Μόσχα: Πρώτες φωτογραφίες των θυμάτων του μακελειού – Ρωσίδα βασίλισσα της ομορφιάς ανάμεσά τους

Κοινοποίηση:
MOSXA-MAKETA

Στη δημοσιότητα ξεκίνησε να δίνει το Υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης της Ρωσικής Ομοσπονδίας τα πρώτα από τα ονόματα των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στον συναυλιακό χώρο στη Μόσχα το βράδυ της Παρασκευής, σε μία από τις χειρότερες των τελευταίων ετών.

 Αρχικά δημοσιεύθηκαν 13 ονόματα κι εν συνεχεία η λίστα ενημερώθηκε με τον συνολικά ταυτοποιημένο αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 29.

Η Ρωσίδα βασίλισσα της ομορφιάς, Ekaterina Novoselova, 42 ετών είναι μεταξύ των θυμάτων της σφαγής της Μόσχας, καθώς εμφανίζονται οι πρώτες φωτογραφίες των 143 που έχασαν τη ζωή τους.

Η Ekaterina καταχωρήθηκε από το ρωσικό υπουργείο Υγείας ως νεκρή στην επίθεση. Είχε κερδίσει καλλιστεία το 2001 στην γενέτειρά της Tver, και έζησε πρόσφατα στη Μόσχα.

Ένα άλλο θύμα ήταν η Natalia Zudina, 44 ετών, απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Ural State, με καταγωγή από το Αικατερινούπολη.

Ο Πάβελ Οκίσεφ, 34 ετών, ο οποίος ήταν λίγες μέρες πριν από τα 35α γενέθλιά του, και η σύζυγός του, η φωτογράφος Ιρίνα Οκίσεβα, 33, σκοτώθηκαν και οι δύο. Το ζευγάρι καταγόταν από τον Κίροφ και ήταν μαζί από το 2012.

Ο Alexander Semenov, 45 ετών, ήταν γενικός διευθυντής μιας εταιρείας παραγωγής οικοδομικών υλικών. Σκοτώθηκε και αυτός στη σφαγή.

Ο Sergei Laptev, 48, που σκοτώθηκε στο Crocus City, καταγόταν το Λουγκάνσκ της Ουκρανίας.

Ο Ρομάν Σοκόλοφ, 47 ετών, εμφανίζεται στη λίστα με όσους έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση. Ήταν απόφοιτος του Κρατικού Τεχνικού Πανεπιστημίου της Μόσχας για την Πολιτική Αεροπορία. Πέθανε στα γενέθλιά του.

Η Viktoria Ladeishchikova, 46, καταγόταν από την περιοχή Sverdlovsk της Ρωσίας και ασχολούνταν με τη γιόγκα. Έχει ζήσει περισσότερο από την κόρη της.

Η επίθεση σημειώθηκε καθώς πλήθη συγκεντρώθηκαν για μια παράσταση του ρωσικού ροκ συγκροτήματος Picnic.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλυψε σήμερα ότι οι τέσσερις δράστες που πραγματοποίησαν τη «βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια» «συνελήφθησαν και κρατήθηκαν» και προειδοποίησε ότι όλοι οι υπεύθυνοι «θα τιμωρηθούν».

Ο Πούτιν είπε ότι οι επιτιθέμενοι προσπάθησαν να διαφύγουν προς την Ουκρανία και ότι οι προκαταρκτικές πληροφορίες έδειξαν ότι κάποιοι από την ουκρανική πλευρά είχαν προετοιμαστεί να τους αφήσουν να περάσουν τα σύνορα από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 28 πτώματα βρέθηκαν σε μια από τις τουαλέτες του Δημαρχείου Crocus.

Δεκατέσσερα πτώματα βρέθηκαν σε σκάλα εκκένωσης. Κάποιοι πέθαναν αγκαλιά καθώς πολλές μητέρες βρέθηκαν αγκαλιά με τα παιδιά τους.

«Όλοι ούρλιαζαν, όλοι έτρεχαν»

Την ίδια ώρα συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές επιζώντων για τις στιγμές τρόμου που έζησαν.

«Οι πυροβολισμοί ακούγονταν πίσω μας», είπε στο Reuters η Νατάλια, η οποία ζήτησε να μην χρησιμοποιείται το επώνυμό της. «Ήταν δυνατό, σαν έκρηξη κροτίδων, πυροτεχνήματα, αλλά σαν αυτόματη έκρηξη. Το άκουγα ακριβώς πίσω μου, όχι πολύ μακριά» είπε. Τότε έτρεξε να σώσει τη ζωή της. «Όλοι ούρλιαζαν, όλοι έτρεχαν», είπε. Έτρεξε στον κοντινό σταθμό του μετρό μέσα στην κρύα νύχτα της Μόσχας χωρίς το παλτό της και δραπέτευσε. «Έζησα τρομερά συναισθήματα. Ήταν απλά ένας εφιάλτης»

Το Reuters μπόρεσε να συγκεντρώσει μερικά από όσα συνέβησαν στην αίθουσα συναυλιών από συνεντεύξεις με μάρτυρες, βίντεο από τη σκηνή και ρωσικούς επίσημους λογαριασμούς και αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) είπε ότι 11 άτομα – συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων φερόμενων ως δραστών – συνελήφθησαν στην περιοχή Μπριάνσκ, περίπου 340 χλμ νοτιοδυτικά της Μόσχας, καθώς κατευθύνονταν προς τα σύνορα από τα οποία ήλπιζαν να διαφύγουν στην Ουκρανία. Το Κίεβο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτή την επίθεση.

Οι άνδρες, ντυμένοι με καμουφλάζ και αλεξίσφαιρα γιλέκα μάχης, έφτασαν στο Crocus περίπου στις 7:40 μ.μ. (τοπική ώρα) με ένα μίνι βαν, πήδηξαν από την πίσω πόρτα και κατευθύνθηκαν προς την είσοδο με τα όπλα τους, είπαν αυτόπτες μάρτυρες. Πυροβόλησαν απευθείας από τις γυάλινες πόρτες της κεντρικής εισόδου, ανοίγοντας πυρ ενάντια σε όποιον περνούσε από το δρόμο τους.

Δεκάδες πτώματα, μερικά σε λίμνες αίματος, κείτονταν ακίνητα στα μαρμάρινα πατώματα και στην κεντρική είσοδο. Ορισμένοι έσπασαν τα ενισχυμένα παράθυρα και κλείδωσαν τις εξόδους με τα χέρια τους, καθώς πυροβολισμοί αντηχούσαν γύρω από την αίθουσα, δυτικά του Κρεμλίνου. Αφού πυροβόλησαν τους ανθρώπους στην είσοδο, μπήκαν στην ίδια την αίθουσα, τη στιγμή που εκατοντάδες άνθρωποι έπαιρναν θέση για μία sold out συναυλία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: