Νέα Ζηλανδία: Έρευνα για «ύποπτο» θάνατο στο Κράιστσερτς

Κοινοποίηση:
police-768x526

Έρευνα για τον «ύποπτο θάνατο» ενός άνδρα στο Κράιστσερτς, διενεργούν οι αστυνομικές αρχές στη Νέα Ζηλανδία, υπόθεση πάντως που για την ώρα δεν θεωρείται πως συνδέεται με το μακελειό της 15ης Μαρτίου στα τεμένη της πόλης.

Στο πλαίσιο επιχείρησης, έπειτα από καταγγελία που δέχθηκε για την «ύποπτη συμπεριφορά» ενός 54χρονου άνδρα, η αστυνομία βρήκε και κατέσχεσε το βράδυ της Τρίτης πολλά όπλα στο σπίτι του. Αστυνομικές δυνάμεις εντόπισαν τα ξημερώματα τον άνδρα μέσα στο αυτοκίνητό του, στη συνοικία Ρίτσμοντ Παρκ, κι άρχισαν διαπραγματεύσεις μαζί του που διήρκεσαν τρεις ώρες.

Οι αστυνομικοί προσέγγισαν το αυτοκίνητο, για να διαπιστώσουν πως ο άνδρας έφερε σοβαρό τραύμα από μαχαίρι. ο 54χρονος κατέληξε λίγη ώρα αργότερα. Η αστυνομία δεν γνωρίζει πώς τραυματίστηκε ο άνδρας. Μέσα στο όχημα δεν βρέθηκαν ούτε όπλα, ούτε εκρηκτικά.

«Διενεργείται κατεπείγουσα έρευνα για να εξακριβωθεί εάν ο θανών αποτελούσε απειλή για τους πολίτες», ανέφερε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να μελετά προσεκτικά όλα τα στοιχεία για να εξακριβώσει εάν υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση με τη σφαγή που διαπράχθηκε την Παρασκευή 15η Μαρτίου σε δύο τεμένη του Κράιστσερτς, όπου 50 άτομα σκοτώθηκαν από τα πυρά του Αυστραλού εξτρεμιστή, Μπρέντον Τάραντ. Η μεγαλούπολη του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας βρίσκεται έκτοτε σε κατάσταση συναγερμού.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν έχουμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για οποιαδήποτε εμπλοκή του άνδρα στις επιθέσεις της 15ης Μαρτίου, όμως αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία προς εξακρίβωση στην έρευνα», διευκρίνισε η αστυνομία.

Η αστυνομία έχει προτρέψει τους πολίτες της χώρας να επιδεικνύουν τη μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση και να την ειδοποιούν αμέσως αν διαπιστώνουν οτιδήποτε ύποπτο.

Το μακελειό προκάλεσε σοκ στη χώρα των 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα εγκληματικότητας. Οι νεοζηλανδικές αρχές εξουσιοδότησαν τις υπηρεσίες πληροφοριών να επιδοθούν σε πολύ πιο εξονυχιστικές έρευνες στο πλαίσιο της έρευνας για το μακελειό.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν διέταξε τη Δευτέρα να διενεργηθεί έρευνα σε εθνικό επίπεδο για τις επιθέσεις, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την αιματοχυσία. Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου βρέθηκαν στο επίκεντρο έντονων επικρίσεων μετά τη σφαγή. Ορισμένοι τους προσάπτουν ότι είχαν την προσοχή τους σχεδόν αποκλειστικά στραμμένη στην απειλή των

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: