Μ.Σαλβίνι: «Όλοι οι τρομοκράτες της Λιβύης θα επιχειρήσουν να έρθουν σαν μετανάστες – Τα λιμάνια θα μείνουν κλειστά»

Κοινοποίηση:
salvini_0

Η επέλαση των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ κατά κυρίως ισλαμιστικών πολιτοφυλακών θα οδηγήσει σε κύματα απόδρασης τζιχαντιστών από την Λιβύη με κατεύθυνση την Ευρώπη που θα επιχειρούν να εμφανιστούν ως πρόσφυγες.

«Το χάος στη Λιβύη που ακολούθησε μετά την έφοδο των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ αύξησε τον κίνδυνο της παρουσίας τρομοκρατών στα πλοιάρια με τους μετανάστες που κατευθύνονται προς την Ιταλία» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και πρόσθεσε ότι τα λιμάνια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά.

“Η ισλαμική τρομοκρατική διείσδυση δεν αποτελεί απλά κίνδυνο, είναι πλέον βέβαιη: επομένως είναι καθήκον μου να επαναλάβω ότι δεν θα επιτραπεί κανένας ελλιμενισμός στις ιταλικές ακτές”, δήλωσε σήμερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Μ.Σαλβίνι έχει αντιδράσει στην εκστρατεία του Χαφτάρ, καθώς φοβόταν ένα μεγάλο ρεύμα διαφυγής των ισλαμιστών προς την Ιταλία.

Είναι αποφασισμένος να κρατήσει κλειστά τα λιμάνια στην Ιταλία παρά τον πόλεμο που δέχεται στο εσωτερικό της χώρας από τις ΜΚΟ.

Ο Σαλβίνι, ο επικεφαλής της δεξιάς Λέγκα, αρνήθηκε να απαντήσει αν η στάση της Ιταλίας τυχόν θα αλλάξει σε περίπτωση ενός πλήρως ανεπτυγμένου πολέμου στη Λιβύη.

Χθες, άλλωστε, ο Σαλβίνι υπέγραψε μια νέα οδηγία με την οποία στοχεύει τις ΜΚΟ, που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στα ανοιχτά της Λιβύης, κι ιδίως το ιταλικό πλοίο Mare Jonio.

Η οδηγία διατάσσει τα ιδιωτικά πλοία και κυρίως το Mare Jonio, το μοναδικό μεταξύ των πλοίων ΜΚΟ που επιχειρούν από τον περασμένο χρόνο με ιταλική σημαία, να «σεβαστούν τα δικαιώματα συντονισμού των ξένων αρχών που νομίμως» έχουν αναλάβει τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Τον Μάρτιο, το Mare Jonio μετέφερε 49 αλλοδαπούς από τα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, αρνούμενο να περιμένει μια φρεγάτα της ακτοφυλακής της Λιβύης, που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση, και τους πήγε στην ιταλική νήσο Λαμπεντούζα.

Μία εβδομάδα αργότερα, η ιταλική δικαιοσύνη ήρε τα περιοριστικά μέτρα και το πλοίο μπόρεσε να αποπλεύσει.

Στελέχη από τις ιταλικές ΕΔ που ανήκουν στο παλαιό σύστημα των ευρωπαϊστών και φιλοπαγκοσμιοποιητών τον κατηγορούν για «άνευ προηγουμένου ανάμειξη»

Η τρίτη οδηγία που υπέγραψε για την ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, με κύριο στόχο την ανθρωπιστική αποστολή του ιταλικού σκάφους Mar Jonio, έχει προκαλέσει το παλαιό σύστημα που είχε μετατρέψει την χώρα σε κέντρο διερχομένων.

Ο λόγος είναι πως η νέα αυτή οδηγία του Σαλβίνι, που επιτάσσει εξειδικευμένα και τον αποκλεισμό των ιταλικών ανθρωπιστικών σκαφών, απευθύνεται και στους αρχηγούς του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων και του Ναυτικού, αρχές που δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εσωτερικών.

