Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο οι χαμένες ώρες του μέσου Έλληνα οδηγού στο μποτιλιάρισμα, σύμφωνα με στοιχεία εταιρείας αναλύσεων.
Τους τελευταίους μήνες, οι δρόμοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έγιναν… τόπος μαρτυρίου για τους οδηγούς, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά μποτιλιαρισμένοι για ώρες μέσα στα αυτοκίνητά τους. Το σκηνικό των lockdown με τους άδειους δρόμους και την αισθητά μειωμένη ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά στην αρχή της πανδημίας, έδωσαν τη θέση τους στη σταδιακή επιστροφή της κυκλοφοριακής συμφόρησης.
Τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων INRIX Inc, που ειδικεύεται στις μεταφορές και παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δείχνουν το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής πρωτεύουσας και όχι μόνο.
Η Αθήνα καταλαμβάνει την 30ή θέση παγκοσμίως στον χάρτη με τις πιο «μποτιλιαρισμένες» πόλεις, από την 35η που ήταν το 2020. Την ίδια ώρα, ο μέσος οδηγός στο τρέχον έτος είχε 70 χαμένες ώρες μποτιλιαρισμένος (από τις 37 ώρες που είχε πέρυσι).
Ο μέσος όρος ταχύτητας στο κέντρο της Αθήνας είναι 24 χλμ/ώρα, όταν πέρυσι ήταν 26 χλμ/ώρα και το 2019 ήταν 19 χλμ/ώρα. Περιφερειακά του κέντρου η μέση ταχύτητα είναι 35 χλμ/ώρα, δηλαδή όσο πέρυσι, ενώ το 2019 ήταν 32 χλμ/ώρα. Μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας, ο μέσος όρος ταχύτητας είναι 14 χλμ/ώρα, όταν πέρυσι ήταν 15 χλμ/ώρα.
Ανάλογο πρόβλημα και στη Θεσσαλονίκη
Πρόβλημα με μποτιλιάρισμα και μεγάλη κίνηση έχει φυσικά και η Θεσσαλονίκη. Η συμπρωτεύουσα βρίσκεται στην 48η θέση, παγκοσμίως, στον χάρτη των πολυσύχναστων πόλεων, ενώ ο μέσος οδηγός μέσα στο 2021 είχε συνολικά 22 χαμένες ώρες.
Ο μέσος όρος ταχύτητας το 2020 στο κέντρο της πόλης ήταν 20χλμ/ώρα, ενώ το 2019 ήταν μόλις 18 χλμ/ώρα. Λίγο πιο περιφερειακά η μέση ταχύτητα ήταν 23 χλμ/ώρα το 2020, έναντι 25χλμ/ώρα που ήταν το 2019. Μέσα στον αστικό ιστό ο μέσος όρος ταχύτητας ήταν 18χλμ/ώρα το 2020, έναντι 13χλμ/ώρα που ήταν το 2019.
Η μελέτη, την οποία υπογράφει ο αναλυτής της εταιρείας INRIX Inc, Bob Pishue, επεσήμανε ότι «η κίνηση στους δρόμους είναι ένας δείκτης στενά συνδεδεμένος με την οικονομική δραστηριότητα και την ανάκαμψη. Οι έντονες διαφορές είναι το αποτέλεσμα των διαφορετικών προσεγγίσεων των κυβερνήσεων στους περιορισμούς της πανδημίας, των δομών των πόλεων, των επιχειρηματικών κέντρων στο κέντρο της πόλης και της ικανότητας των εργαζομένων να δουλεύουν από απόσταση»
εμ βέβαια μην ξεχνάτε ότι έχουν έρθει χιλιάδες επενδυτές .. έχουν πάρει και αυτοί τουτου και επενδύουν . Ποδήλατα , τα ηλεκτρικά πατίνια έχετε δεί στα φανάρια; σου θυμίζει ότι βρίσκεσαι σε Ινδία η Πακιστάν. Δόλια χώρα
Ειναι που δεν υπαρχουν λεφτα….Η βενζινη στον θεο αλλα η κινηση περισσοτερη,λογικο…..