Η αλήθεια για τη Μαργαρίνη
1. Το βούτυρο και η μαργαρίνη έχουν την ίδια ποσότητα θερμίδων.
Όχι. Το αγελαδινό βούτυρο έχει 74 θερμίδες/10gr ενώ η μαργαρίνη 54 θερμίδες/10g. Φυσικά υπάρχουν και μαργαρίνες με χαμηλότερα λιπαρά (light) που έχουν ακόμα λιγότερες θερμίδες.
2. Το βούτυρο έχει λίγο περισσότερο κεκορεσμένο λίπος 8 γραμμάρια έναντι 5 γραμμάρια της μαργαρίνης.
Δεν ισχύει. Η πραγματική διαφορά είναι 5-7g για το βούτυρο και 1,5-2g για τη φυτική μαλακή μαργαρίνη. Η διαφορά αυτή στην περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων (έμφραγμα ή εγκεφαλικό).
3. Τρώγοντας μαργαρίνη, αυξάνεται (στις γυναίκες) κατά 53% οι πιθανότητες να προκληθεί καρδιακή δυσλειτουργία (πρόσφατη ιατρική μελέτη του HARVARD)
Η έρευνα αφορούσε στην κατανάλωση trans λιπαρών. Τέτοια λιπαρά δεν υπάρχουν στις μαργαρίνες ενώ αντιθέτως υπάρχουν στο βούτυρο.
4. Τρώγοντας βούτυρο αυξάνεται η απορρόφηση άλλων θρεπτικών ουσιών από τα αλλά φαγητά.
Αυτό ισχύει για όλα τα λιπαρά γιατί υπάρχουν βιταμίνες που είναι λιποδιαλυτές.
5. Το βούτυρο από τη φύση του έχει πολλές θρεπτικές ουσίες, ενώ η μαργαρίνη περιέχει μόνο τα πρόσθετα στοιχεία που βάζουν.
Οι μαλακές μαργαρίνες παράγονται από επιλεγμένα φυτικά έλαια τα οποία είναι από τη φύση τους πηγή ωφέλιμων ω-3 λιπαρών, που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη. Το βούτυρο δεν περιέχει τέτοια «καλά» ω3 ενώ αντίθετα περιέχει περισσότερα «κακά» κορεσμένα και trans λιπαρά τα οποία μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης.
6. Το βούτυρο έχει πολύ καλή γεύση και αυξάνει την γεύση των άλλων φαγητών.
Μια από τις «μαγικές» ιδιότητες των λιπαρών – ανεξαρτήτως της προέλευσής τους, είτε πρόκειται για μαργαρίνη είτε για βούτυρο – είναι ότι αναδεικνύουν τη γεύση στα φαγητά. Για λόγους υγείας όμως, συστήνεται όλα τα λιπαρά να καταναλώνονται με μέτρο και να προτιμάμε τα φυτικά λιπαρά αντί των ζωικών.
7. Το βούτυρο υπάρχει εδώ και αιώνες ενώ η μαργαρίνη λιγότερο από 100 χρόνια.
Αυτό είναι αλήθεια αλλά δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας για την υγεία. Οι μαλακές μαργαρίνες είναι υγιεινές τροφές και με τη νέα τεχνολογία παραγωγής τροφίμων έχουν συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων, παρέχοντας απαραίτητα λιπαρά, όπως ω-3 και συμβάλλοντας στη μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών, που αποτελούν γνωστό παράγοντα εμφάνισης καρδιοπάθειας.
8. Η μαργαρίνη αυξάνει την ολική και την LDL (κακή) χοληστερίνη και μειώνει την HDL (καλή) χοληστερίνη.
Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Οι μαργαρίνες περιέχουν ω-3 λιπαρά που συμβάλλουν στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων της LDL χοληστερίνης. Αντίθετα το ζωικό βούτυρο περιέχει κορεσμένα και trans λιπαρά που συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της LDL χοληστερίνης.
9. H μαργαρίνη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου έως και πέντε φορές.
Δεν ισχύει. Τα trans λιπαρά έχουν κατηγορηθεί για την πιθανότητα αύξησης του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η μαργαρίνες δεν έχουν trans, αντίθετα το βούτυρο έχει εκ φύσεως 2-3% περιεκτικότητα σε trans λιπαρά.
10. Η μαργαρίνη μειώνει την ποιότητα του μητρικού γάλακτος.
Δεν ισχύει. Οι μαλακές μαργαρίνες χωρίς trans λιπαρά αποτελούν άριστη επιλογή για μια υγιεινή διατροφή, καθώς περιέχουν απαραίτητα ω3 λιπαρά οξέα που είναι αναγκαία ειδικά στην περίοδο του θηλασμού.
11. Η μαργαρίνη μειώνει την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού.
Δεν ισχύει. Η υγιεινή διατροφή αυξάνει την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού. Η φυτική μαλακή μαργαρίνη αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής.
12. Η μαργαρίνη μειώνει την ανταπόκριση στην ινσουλίνη.
Δεν ισχύει. Η μαργαρίνη συνιστάται συχνότερα από γιατρούς και διατροφολόγους καθώς και από έγκριτους επιστημονικούς φορείς σε όλο τον κόσμο.
13. Η μαργαρίνη διαφέρει κατά ένα μόριο από το πλαστικό.
Δεν ισχύει. Τα πλαστικά είδη έχουν τελείως διαφορετική μοριακή δομή.
Η φυτική μαλακή μαργαρίνη περιέχεται στις τελευταίες διατροφικές συστάσεις των περισσότερων φορέων διατροφής και καρδιολογίας.
Συμφωνώ με την Ελληνική Σκέψη
Σας απειλήσανε με διώξεις και πιθανώς και άλλες επιπτώσεις και υποκύψατε. Το προηγούμενο άρθρο σας ότι οι μαργαρίνες είχαν εφευρεθεί ώς μέσον πάχυνσης για γαλοπούλες και το σταματήσανε γιατί πέθαιναν από βουλωμένες αρτηρίες πριν πιάσουν το βάρος σφαγής, ήταν η αλήθεια.
Κρίμα…
Για να μην σας αδικώ, σηκώσατε ένα πολύ βαρύ και δύσκολο θέμα. Το παγκόσμιο καρτέλ μαργαρίνης που είναι υπεύθυνο για εκατομμύρια θανάτων από καρδιαγγειακά προβλήματα, ευρισκόμενο σε τέλεια συνεργασία με τους γιατρούς και τις φαρμακευτικές είναι εξαιρετικά δύσκολος αντίπαλος.
γρασο made in taiwan xaxaxa
Για ποιο λογο ορισμενοι ιατροι φωναζουν να προτιμαμε το αγνο βουτυρο και αλλοι προσπαθουν να εκθειασουν τις μαργαρινες? Δεν ηξερα οτι υπαρχει υποκειμενικοτητα τα επιστημονικα δεδομενα δε γινεται να αλλαζουν συμφωνα με τις “αποψεις” του καθε επιστημονα ουτε η καθε “ερευνα” να καταληγει σε αλλα συμπερασματα καθε φορα! Μας μπερδευετε και χανουμε και την εμπιστοσυνη μας!!!