«Μία πραγματική ανάμειξη άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία της δημοκρατίας», υποστηρίζουν πηγές του επιτελείου δυνάμεων στο πρακτορείο And Kronos.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως ό,τι συνέβη παραβιάζει κάθε αρχή και πρωτόκολλο και συνιστά ένα είδος αήθους πίεσης απέναντι στον αρχηγό του γενικού επιτελείου, στρατηγό Έντσο Βετσαρέλι.

Όπως προσθέτουν οι στρατιωτικές πηγές, δεν είναι δυνατόν να σηκώνεται ένας υπουργός και να διατάζει έναν κρατικό παράγοντα, έναν στρατιωτικό.

Αυτά συμβαίνουν σε αυταρχικά καθεστώτα και όχι σε δημοκρατίες. Εμείς λογοδοτούμε στον υπουργό Αμύνης και στον αρχηγό του κράτους, που είναι ο ανώτερος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Από την πλευρά του ο Σαλβίνι απαντά πως η «οδηγία του είναι αναγκαία και πέρα για πέρα νόμιμη γιατί υπαγορεύεται από την έκτακτη ανάγκη ενός επικείμενου κινδύνου».

Πηγές του υπουργείου του δε, επισημαίνουν πως το άρθρο 12 του κανονισμού για την μετανάστευση προβλέπει ότι «μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολεμικά πλοία για να συνδράμουν τη δράση της αστυνομίας σε θαλάσσιες επιχειρήσεις».

Επίσης ότι το άρθρο 11 επιτρέπει στον υπουργό Εσωτερικών να αναλάβει τις ευθύνες «που πηγάζουν από τα αναγκαία μέτρα για τον ενιαίο συντονισμό των ελέγχων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της Ιταλίας».

Για το μέγαρο του Βιμινάλε (υπουργείο Εσωτερικών) ο κίνδυνος προέρχεται από την πιθανότητα «εισβολής» εκατοντάδων ισλαμιστών μαχητών από τη Λιβύη εν μέσω των άνω των 800.000 προσφύγων, που ενδέχεται να εγκαταλείψουν άρον-άρον την εμπόλεμη χώρα.

Και οι ισλαμιστές μαχητές ενδεχομένως να αποβιβασθούν στην Ιταλία, μέσω των ανθρωπιστικών αποστολών που εκτελεί το Mare Jonio, που ναυλώνεται από ιταλική ΜΚΟ.

Από την πλευρά του, ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουΐτζι Ντι Μάιο, σε δηλώσεις του από το Ντουμπάι χαρακτηρίζει ανεπαρκές το μέτρο αυτό, προκειμένου να ανασχεθεί το προσφυγικό ρεύμα.

«Εάν πράγματι έχουμε το πρόβλημα των 800.000 μεταναστών στην Ιταλία, είναι βέβαιο πως δεν τους σταματάς με μία οδηγία που κανείς δεν ακολουθεί. Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ιταλία θα πρέπει να εγκαταλείψουμε εκείνες τις χώρες που αρνούνται να δεχθούν μετανάστες κι όχι να συμμαχούμε με αυτές», όπως κάνει ο Σαλβίνι «με τον Όρμπαν και τους άλλους», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

Η απάντηση της ιταλικής ΜΚΟ Mediterranea Saving Humans ήταν άμεση: «η οδηγία μοιάζει να έχει γραφεί από μία κυβέρνηση που ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν.

Καμία αναφορά στον πόλεμο που σπαράσσει τη Λιβύη και στις αναλογούσες διεθνείς υποχρεώσεις, ή στις χιλιάδες επί χιλιάδων ανθρώπων που βασανίζονταν τα τελευταία χρόνια στη χώρα εκείνη, ούτε και στους πνιγμένους στην Κεντρική Μεσόγειο. Ίσως θα έπρεπε να μιλάνε μεταξύ τους οι υπουργοί: η υπουργός Αμύνης, Ελιζαμπέτα Τρέντα, είχε πρόσφατα δηλώσει πως “με τον πόλεμο δεν έχουμε μετανάστες, αλλά πρόσφυγες, και τους πρόσφυγες τους υποδεχόμαστε”»

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: