Μια νέα βρετανική μελέτη αποκαλύπτει ότι τα μυστηριώδη αναχώματα που εντοπίστηκαν στον Άρη σχηματίστηκαν από αρχαίο νερό.
Χιλιάδες αναχώματα και λόφοι στις άγονες βόρειες πεδιάδες του Κόκκινου Πλανήτη περιέχουν αργιλώδη ορυκτά, γεγονός που παρέχει αποδείξεις ότι οι βράχοι στην περιοχή αυτή είχαν κάποτε εμποτιστεί με νερό. Αυτά τα αναχώματα αποτελούν το μόνο υπόλειμμα ενός τοπίου σχεδόν ίσου σε μέγεθος με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει υποστεί σχεδόν πλήρη διάβρωση, σύμφωνα με τη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τη Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Δρ Joe McNeil, ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, μαζί με συνεργάτες στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο χρησιμοποίησαν εικόνες υψηλής ανάλυσης και δεδομένα σύνθεσης που συλλέχθηκαν από σκάφη σε τροχιά γύρω από τον Άρη για να κατανοήσουν τη γεωλογία των αναχωμάτων.
Η ομάδα ανακάλυψε ότι τα αναχώματα, τα οποία έχουν ύψος έως μισό χιλιόμετρο, είναι τα απομεινάρια αρχαίων ορεινών περιοχών που υποχώρησαν κατά εκατοντάδες χιλιόμετρα μετά τη διάβρωση που κατέστρεψε το έδαφος πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.
Αυτές οι ενέργειες έπαιξαν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου του Άρη, το οποίο χωρίζει το χαμηλό βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη από το νότιο ημισφαίριο υψηλότερου υψομέτρου.
Τα αναχώματα είναι κατασκευασμένα από στρωματοποιημένες αποθέσεις που περιέχουν αργιλικά ορυκτά, που σχηματίζονται μέσω της αλληλεπίδρασης του νερού με τον βράχο για εκατομμύρια χρόνια.
Αυτά τα στρώματα αργίλου στριμώχνονται μεταξύ παλαιότερων, μη αργιλικών στρωμάτων κάτω και νεότερων, μη αργιλικών στρωμάτων πάνω, σηματοδοτώντας ξεχωριστά γεωλογικά γεγονότα στην ιστορία του Άρη.
Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι τα αναχώματα συνδέονται γεωλογικά με τις κοντινές πεδιάδες του Oxia Planum, όπου το ρόβερ Rosalind Franklin του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος αναχωρεί το 2028 – αναζητώντας σημάδια παρελθούσας και παρούσας ζωής.
Συνδυάζοντας το αρχαίο παρελθόν του Άρη, οι επιστήμονες αποκαλύπτουν την ιστορία ενός πλανήτη που μπορεί κάποτε να ήταν ικανός να υποστηρίξει ζωή.