Μυρίζει μπαρούτι η Νότια Σινική Θάλασσα

Κοινοποίηση:
chinese-ships

Σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής και των Φιλιππίνων συγκρούστηκαν το πρωί της Δευτέρας κοντά στον ύφαλο Second Thomas Shoal στη Νότια Σινική Θάλασσα, παρά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο την άμβλυνση της έντασης στα αμφισβητούμενα ύδατα του.

 

Η κινεζική ακτοφυλακή δημοσίευσε βίντεο από το επεισόδιο στον επίσημο λογαριασμό της στο We Chat. Στο βίντεο φαίνεται ένα κινεζικό σκάφος να προσπαθεί να αποκόψει ένα πλοιάριο της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων. Η ακτοφυλακή της Κίνας ανακοίνωσε ότι το πλοίο των Φιλιππίνων εισήλθε κοντά στον ύφαλο Second Thomas Shoal μετά την σύγκρουση.

Προηγήθηκε μία δεύτερη σύγκρουση στην περιοχή μεταξύ άλλων σκαφών, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων. Τα περιστατικά έρχονται την στιγμή που οι δύο χώρες είχαν ανακοινώσει, μόλις τον περασμένο μήνα, μια «προσωρινή συμφωνία» για αποστολές ανεφοδιασμού των Φιλιππίνων σε ένα προσαραγμένο πολεμικό πλοίο, που βρίσκεται στον αμφισβητούμενο ύφαλο Second Thomas Shoal.

Τον περασμένο μήνα, ο πρεσβευτής των Φιλιππίνων στην Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει ότι μια σύγκρουση με την Κίνα για τον αμφισβητούμενο ύφαλο στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, θα μπορούσε να συμπεριλάβει και άλλες χώρες στον Ινδο-Ειρηνικό, κλιμακώνοντας την πιθανότητα ακόμα και ενός πυρηνικού πολέμου. Σύμφωνα με τον πρεσβευτή, η διαμάχη με την Κίνα για τον ύφαλο Second Thomas Shoal έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση.

Προηγουμένως, η κινεζική ακτοφυλακή είχε εμποδίσει βιαίως τα φιλιππινέζικα σκάφη από το να εκτελούν αποστολές ανεφοδιασμού σε πεζοναύτες, που σταθμεύουν στο ημιβυθισμένο και προσαραγμένο στον ύφαλο, πλοίο Sierra Madre. Ο εκπρόσωπος της κινεζικής ακτοφυλακής κατηγόρησε τα πλοία των Φιλιππίνων ότι ενήργησαν «με αντιεπαγγελματικό και επικίνδυνο τρόπο, με αποτέλεσμα μια κραυγαλέα σύγκρουση», αναφέροντας ότι «προειδοποιούμε αυστηρά τη φιλιππινέζικη πλευρά να σταματήσει αμέσως τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις της».

Το πλοίο Sierra Madre

Το BRP Sierra Madre, ήταν πλοίο μεταφοράς προσωπικού του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και βρίσκεται στον αμφισβητούμενο ύφαλο Second Thomas Shoal. Στο πλοίο υπηρετούν σήμερα Φιλιππινέζοι πεζοναύτες στρατιωτικού φυλακίου της περιοχής. Η Μανίλα κατηγόρησε το Πεκίνο για το επεισόδιο, με τον γενικό διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας να αναφέρει ότι το πλοίο της ακτοφυλακής BRP Cape Engano των Φιλιππίνων έχει μία τρύπα 13 εκατοστών στη δεξιά δοκό του, μετά από «επιθετικούς ελιγμούς» από σκάφος της κινεζικής ακτοφυλακής, το οποίο προκάλεσε την σύγκρουση.

Ανέφερε ότι 15 λεπτά αργότερα  και ένα δεύτερο πλοίο της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων, το BRP Bagacay, «εμβολίστηκε δύο φορές» από σκάφος της κινεζικής ακτοφυλακής και υπέστη «δομική ζημιά». Το πλήρωμα δεν τραυματίστηκε και συνέχισε την αποστολή του για τον ανεφοδιασμό των νησιών Spratly που βρίσκονται στην αρμοδιότητα των Φιλιππίνων, πρόσθεσε ο αξιωματούχος (τα Spratly είναι σε γεωστρατηγικό σημείο και είναι καίριας σημασίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων).

Το κινεζικό κρατικό πρακτορείο Xinhua μετέδωσε ότι το περιστατικό σημειώθηκε την Δευτέρα, στις 3.24 π.μ. τοπική ώρα. Ανέφερε επίσης ότι στην συνέχεια ένα πλοίο της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων εισήλθε στα ύδατα, κοντά στο Second Thomas Shoal, γύρω στις έξι το πρωί.

Second Thomas Shoal: Σημείο ανάφλεξης

Το Second Thomas Shoal έχει γίνει το πιο επικίνδυνο σημείο ανάφλεξης στον Ινδο-Ειρηνικό, καθώς η Κίνα καταφεύγει σε μεθόδους, όπως χρήση κανονιών νερού, εμβολιασμούς πλοίων και χρήση όπλων, προκειμένου να διαταράξει τις προσπάθειες των Φιλιππίνων για τον ανεφοδιασμό των πεζοναυτών του, οι οποίοι βρίσκονται στο κουφάρι του Sierra Madre.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει το Πεκίνο ότι η Συνθήκη Αμοιβαίας Άμυνας ΗΠΑ-Φιλιππίνων του 1951 ισχύει για το σκάφος και το πλήρωμά του. Η Μανίλα προσάραξε το πλοίο το 1999, για να ενισχύσει την αξίωσή της στον ύφαλο. Η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία της στον ύφαλο, παρόλο που διεθνές δικαστήριο απέρριψε το 2016 τις αξιώσεις της.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κουρτ Κάμπελ, μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων τον περασμένο μήνα,  ανέφερε ότι η κρίση προκλήθηκε από μία από τις πολλές κινεζικές προκλήσεις, που θα μπορούσαν να «πυροδοτήσουν συγκρούσεις που θα καταστρέψουν την παγκόσμια οικονομία».

πηγή: slpress

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: