Μπλόκα αγροτών: Κλειστός ο Ε65, κατάληψη σε Πέλλα-Κιλκίς

Κοινοποίηση:
agrotes.platikampos2

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονται εντατικά ενώ νωρίτερα αγρότες έκλεισαν τον κόμβο Ε65 στην Καρδίτσα για να πραγματοποιήσουν συνέλευση. Στην περιοχή υπάρχει αστυνομική παρουσία.

 

Για δεύτερη ημέρα, οι αγρότες παραμένουν στις άκρες των δρόμων και σε πλατείες με τα τρακτέρ τους σε δύο περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην Πέλλα, βρίσκονται στον κόμβο Γυψοχωρίου με 19 αγροτικά μηχανήματα. Στο Κιλκίς, οι αγρότες έχουν σταθμεύσει τα τρακτέρ τους σε τέσσερα διαφορετικά σημεία: στο γήπεδο του Πολυκάστρου υπάρχουν 20 τρακτέρ, στην πλατεία Ευρωπού 9 και στην πλατεία Τούμπας 3 τρακτέρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αγρότες βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις για το αν και με ποιον τρόπο θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Πάντως έως αυτήν την ώρα δεν έχουν κλείσει δρόμους και δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία.

Τα αιτήματα των αγροτών

Κατά τις κινητοποιήσεις του περασμένου έτους, βασικά αιτήματα ήταν η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο αλλά και η χαμηλή τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Η κυβέρνηση, μετά από εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού πρώτα συναντήθηκε με εκπροσώπους των αγροτών, νομοθέτησε τη μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (είχε καταργηθεί από το 2016) και την ένταξη όλων των επαγγελματιών αγροτών στο χαμηλότερο τιμολόγιο με κόστος κιλοβατώρας 0,093 ευρώ.

 

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος

Στις φετινές κινητοποιήσεις οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι προτάσσουν ως κύριο αίτημά τους την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω μείωσης της παραγωγής που επέφερε η κλιματική κρίση. Βέβαια το εν λόγω αίτημα δεν είναι τωρινό, μιας και πρωτοδιατυπώθηκε από τους ελαιοπαραγωγούς με αφορμή την χαμηλή παραγωγή του 2023, χρονιά που η τιμή είχε εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της μικρής σοδιάς.

«Με δεδομένο ότι στο ΟΣΔΕ είναι δηλωμένα 7.910.007 στρέμματα που αντιστοιχούν σε πάνω από 210 εκατ. δένδρα, αυτό σημαίνει ότι με μία ελάχιστη στήριξη των ελαιοπαραγωγών που θα ισοδυναμούσε σε 10 ευρώ ανά δένδρο, το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει το ελληνικό κράτος για την απώλεια εισοδήματος, ανέρχεται σε άνω των 2,1 δισ. ευρώ» τόνισαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές με γνώση επί του θέματος.

Χρειάζονται συνολικά 4,7 δισ. ευρώ

Και δεν είναι μόνο αυτή η καλλιέργεια μιας και πολλές ήταν αυτές που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Από το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τα αμπέλια, το σιτάρι μέχρι και το τριφύλλι, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα μήλα, τα σύκα, τα διάφορα όσπρια, τα αιγοπρόβατα κλπ, οι παραγωγοί έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response