Νέα μελέτη σε ποντίκια από ερευνητές στο Northwestern Medicine έδειξε για πρώτη φορά ότι η απελευθέρωση ενέργειας μπορεί να είναι ο μοριακός μηχανισμός μέσω του οποίου τα εσωτερικά μας ρολόγια ελέγχουν τον μεταβολισμό και την αποθήκευση του λίπους.
Στη μελέτη, τα ποντίκια -που είναι νυκτόβια- τρέφονταν με μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αποκλειστικά είτε κατά τη διάρκεια της αδράνειας (ημέρα) είτε κατά τη διάρκεια της ενεργού (νυχτερινής) περιόδου. Μέσα σε μια εβδομάδα, τα ποντίκια που τρέφονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας κέρδισαν περισσότερο βάρος σε σύγκριση με αυτά που τρέφονταν στη νύχτα. Η ομάδα έθεσε επίσης τη θερμοκρασία στους 30 βαθμούς, όπου τα ποντίκια ξοδεύουν λιγότερη ενέργεια.
Η αύξηση της ενεργειακής δαπάνης οδήγησε την ερευνητική ομάδα να εξετάσει το μεταβολισμό του λιπώδους ιστού. Τα ποντίκια με γενετικά ενισχυμένη θερμογένεση -απελευθέρωση θερμότητας μέσω των λιποκυττάρων- απέτρεψαν την αύξηση του βάρους. Η ερευνητική ομάδα εντόπισε τον κύκλο κρεατίνης που απελευθερώνει χημική ενέργεια μέσα στους λιπώδεις ιστούς. Αυτό υποδηλώνει ότι η κρεατίνη μπορεί να είναι ο μηχανισμός απελευθέρωσης θερμότητας.
Η μελέτη υποστηρίζεται από έρευνα που έγινε στο Northwestern πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, η οποία βρήκε μια σχέση μεταξύ του εσωτερικού μοριακού ρολογιού και του σωματικού βάρους, της παχυσαρκίας και του μεταβολισμού στα ζώα.
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να ενημερώσουν τη χρόνια φροντίδα, ειδικά σε περιπτώσεις όπου οι ασθενείς έχουν γαστρικούς σωλήνες σίτισης. Οι ασθενείς συνήθως ταΐζονται τη νύχτα ενώ κοιμούνται, αλλά τότε απελευθερώνουν λιγότερη ποσότητα ενέργειας. Τα ποσοστά διαβήτη και παχυσαρκίας τείνουν να είναι υψηλά για αυτούς τους ασθενείς και η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η μελέτη θα μπορούσε να εξηγήσει το γιατί. Αναρωτιέται επίσης πώς η έρευνα θα μπορούσε να επηρεάσει τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ώρες των γευμάτων όταν χορηγείται η ινσουλίνη, για παράδειγμα;
Η εργασία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.