ΝΥΤ για διάγγελμα Πούτιν: Στόχος της Ρωσίας να «σπείρει» τον τρόμο των πυρηνικών σε Κίεβο και Δύση

Κοινοποίηση:
Russia Ukraine

Μηνύματα στο εσωτερικό της Ρωσίας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους πολίτες της χώρας του και τους συμμάχους του έστειλε μεταξύ άλλων ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Στο διάγγελμα του, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, είπε στον λαό του να τρέφουν καμία αυταπάτη για μια στρατηγική ήττα της Ρωσίας, ενώ ήταν απειλητικός προς τη Δύση λέγοντας ότι το χτύπημα ήταν μια «δοκιμή» καθώς «… δικαιούμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας ενάντια στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκείνων των χωρών που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους εναντίον των εγκαταστάσεων μας».

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κλιμάκωσε την ήδη τεταμένη αναμέτρηση που έχει με τη Δύση, λέγοντας ότι η Ρωσία εκτόξευσε έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς στην Ουκρανία ως απάντηση στην πρόσφατη χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων από την Ουκρανία για να χτυπήσει βαθύτερα τη Ρωσία.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε το χτύπημα «δοκιμή» ενός νέου πυραύλου που ονομάζεται Oreshnik και είπε ότι ήταν επιτυχής, πλήττοντας ένα στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα. Η Ουκρανία είπε ότι χτυπήθηκε με πυραύλους, συμπεριλαμβανομένου του ενδιάμεσου πυραύλου, στοχεύοντας την ανατολική πόλη Ντνίπρο.
Σε κάτι που φαινόταν ως μια δυσοίωνη απειλή κατά των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας, ο Πούτιν ανέφερε ότι «θεωρούμε πως δικαιούμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας ενάντια στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκείνων των χωρών που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους εναντίον των εγκαταστάσεων μας».

Τις τελευταίες ημέρες, ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς για να χτυπήσει στη Ρωσία, αφού οι δύο χώρες έδωσαν το πράσινο φως να το κάνουν μετά από μήνες ουκρανικών αιτημάτων. Σε απάντηση, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Β. Πούτιν μείωσε το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία είναι ακόμη έτοιμη «να επιλύσει όλα τα επίμαχα ζητήματα με ειρηνικά μέσα. Είμαστε όμως και έτοιμοι για οποιαδήποτε εξέλιξη. Αν κάποιος εξακολουθεί να αμφιβάλλει για αυτό, είναι μάταιο. Πάντα θα υπάρχει η απάντηση».

Αλαζόνας και απειλητικός
Ο Πούτιν στο διάγγελμά του είχε ύφος αλαζονικό όσο και απειλητικό, στέλνοντας μήνυμα στις «Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, στους πολίτες της χώρας μας, στους φίλους μας σε όλο τον κόσμο, καθώς και σε όσους συνεχίζουν να τρέφουν αυταπάτες για την πιθανότητα πρόκλησης στρατηγικής ήττας της Ρωσίας».

Η χρήση την Πέμπτη ενός πυραύλου που προέρχεται από το στρατηγικό οπλοστάσιο της Ρωσίας ήταν μια αξιοσημείωτη κίνηση δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι. Ο στόχος εντός της Ουκρανίας βρισκόταν πολύ εντός της εμβέλειας των συμβατικών όπλων που η Μόσχα χρησιμοποιούσε συστηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Αντίθετα, η Ρωσία εκτόξευσε έναν πύραυλο μεγαλύτερου βεληνεκούς ικανό να φέρει πυρηνικές κεφαλές που προορίζεται κυρίως ως πυρηνική αποτροπή. Αυτή η επιλογή, είπαν οι αξιωματούχοι, σηματοδοτεί μια προειδοποίηση με στόχο να προκαλέσει φόβο στο Κίεβο και τους συμμάχους του.

Ωστόσο, ο Πούτιν δεν τοποθέτησε πυρηνικές κεφαλές στον πύραυλο, αλλά έστειλε το μήνυμα που ήθελε.

Αν και άλλοι ρωσικοί πύραυλοι που έχουν εκτοξευθεί στην Ουκρανία μπορούν επίσης να φέρουν πυρηνικά όπλα – όπως ο Iskander και ο Kh-101 – αυτό που κάνει έναν πύραυλο μέσης εμβέλειας πιο ανησυχητικό είναι η ικανότητά του να εκτοξεύει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές όταν εισέρχεται ξανά στην ατμόσφαιρα της γης, είπε ο Tom Karako, διευθυντής Πυραυλικής Άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον. Αυτό καθιστά δύσκολη, αν όχι σχεδόν αδύνατη, την αναχαίτισή τους.

Η απόλυτη πυρηνική απειλή

Οι πύραυλοι φτάνουν επίσης ακόμη και την υπερηχητική ταχύτητα, με τον πρόεδρο της Ρωσίας να πετυχαίνει «την απόλυτη πυρηνική απειλή τόσο για την Ουκρανία όσο και για την ίδια την Ευρώπη», είπε ο κ. Karako.

Πάντως, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε αυτό που αποκάλεσε «έναν πειραματικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς κατά της Ουκρανίας». Η δήλωση ανέφερε ότι η Ρωσία πιθανότατα είχε «μόνο μια χούφτα» από αυτούς τους πυραύλους και πιθανότατα τους είχε χρησιμοποιήσει για να προσπαθήσει να «εκφοβίσει την Ουκρανία και τους υποστηρικτές της».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε σχετικά: «Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως πεδίο δοκιμών» και πρόσθεσε: «Προφανώς, ο Πούτιν είναι τρομοκρατημένος όταν απλά υπάρχει κανονική ζωή δίπλα του».

Ο Ρομάν Κοστένκο, ο πρόεδρος της επιτροπής άμυνας και πληροφοριών στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, είπε τέλος από την πλευρά του ότι η επίθεση της Πέμπτης δεν θα ωθήσει την Ουκρανία να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πολεμά τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της ανταπόκρισης σε στόχους στη Ρωσία για αυτοάμυνα.

Όμως η Ουκρανία σταμάτησε την παραγωγή πυρηνικών πυραύλων της μετά την ανεξαρτησία της το 1991, και τώρα, είπε ο συνταγματάρχης Kostenko, «δεν έχουμε τίποτα να απαντήσουμε σε αυτή την κατηγορία όπλων».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: