση του επίσημου φορέα πιστοποίησης για την ανάκληση της άδειάς της εταιρείας.
Κάποιες από τις παιδικές χαρές που παραμένουν κλειστές είναι:
– Άγιος Δημήτριος: 13 παιδικές χαρές
– Χαλάνδρι: 30 παιδικές χαρές (όλες)
– Νίκαια – Αγίου Ιωάννου Ρέντη: 48 παιδικές χαρές
Τα πιστοποιητικά για πολλούς δήμους δεν έχουν λήξει, αλλά είναι άκυρα και καλούνται να πληρώσουν ξανά νέα πιστοποίηση με άλλη εταιρεία, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν εκ νέου οι παιδικές χαρές.
Ο αντιδήμαρχος πρασίνου και περιβάλλοντος στη Νίκαια, Δημοσθένης Σταματάτος, μιλώντας στο Mega ανέφερε ότι: «η ιστορία ξεκινάει από το ότι τον Ιούνιο που μας πέρασε εμείς από έναν διαγωνισμό είχαμε, δυστυχώς, την εταιρία η οποία κηρύχθηκε ακατάλληλη.
Μας πιστοποίησε, μας επανέκδωσε τις βεβαιώσεις τον Ιούλιο του 2024 οι οποίες ήταν σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο του 2025. Στις 15/10 μας έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών ένα έγγραφο ότι το ΕΣΥΔ απέσυρε την άδεια λειτουργίας της συγκεκριμένης εταιρίας».
Μάλιστα συμπλήρωσε ότι: «η συγκεκριμένη εταιρεία έπρεπε πρώτα να βγει έκπτωτη. Για να την βγάλουμε έκπτωτη υπάρχει μια διαδικασία χρονική που περνάει τους 2 μήνες. Παρόλα αυτά την βγάλαμε έκπτωτη, περιμένουμε να βάλουμε μια άλλη εταιρία για να μας πιστοποιήσει. (…) Οι παιδικές χαρές για να ανοίξουν πρέπει να ακολουθηθούν διάφορες διαδικασίες».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Στέλιος Μαμαλάκης, τόνισε:
«Επειδή είμαι εκείνος που ξεκίνησε το θέμα, διότι όταν παραλάβαμε το έγγραφο από το ΕΣΥΔ στο έγγραφο αυτό αναφερόταν ότι ο φορέας έπρεπε να κάνει ανάκληση των αδειών, αυτό δημιουργούσε ένα κενό, δεν μπορούσε ο φορέας να κάνει ανάκληση των αδειών».
«Το θέμα είναι πολλαπλό. Πρώτον είναι ότι τα παιδιά μας μένουν χωρίς παιδικές χαρές. Το δεύτερον είναι ένα κόστος. Οι δήμοι καλούνται να καλύψουν ένα κόστος χωρίς ευθύνη διότι αυτήν την στιγμή υπήρχαν πιστοποιημένες παιδικές χαρές και καλούμαστε πάλι να επαναπιστοποιήσουμε τις παιδικές χαρές. Το τρίτο που θεωρώ σημαντικό είναι το θεσμικό πλαίσιο το οποίο ισχύει για τις παιδικές χαρές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καπιταληστρική σαπίλα στο έπακρο – οι πιστοποιήσεις δεν γίνονται από τις τεχνικές υπηρεσίες των τοπικών δήμων που κάθε τέσσερα χρόνια είναι υπόλογοι στους πολίτες, όχι, γίνονται από ανεξέλεγκτους ιδιώτες για να προσπορίζονται κέρδος – νισάφι πια τα ελεεινά ιδανικά του βγάζω από τη μύγα ξύγκι.