Μπουρκίνα Φάσο: Η χώρα αντιμετωπίζει «την πιο παραμελημένη κρίση παγκοσμίως»

Κοινοποίηση:
ΦΑΣΟ

Η Μπουρκίνα Φάσο, αντιμέτωπη με τη τζιχαντιστική βία από το 2015, ζει «την πιο παραμελημένη κρίση παγκοσμίως», σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη που δημοσίευσε σήμερα το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC).

Η μη κυβερνητική οργάνωση δίνει κάθε χρόνο στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τις δέκα πιο παραμελημένες κρίσεις παγκοσμίως, οι οποίες έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό πληθυσμών, βασιζόμενη σε τρία κριτήρια: την έλλειψη πολιτικής επιθυμίας από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και τη χρηματοδότηση του ανθρωπιστικού έργου.

Σύμφωνα με το NRC, στη Μπουρκίνα Φάσο – η οποία πέρυσι βρισκόταν στη δεύτερη θέση του καταλόγου—τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν σκοτωθεί «περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι», «εκ των οποίων οι μισοί από τον Ιανουάριο του 2022», ενώ περισσότερα από δύο εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Το 2022 «η αυξανόμενη βία και ο εκτοπισμός (των πληθυσμών) ανάγκασαν σχεδόν έναν κάτοικο της Μπουρκίνα Φάσο στους τέσσερις να έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια», τονίζεται στην έκθεση.

«Μόνο το 42% των ανθρωπιστικής βοήθειας που ζητήθηκε διανεμήθηκε το 2022», διευκρίνισε.

Η έκθεση αναφέρεται επίσης σε πολλές επιθέσεις ενόπλων εναντίον υποδομών ύδρευσης οι οποίες στέρησαν το νερό σε 830.000 ανθρώπους, καθώς και στο κλείσιμο 6.200 σχολείων, κάτι που επηρέασε περισσότερο από ένα εκατομμύριο παιδιά.

«Η πολιτική αστάθεια επιδεινώνει την κρίση, με δύο στρατιωτικά πραξικοπήματα» το 2022, συνέχισε το NRC.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βρίσκεται στη δεύτερη θέση του καταλόγου εξαιτίας των «πολλών κρίσεων» που αντιμετωπίζει η χώρα, κυρίως το ανατολικό της τμήμα.

Η Κολομβία και «τα 60 χρόνια ένοπλης σύρραξης» βρίσκονται στην τρίτη θέση, μπροστά από το Σουδάν και τη Βενεζουέλα. Το Μπουρούντι, το Μαλί, το Καμερούν, το Σαλβαδόρ και η Αιθιοπία συμπληρώνουν τον κατάλογο με τις δέκα χώρες.

Η ΜΚΟ επικρίνει την ανισότητα με την οποία η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει κάποιες κρίσεις σε σχέση με τη στήριξη που παρέχει στην Ουκρανία.

«Για κάθε δολάριο που λαμβάνει ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη στην Ουκρανία, ένας κάτοικος μίας από τις χώρες με τις δέκα πιο παραμελημένες κρίσεις λαμβάνει μόνο 25 σεντς», κατήγγειλε η ΜΚΟ, εκτιμώντας ωστόσο ότι «η αμέλεια είναι επιλογή» και μπορεί «να αντιστραφεί».

Το NRC συνιστά «να παρέχεται βοήθεια με βάση τις ανάγκες των πληττόμενων πληθυσμών και όχι με βάση τα γεωπολιτικά συμφέροντα ή τον βαθμό της προσοχής που δίνουν τα μέσα ενημέρωσης σε κάποιες κρίσεις».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: