Μπορεί η κατανάλωση πολλής ζάχαρης να προκαλέσει διαβήτη;

Κοινοποίηση:
greenthumb

Τα άτομα με διαβήτη έχουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα, αλλά αυτό σημαίνει ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει διαβήτη;

Όταν τρώμε το σώμα μας απελευθερώνει ινσουλίνη. Αυτή η ορμόνη βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα μας και στα κύτταρα μας. Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι η γλυκόζη παραμένει στο αίμα, προκαλώντας υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Με την πάροδο του χρόνου, το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει το σώμα σας και να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών άλλων παθήσεων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική νόσο και απώλεια όρασης.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαβήτη, αλλά δύο κύριοι τύποι είναι:

Διαβήτης τύπου 1: Το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη, πρέπει να τη λαμβάνετε κάθε μέρα. Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται συχνά νωρίς στη ζωή και δεν σχετίζεται με παράγοντες διατροφής ή τρόπου ζωής.

Διαβήτης τύπου 2: Το σώμα δεν μπορεί να παράγει ή να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο διαβήτης τύπου 2 συνήθως χρειάζεται λίγο χρόνο για να αναπτυχθεί και επηρεάζεται έντονα από τη διατροφή σας και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής σας.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο κοινή μορφή, που αντιστοιχεί στο 90-95% των περιπτώσεων.

Οι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν:

Παχυσαρκία

Υψηλότερο από το κανονικό σάκχαρο στο αίμα ( προδιαβήτης )
Ιστορικό καρδιακής νόσου ή παραγόντων που συμβάλλουν
Ιστορικό διαβήτη κύησης (κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης)
Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
Χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας
Τι συμβαίνει όμως όταν τρώμε ζάχαρη;

Όταν σκέφτεστε τη ζάχαρη, πιθανότατα σκέφτεστε την «επιτραπέζια ζάχαρη», τον τύπο που προσθέτετε στον καφέ και το τσάι σας ή χρησιμοποιείτε για τα γλυκά. Υπάρχουν όμως διάφοροι τύποι ζάχαρης και έχουν διαφορετικά αποτελέσματα στο σώμα σας.

Η επιστημονική ονομασία για την επιτραπέζια ζάχαρη είναι σακχαρόζη. Η σακχαρόζη είναι ένας δισακχαρίτης, που σημαίνει ότι αποτελείται από δύο απλά σάκχαρα: τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη. Όταν τρώτε σακχαρόζη, η γλυκόζη πηγαίνει απευθείας στην κυκλοφορία του αίματός σας για να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια. Εναλλακτικά, μπορεί να αποθηκευτεί στους μύες σας ή ως λίπος.

Η ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη;

Η κατανάλωση ζάχαρης δεν αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1, επειδή δεν προκαλείται από παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή. Αλλά όταν πρόκειται για διαβήτη τύπου 2, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα.

Η τακτική κατανάλωση πολλής ζάχαρης μπορεί να συμβάλει στο υπερβολικό βάρος , το οποίο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Αρκετές μελέτες μεγάλης κλίμακας έδειξαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά ροφήματα, τα οποία περιέχουν πρόσθετη σακχαρόζη και φρουκτόζη, έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές που εξέτασαν οκτώ μελέτες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 286.000 συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση ποτών με πρόσθετη ζάχαρη συσχετίστηκε με 30% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Μια άλλη ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση ροφημάτων με πρόσθετη ζάχαρη αύξησε τον κίνδυνο διαβήτη μεταξύ 13% και 18%.

Ποιος είναι ο μηχανισμός πίσω από τον κίνδυνο ζάχαρης και διαβήτη;

Έχουμε ήδη δει ότι το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και ότι η κατανάλωση υπερβολικής

Επίσης η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή ουρικού οξέος. Και μερικοί επιστήμονες αυτό το έχουν συνδέσει με την αντίσταση στην ινσουλίνη, που σημαίνει ότι τα κύτταρα σας δεν ανταποκρίνονται κατάλληλα στην ινσουλίνη.

Συμβουλές για τη μείωση της ζάχαρης στη διατροφή

Η μείωση της ποσότητας της πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή σας θα μπορούσε να έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης ορισμένων παραγόντων κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Αν ψάχνετε τρόπους να τρώτε λιγότερη ζάχαρη, δοκιμάστε:

Να προσθέτετε λιγότερη ζάχαρη σε τρόφιμα και ποτά, όπως τσάι, καφές και δημητριακά.
Όταν αναζητάτε κάτι γλυκό, να καταναλώνετε πρώτα φρούτα, όπως μπανάνες
Να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων και να επιλέγετε προϊόντα με λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη.
Βρείτε άλλους τρόπους για να προσθέσετε γεύση: Αλλάξτε τη ζάχαρη με εκχυλίσματα βανίλιας ή φρούτων ή χρησιμοποιήστε μπαχαρικά όπως κανέλα ή μοσχοκάρυδο.
Εν κατακλείδι η ζάχαρη στη διατροφή σας δεν προκαλεί άμεσα διαβήτη τύπου 2, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να συμβάλει σε παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: