Ανέβαλε το Eurogroup την καταβολή της δόσης του περίπου 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και δίνοντας νέο “ραντεβού” στο Euroworking Group της 25ης Μαρτίου.
Για ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά γύρω από τον νόμο Κατσέλη έκαναν λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως γράφει το capital.
Ο Μάριο Σεντένο αναφέρθηκε σε επίτευξη των πλεονασμάτων για 4η συνεχή χρονιά από την ελληνική πλευρά, αλλά και στην έξοδο στις αγορές, ενώ για την 2η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας ανέφερε ότι έχει γίνει γενικά πολύ καλή πρόοδος ειδικά για θέματα υγείας, αδειοδότησης και ιδιωτικοποιήσεων. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν κάποια θέματα που θέλουν παραπάνω δουλειά, ειδικά στο πεδίο του νέου ν. Κατσέλη.
Καλούμε το EWG να αναφέρει αν αυτά τα πεδία έχουν επιτευχθεί ώστε να ενεργοποιηθούν οι παρεμβάσεις στο χρέος, πρόσθεσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η Ελλάδα δεν χάνει αυτά τα χρήματα, ενώ επισήμανε πως το γεγονός ότι δεν έκλεισε η αξιολόγηση δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει πολύ ισχυρή θέση στη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Θα κλείσουμε την αξιολόγηση πολύ σύντομα, υπογράμμισε.
Και ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως έχει γίνει πρόοδος αλλά παραμένει ανοιχτό το ζήτημα με τον νόμο Κατσέλη. Όπως είπε, πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα προστατεύει τους ευάλωτους αλλά δεν θα εμποδίζει τις τράπεζες να λύσουν το θέμα των “κόκκινων” δανείων.
Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε πως το μήνυμα προς το Eurogroup είναι ότι έχει γίνει πολύ καλή πρόοδος, σημειώνοντας πως είμαστε κοντά σε μία συμφωνία και πως το μόνο που μένει είναι ένα θέμα και η συζήτηση συνεχίζεται.
Ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μία συμφωνία είναι εφικτή τις επόμενες ημέρες, σημειώνοντας ότι μπορεί να καταστεί εφικτή κατά την σύνοδο του EWG της 25ης Μαρτίου.
Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλή πρόοδο μετά τον τερματισμό του προγράμματος, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν λίγα θέματα που εκκρεμούν και ενθάρρυνε τη χώρα μας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Το Eurogroup αποφάσισε ότι χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια και εκτιμώ ότι αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πρόσθεσε.
Αμέσως μετά, όπως είπε, ο ESM θα εγκρίνει την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος, που αφορούν σε 644 εκατ ευρώ από τις επιστροφές ομολόγων και 340 εκατ. ευρώ από την διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου. Δεν πρόκειται για νέες δόσεις, εξήγησε, αλλά για δεσμεύσεις που δόθηκαν τον προηγούμενο Ιούνιο και συνδέονται με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σε ερώτηση για τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα και για το αν υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στις θέσεις των θεσμών, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε: Εμείς δεν λέμε ότι όλα είναι καλά. Αναφερόμαστε σε καλή πρόοδο και ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Είναι η μόνη χώρα της ΕΕ με ανοδική πορεία ΑΕΠ στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πλέον πρόγραμμα και ο ρόλος του ΔΝΤ πλέον είναι διαφορετικός. Όπως ανέφερε, είναι ένα σημαντικός θεσμός αλλά πλέον το ζήτημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό.
Σε ερώτηση για το αν θα χαθούν τα λεφτά ο κ. Σεντένο ξεκαθάρισε ότι δεν χάνονται τα λεφτά, ενώ επισήμανε πως δεν υπάρχει λόγος βιασύνης γιατί υπάρχει επάρκεια διαθεσίμων.
Και ο Επίτροπος Οικονομικών όμως είπε πως σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει λόγος να συντάσσουμε μαύρα σενάρια. Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία η οποία αναμένεται πριν το EWG του Μαρτίου και πιθανότατα η ενεργοποίηση των παρεμβάσεων θα γίνει τον Απρίλιο, ανέφερε. Συμπλήρωσε πως δεν έχουμε θέματα που μπλοκάρουν, αλλά τεχνικά θέματα όπως είναι τα κριτήρια επιλεξιμότητας και θέματα συμβατότητας με το πλαίσιο των κρατικών εγγυήσεων στην ΕΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα δεν πρέπει να γίνουν με σοβαρότητα και πλήρως για να έρθει η συμφωνία. Τα λεφτά περιμένουν στον λογαριασμό του ESM και αναμένουν το σήμα του Eurogroup, κατέληξε.