11/01/2025 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΖΑΠΟΡΙΖΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

Κοινοποίηση:
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτκης στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας . (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI)

Ποιες χώρες δεν υπέγραψαν

Η Σαουδική Αραβία, η Ταϊλάνδη, η Ινδία, το Μεξικό και η Νότια Αφρική δεν θα υπογράψουν την τελική δήλωση της διάσκεψης για την Ουκρανία στην Ελβετία. 

Η τελική διακήρυξη της συνόδου αναφέρεται στην «εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και καλεί για αποκατάσταση του ουκρανικού ελέγχου στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και στα ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα.

Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στο αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αποχώρησης των στρατευμάτων και των δύο πλευρών.

Παρά το μπαράζ διπλωματικών επισκέψεων και πιέσεων από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κατάλογος των συμμετεχόντων περιλαμβάνει ηχηρές απουσίες, όπως τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιστρέφει από την G7 στην Ιταλία «για να εντατικοποιήσει την προεκλογική του εκστρατεία» όπως ανακοίνωσε το επιτελείο του.

Η Μόσχα χαρακτήρισε τη σύνοδο στην Ελβετία ως «χάσιμο χρόνου» και δήλωσε ότι δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να παρευρεθεί.

Η Κίνα, αν και αρχικά εξέταζε το ενδεχόμενο συμμετοχής της, τελικά απέκλεισε την πιθανότητα συμμετοχής της λόγω της απουσίας της Ρωσίας.

Η Βραζιλία, αν και συμμετείχε ως παρατηρητής, δεν υπέγραψε το τελικό ανακοινωθέν.

Η πρόεδρος της Ελβετίας Βιόλα Άμχερντ δήλωσε ότι «μια μακροχρόνια λύση είναι αδιανόητο να μην περιλαμβάνει και τις δύο πλευρές».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε κατόπιν ότι είναι αδύνατο να βρεθεί λύση στη σύγκρουση χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας και έναν ειλικρινή διάλογο.

Πρόσθεσε ότι τα θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν την συγκεκριμένη κρίση δεν θα συζητηθούν στην Ελβετία, καθώς το ΝΑΤΟ και οι δυτικές χώρες δεν επιθυμούν να τερματίσουν τη σύγκρουση, αλλά να προβληματίσουν τη Ρωσία και την εδαφική της ακεραιότητα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι προσπάθησε να ασκήσει διπλωματική πίεση, αλλά οι προσπάθειές του αποδεικνύονται ανεπαρκείς και άτοπες χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, οδηγώντας μαθηματικά το εγχείρημα σε ένα μεγαλειώδες φιάσκο για το Κίεβο.

Η έλλειψη ουσιαστικής προόδου χωρίς τη Ρωσία καθιστά σαφές ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για ειρήνη στην Ουκρανία είναι ατελέσφορη χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Εκτός πού θά τους επιστρέψει ο Πούτιν αυτά πού ζητούν τά λαμόγια αυτά,,θα τους δώσει καί δώρο την Μόσχα ο ηγέτης Πούτιν,,ας κοιτάξει
    ο αρχή φασίστας ζέλένσκη να μήν χάσει καί την πρωτεύουσα του .

  2. Γλαρόσουπα θα τους κεράσει ο Πούτιν, αν οι ηττημένου επιβάλουν τους όρους ειρήνης και μάλιστα χωρίς τους δυο εμπόλεμους, κάτι δεν πάει καλά.

Comments are closed.