Μπαρτζώκας: «Θα γίνεται ροτέισον βάσει των αριθμών κι όχι της αξίας των παικτών»

Κοινοποίηση:
Γιώργος Μπαρτζώκας

Ο Ολυμπιακός αγωνιζόταν απόγευμα Κυριακής για τη Stoiximan GBL κόντρα στον Άρη, υποδέχεται την Αρμάνι Μιλάνο την Τρίτη και ταξιδεύει την Παρασκευής στην Τουρκία για να κοντραριστεί με την Εφές.

Η «διαβολοβδομάδα» της νέας Euroleague ξεκίνησε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας αντιλαμβάνεται πως όπως συμβαίνει σε όλες τις ομάδες, έτσι και στη δική του δεν υπάρχει ιδιαίτερος χρόνος για προετοιμασία…

«Η ομάδα είναι έτοιμη, όσο μπορεί, με την έννοια ότι χθες το βράδυ (13/10) παίζαμε (σ.σ. κόντρα στον Άρη) και έχουμε στην ουσία μόνο μία ημέρα για να προετοιμάσουμε το παιχνίδι. Αλλά αυτό ισχύει για όλες τις ομάδες, είναι το ίδιο καθεστώς. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος χρόνος για προετοιμασία. Στόχος -πιο πολύ- είναι να μείνουμε πιστοί στις αρχές μας και να βελτιώνουμε το παιχνίδι μας κάθε μέρα» είπε αρχικά στη Media Day και πρόσθεσε για τους Φαλ και Μιλουτίνοφ:

«Πρέπει να έρθουν σε καλή κατάσταση όλοι. Ο Φαλ έδειξε πράγματι στοιχεία τα οποία έχουν κυρίως να κάνουν με την καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας, αλλά και με το γεγονός ότι είναι ένας πολύ μεγάλος στόχος. Εύκολα μπορεί να υποδεχτεί τη μπάλα και να δημιουργήσει από μέσα προς τα έξω.

Επίσης στην άμυνα είναι πολύ συγκεντρωμένος στο πλάνο και κάνει αυτά που ο προπονητής θέλει. Ο Νίκολα θα κάνει σήμερα (14/10) την πρώτη του προπόνηση με την ομάδα, να δούμε σε τι κατάσταση είναι… ελπίζω κι αυτός γρήγορα να έρθει σε καλό επίπεδο, αλλά καλύτερα να βγάλουμε συμπεράσματα όταν τους δούμε στο γήπεδο».

Αναφορικά με τα απανωτά ματς, είχε να πει: «Δε μας αρέσουν τα συνεχόμενα παιχνίδια αλλά αυτό είναι το καθεστώς κι αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε. Ως προπονητές πρέπει να σκεφτούμε ποια ομάδα έχουμε απέναντί μας. Το Μιλάνο είναι μια ομάδα με πολύ καλό προπονητή και πολύ ταλέντο.

Μια ομάδα με χειριστές που είναι πάρα πολύ επιθετικοί στο καλάθι και με δύο φόργουορντ σαν τον ΛεΝτέι και τον Μίροτιτς που μπορούν να σκοράρουν εύκολα και συνήθως τελειώνουν τα ματς με αυτά τα σχήματα, δηλαδή να παίζουν μαζί χωρίς σέντερ. Αυτό δημιουργεί μια ιδιόμορφη κατάσταση για το πώς θα αμυνθείς. Περιμένουμε ένα δύσκολο παιχνίδι. Οι αγώνες είναι συνεχόμενοι και πολύ σημαντικοί από την αρχή της χρονιάς, βέβαια περιμένουμε και τον κόσμο να μας βοηθήσει τώρα που η ομάδα μας χρειάζεται περισσότερο τις νίκες από τις καλές εμφανίσεις».

Ερωτηθείς για τις διαφορές ανάμεσα στα ελληνικά ματς και τα ευρωπαϊκά, ο κόουτς Μπαρτζώκας απεφάνθη: «Νομίζω ότι πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι στο γεγονός ότι όσο το ευρωπαϊκό μπάσκετ πηγαίνει περισσότερο στα πρότυπα του NBA με τα back to back παιχνίδια, ο χρόνος προετοιμασίας για τους προπονητές είναι μία μέρα, στην ουσία είναι καμία μέρα.

Επίσης οι παίκτες πρέπει να διαχειριστούν την ένταση που περιλαμβάνει ένα παιχνίδι Ευρωλίγκας, καθώς κουράζεται το σώμα τους και το μυαλό τους και στο επόμενο ματς θεωρούν ότι καταβάλλοντας λιγότερη προσπάθεια μπορούν να κερδίσουν. Το οποίο συνήθως συμβαίνει, αλλά όταν δεν συμβεί είναι πρόβλημα. Στο NBA δεν είναι τόσο πρόβλημα να χάσεις ένα ματς κανονικής περιόδου. Εδώ, όμως είναι. Αυτή είναι μετάβαση στο πρόγραμμα του NBA χωρίς όμως τις ίδιες απαιτήσεις. Τώρα μετράει πολύ η κάθε νίκη».

Για το ρόστερ και τη διαχείριση των παικτών, σχολίασε: «Αυτή είναι μία συζήτηση που γίνεται από την αρχή της χρονιάς. Δεν θα παίζουν όλοι οι παίκτες σε όλα τα παιχνίδια. Θα γίνεται rotation όχι με βάση την αξία τους, αλλά με βάση τους αριθμούς πλέον. Μπορεί να κρίνουν ένα ματς ενώ στο προηγούμενο έχουν παίξει λίγο ή καθόλου. Θα το διαχειριστούμε έτσι όπως πρέπει γιατί είναι μία απόφαση κοινή της διοίκησης και δική μου, αφού πέρυσι οι τραυματισμοί μας στοίχισαν. Θα χρειαστεί μία περίοδος για να το συνηθίσουν οι παίκτες, αλλά θα είναι για καλό».

Όσο για την περίοδο που περιμένει να δει τον Ολυμπιακό στο 100%, τόνισε: «Αν μιλάμε για το ρόστερ, όταν μπει και ο Κίναν Έβανς, αλλά επειδή αυτό είναι κάτι πιο μακρινό, νομίζω ότι δείχνουμε βελτίωση από παιχνίδι σε παιχνίδι. Καταρχάς να είμαστε σκληροί στην άμυνα, όπως πρέπει. Ταλέντο έχουμε στην επίθεση και πρέπει να μην υπερβάλλουμε στις αποφάσεις μας και να παίξουμε όσο πιο απλά γίνεται. Οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις για την ομάδα μας είναι μεγάλες.

Έχουμε χάσει μόνο ένα παιχνίδι με τη Φενέρ στην Κωνσταντινούπολη στο οποίο μέχρι το τρίτο δεκάλεπτο ήμασταν μέσα. Άλλες φορές έχουμε παίξει αρκετά καλά, άλλες όχι τόσο. Έχουμε πάρει τον πρώτο τίτλο της χρονιάς. Εγώ προσωπικά είμαι απαιτητικός με τους παίκτες, όμως πρέπει να εστιάσουμε στο γεγονός ότι είναι μία ομάδα που χρειάζεται να χτιστεί και θα εξελιχθεί μέσα στη χρονιά».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response