Πολλές μελέτες γύρω από το αλκοόλ σχετικά με τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις του στην υγεία. Όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα πως μετά από μία ηλικία είναι κίνδυνος θάνατος
Τελικά ωφελεί ή βλάπτει η κατανάλωση αλκοόλ; Οι έρευνες για την δράση του αλκοόλ στην υγεία ενδεχομένως υποτιμούν τους κινδύνους της πρόσληψης αλκοόλ ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους νέους ανθρώπους σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Studies on Alcohol and Drugs.
Σύμφωνα με την έρευνα παρότι οι μελέτες κοόρτης – το είδος των μελετών παρατήρησης που συνήθως χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση των κινδύνων αλλά και των ωφελειών για την υγεία – μερικές φορές καταδεικνύουν οφέλη από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, τείνουν να βασίζονται στην εγγραφή ατόμων άνω των 50 ετών. Η μελέτη ανθρώπων σε αυτό το όριο ηλικίας ουσιαστικά δεν περιλαμβάνει όλους εκείνους που έχουν ήδη πεθάνει πριν την ηλικία των 50 ετών, εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ.
«Για να το πούμε απλά, οι πεθαμένοι δεν μπορούν να εγγραφούν σε μια μελέτη» γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης επικεφαλής των οποίων είναι ο Δρ. Timothy Naimi από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστόνης. «Εκείνοι που είναι συστηματικοί πότες στα 50 τους θεωρούνται «επιβιώσαντες» της συνήθειάς τους, οι οποίοι αρχικά μάλλον ήταν και πιο υγιείς ή είχαν πιο ασφαλείς συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ συγκριτικά με τους άλλους» εξηγεί ο Δρ. Naimi.
Βάσει των στοιχείων της μελέτης περισσότερο από το 40% των θανάτων εξαιτίας του αλκοόλ συμβαίνουν πριν την ηλικία των 50 ετών. Αυτό υποδηλώνει ότι οι περισσότερες τρέχουσες μελέτες υποτιμούν τους κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ σε όλο το ηλικιακό φάσμα του πληθυσμού. Επιπλέον η τρέχουσα έρευνα καταλήγει στη διαπίστωση ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις μελέτες δεν είναι αντιπροσωπευτικοί όλων των ατόμων που ξεκινούν να πίνουν αλκοόλ.
Στην τρέχουσα έρευνα τα στοιχεία αντλήθηκαν από μια εφαρμογή που αναφέρεται στις σχετικές με την κατανάλωση αλκοόλ νόσους (Alcohol-Related Disease Impact software application)του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC) από το 2006 έως το 2010.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ηλικία αποτελεί σημαντικό παράγοντα θανάτου σχετιζόμενου με την κατανάλωση αλκοόλ. Υπολογίζεται ότι το 35,8% των συνολικών θανάτων που οφείλονταν στο αλκοόλ αφορούσαν άτομα ηλικίας 20-49 ετών. Από την άλλη πλευρά το ποσοστό των θανάτων που προλήφθηκαν χάρη στην κατανάλωση αλκοόλ σε αυτή την ηλιακή ομάδα ήταν μόλις 4,5%. Με άλλα λόγια σ’ αυτό το ηλικιακό γκρουπ χάθηκαν περισσότερες ζωές εξαιτίας του αλκοόλ και σώθηκαν ελάχιστες.
Το αντίστροφο ωστόσο παρατηρήθηκε σε μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 65 ετών. Ενώ το ποσοστό θανάτου από την κατανάλωση αλκοόλ παρέμενε σχεδόν το ίδιο με τους νεότερους σε ηλικία – 35% – εντούτοις το ποσοστό των θανάτων που προλήφθηκαν χάρη στην κατανάλωση αλκοόλ ανερχόταν σε 80%.
Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι οι νεότεροι σε ηλικία άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από την κατανάλωση αλκοόλ, παρά από την έλλειψή του, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι είναι αυτοί που απολαμβάνουν τα οφέλη υγείας από την μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ που συνήθως αναφέρονται στις ειδήσεις.
Αν και η έρευνα θέτει σε αμφισβήτηση την προστατευτική δράση του αλκοόλ σε ότι αφορά τη θνησιμότητα από κάθε αίτιο, εντούτοις οι ερευνητές γράφουν ότι «οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να απολαύσουμε ένα ποτό με σχετικά χαμηλό κίνδυνο».