Μύρια τα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας

Κοινοποίηση:
ΒΟΛΟΣ

Μύρια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας, με βασικότερο και πιο επίκαιρο το πρόβλημα της θέρμανσης που υπάρχει στο Κέντρο Υγείας Βόλου εδώ και δύο εβδομάδες και δεν έχει λυθεί ακόμη.
Σήμερα έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΚΥ Βόλου, στην οποία έλαβαν μέρος εκπρόσωποι Σωματείων και συνδικαλιστές του τομέα της Υγείας και είχε αίτημα τον εξοπλισμό την ενίσχυση και τη στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Κέντρων Υγείας.

Ο Γιάννης Γατής πρόεδρος των Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας ανέφερε ότι το πρόβλημα με τα καύσιμα στα περιφερειακά Κέντρα Υγείας λύθηκε, μετά από πίεση του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας προ την 5η ΥΠΕ, που οφείλει στον προμηθευτή χιλιάδες Ευρώ και δόθηκε μια λύση ανάγκης.
«Οι εργαζόμενοι δουλεύαμε με τα μπουφάν, αλλά είναι κρίμα για τον κόσμο και για μωρά που επισκέπτονταν την παιδίατρο ή ηλικιωμένος που πήγαιναν για εξετάσεις», τόνισε ο κ. Γατής, που συμπλήρωσε ότι για 10 ημέρες του Κ.Υ. Βελεστίνου ήταν χωρίς θέρμανση.
Ο ίδιος είπε ότι στο Κ.Υ. Βόλου το πρόβλημα παραμένει και είναι θέμα της 5ης ΥΠΕ που πρέπει να δώσει λύση, γιατί δεν είναι δυνατόν σε συνθήκες ψύχους να αναμένουν οι ασθενείς και να εργάζονται οι εργαζόμενοι.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Κ.Υ. έκανε λόγο για υποστελέχωση των Κέντρων και συνταξιοδότηση πολλών εργαζομένων, που είχε συνέπεια να χάσουν το μισό στελεχιακό δυναμικό, το οποίο δεν αναπληρώθηκε. Αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού είναι να υπάρχουν ακάλυπτες βάρδιες στα ασθενοφόρα και οι εργαζόμενοι πολλές φορές έρχονται σε δύσκολη θέση, όταν δέχονται κλήση για ασθενοφόρο και παραπέμπουν στο ΕΚΑΒ.

Επίσης ανέφερε ότι σε πολλά Κέντρα Υγείας από το 2014 δεν λειτουργούν τα μικροβιολογικά εργαστήρια και δεν γίνεται ούτε μια απλή εξέταση αίματος σε ένα επείγον περιστατικό, ενώ σε πολλά Κ.Υ. υπάρχουν οδοντιατρεία πλήρως εξοπλισμένα, με μηχανήματα που σαπίζουν και δεν λειτουργούν. Στο Κ.Υ. Βελεστίνου έχει κλείσει το μοναδικό ακτινολογικό εργαστήριο που εξυπηρετούσε 4 Δήμους, λόγω λήξης της σύμβασης της επικουρικής ακτινολόγου. Στη Ζαγορά δεν υπάρχει παιδίατρος, και το κτίριο είναι υπό κατάρρευση όπως και στη Σκόπελο.
Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας ζητούν μόνιμες προσλήψεις για κάλυψη όλων των κενών, για να μπορέσουν να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ζητούν να επιστρέψουν στην εργασίας τους οι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή.

Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείου

Ο Ντίνος Μηνδρινός πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου τόνισε ότι το πρόβλημα θέρμανσης είναι αρμοδιότητα η 5η ΥΠΕ, που πρέπει να δώσει άμεσα λύσεις, διότι δεν μπορεί να κρυώνει ο κόσμος και τα ιατρεία να είναι σε τριτοκοσμικές συνθήκες.
Για το Νοσοκομείο τόνισε ότι η υποστελέχωση είναι 53% στο μόνιμο προσωπικό και τα κενά καλύφθηκαν εν μέρει από επικουρικό προσωπικό, ενώ σε 15 μέρες λήγουν οι συμβάσεις έξι εργαζομένων στα μαγειρεία. Επίσης είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με τους εργαζόμενους που είναι ανεμβολίαστοι και η κυβέρνηση τους απειλεί ότι θα απολυθούν στις 31 Μαρτίου.
Όπως είπε, οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει να επιστρέψουν στις εργασίες τους με δύο rapid test την εβδομάδα, όπως σε όλο τον δημόσιο τομέα.

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών

Η Δέσποινα Ευαγγελινού, γραμματέας του Δημοκρατικού Συλλόγου Μαγνησίας τόνισε ότι η διαμαρτυρία γίνεται για να αναδειχτούν τα κενά που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα χρόνια της πανδημίας φάνηκαν πάρα πολύ.

Όπως είπε, δεν μπορεί σήμερα οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνθρωποι της βιοπάλης συνολικά να αγωνιούν για το αν θα μπορούσαν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους, να φοβούνται να αρρωστήσουν γιατί δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να κάνουν τη θεραπεία τους και αν θα έχουν τα χρήματα να πληρώσουν εξετάσεις που δεν καλύπτονται.
Επίσης είπε ότι οι γυναίκες έχουν πολύ εξειδικευμένες εξετάσεις όπως προγεννητικούς ελέγχους εγκύων, εξετάσεις για την εμμηνόπαυση που δεν καλύπτονται και πρέπει να πληρωθούν.
Οι εκπρόσωποι των Σωματείων ζητούν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να ενισχυθεί η ΠΦΥ και να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας, χωρίς αποζημίωση προς τους επιχειρηματίες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: