Μια πρόσφατη συγκεντρωτική ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο «British Journal of Sports Medicine» αποκαλύπτει ότι η μυϊκή δύναμη και η καλή φυσική κατάσταση σχετίζονται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο. Αυτή η ανακάλυψη έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη διαχείριση των ασθενών με καρκίνο και την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι οι ασθενείς με καρκίνο που διατηρούν ή ενισχύουν τη μυϊκή τους δύναμη και την καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα έχουν αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η εξατομικευμένη άσκηση μπορεί να είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για τη βελτίωση της υγείας αυτών των ατόμων. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση των παρενεργειών της θεραπείας.
Το 2022, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο παγκοσμίως, ενώ σχεδόν 10 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους λόγω της νόσου. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτές οι τάσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες δεκαετίες, καθιστώντας την ανάγκη για αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας πιο επιτακτική από ποτέ.
Παρά τις αξιοσημείωτες προόδους στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, οι παρενέργειες της θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην καρδιά και τους μυς, μπορούν να επηρεάσουν την επιβίωση, προσθέτουν.
Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν πιθανές επιλογές για την παράταση της επιβίωσης σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο. Αρχικά θέλησαν να δουν εάν η μυϊκή δύναμη και η καρδιοαναπνευστική ικανότητα μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, καθώς και εάν ο τύπος και το στάδιο του καρκίνου μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο.
Αναζήτησαν σχετικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στα αγγλικά έως τον Αύγουστο του 2023 και συμπεριέλαβαν 42 στη συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων. Στις μελέτες αυτές συμμετείχαν σχεδόν 47.000 ασθενείς (μέση ηλικία 64 ετών) με διάφορους τύπους και στάδια καρκίνου.
Τι έδειξαν τα ευρήματα
Η συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων των αποτελεσμάτων της μελέτης έδειξε ότι τόσο η μυϊκή δύναμη όσο και η καρδιοαναπνευστική ικανότητα συσχετίστηκαν σημαντικά με τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και συγκεκριμένα από καρκίνο.
Οι ασθενείς με μεγάλη μυϊκή δύναμη και καλή καρδιοαναπνευστική κατάσταση είχαν 31-46% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία. Αυτός ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 11% επιπλέον με κάθε μονάδα αύξησης της μυϊκής δύναμης.
Επιπλέον, αυτός ο συνδυασμός δύναμης και φυσικής κατάστασης συσχετίστηκε με 8-46% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο (στάδια 3 και 4) και με 19-41% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ή του πεπτικού συστήματος.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως κάθε μονάδα αύξησης του επιπέδου φυσικής κατάστασης συσχετίστηκε με 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ότι η μυϊκή δύναμη θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί στην κλινική πράξη για τον προσδιορισμό του κινδύνου θνησιμότητας σε ασθενείς με καρκίνο σε προχωρημένα στάδια και, ως εκ τούτου, οι δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους», ανέφεραν οι ερευνητές.
Medicalxpress