Μόσχα: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο

Κοινοποίηση:
228ab5a7fe2a57978f32a8dcb69fd646_XL

Η υποστήριξη αστραπή του δημοψηφίσματος στα Σκόπια  από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, μιλούν για την επιθυμία να διασφαλισθεί ταχεία είσοδος των Σκοπίων στη Συμμαχία, ανεξάρτητα από τη γνώμη του πληθυσμού και μια μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να βρεθεί μόνο από τα μέρη της διαφοράς (Αθήνα και Σκόπια), δήλωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ria Novosti.

«Η προσέλευση του 36,8 τοις εκατό δεν επιτρέπει να αναγνωρισθεί το δημοψήφισμα ως έγκυρο (αυτό απαιτεί 50 %+1 ). Αναμφισβήτητη απόδειξη ότι οι ψηφοφόροι της ‘Μακεδονίας’ επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις σκληρές αποφάσεις που ελήφθησαν έξω από την Αθήνα και τα Σκόπια – καθώς κορυφαίοι πολιτικοί από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έλαβαν μέρος στην εκστρατεία, παρεμβαίνοντας χωρίς φειδώ στις εσωτερικές υποθέσεις της βαλκανικής χώρας», σχολιάζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της ‘Μακεδονίας’ δεν υποστήριξε την Συμφωνία των Πρεσπών, αμέσως μετά τα αποτελέσματα έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους οι ηγεσίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και η Ουάσιγκτον.

Υπάρχει προσπάθεια που θα διασφαλίσει ότι τα Σκόπια θα εισαχθούν τάχιστα στο ΝΑΤΟ, χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη του ‘μακεδονικού’ λαού.

Η θέση μας σε αρχές παραμένει αμετάβλητη: Μακροπρόθεσμη λύση στη διένεξη του ονόματος μεταξύ των μερών (Αθήνας- Σκοπίων) μπορεί να βρεθεί μόνο από τα δύο μέρη, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου με την υποστήριξη της ευρείας δημόσιας υποστήριξης.

Η Συμφωνία των Πρεσπών σαφώς δεν πληροί αυτά τα κριτήρια και είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της ‘Μακεδονίας’, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο.

«Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Με βάση αυτό, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας πρέπει να συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Βαλκανικό περισκόπιο

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: